Keizer ronde 9: Hangende pionnen en spoorloze nummertjes

Temidden van een weer rap veranderend dagelijks leven, met alle bijbehorende zorgen, was er op donderdagavond in het Cygnus Gymnasium een soort oase te vinden. De gedwongen overgangsrite van deur naar zaal was misschien nog even wennen. Maar eenmaal binnen voelde het ouderwets vertrouwd. Kleine overzichtelijke wereldjes met duidelijke regels en 64 velden voelden voor velen als een verademing. Er werd goed geschaakt!

Op bord 1 week Khoi met wit af van de geijkte paden met de zet Lh4 in zijn Najdorf tegen Jasper. Jasper pakte door met de zet g5 waarna zwart volgens de theorie gelijk maakt. De resulterende stelling was een gigantische heksenketel. In. Deze complicaties maakte Jasper 1 glippertje en was het klaar. Mocht je nieuwsgierig zijn naar de partij dan kan je hem hier naspelen:

https://view.livechesscloud.com/#bf4489fd-502c-436f-86db-73aaa5601a59

Op bord 3 haalde Marc die voor het eerst op VAS was 2 varianten door elkaar. Bas maakte er gretig gebruik van en de zwarte koning stond praktisch de hele partij op e7. Er werd nog flink gevochten maar uiteindelijk trok Bas aan het langste eind.

De strijd op bord 4 tussen Bas en Joost werd door een blunder van de eerste spoedig beslist. Gelukkig bood de analyse nog vermaak.

Luc is in vorm. In zijn partij tegen Remy op bord 5 misten beide spelers in het begin nog een mooie tactische wending, maar niet veel later sloeg Luc alsnog toe.

Op bord 6 de nog ongeslagen Daan tegen Roland. Daan deed een poging Roland te move-orderen met een vroege f3 in wat een konings Indisch of een Grünfeld zou kunnen worden. Roland besloot er met c5 en e5 een soort gesloten Benoni van te maken. De koningsvleugel kwam open te liggen alleen Daan had het voordeel dat hij nog niet gerokeerd was dus rokeerde hij lang. In de complicaties die ontstonden wist Daan met een stuk meer uit de strijd te komen en daarmee de partij te winnen.  

Op bord 7 Sierk tegen Jan. Jan speelde weer zijn trademark konings Indisch. Sierk besloot op een gegeven moment de pion op e5 te ruilen, intussen had Jan beide paarden naar de koningsvleugel gemaneuvreerd. Met de paarden en de dame rond de koning van wit dacht Jan dat de tijd rijp was voor een offer. Het werd Lxh6 alleen achteraf in de analyse bleek dat dit teveel van het goede was. Sierk was naar eigen zeggen echter blind en blunderde een stuk terug. In een eindspel met ongelijke lopers werd het remise.

Op bord 8 speelde Elco een London tegen Homme. Homme had een zeer solide stelling ingenomen. Elco wist zijn pion op e3 helemaal op te spelen tot e5 waardoor de stelling een beetje op een frans leek. Met dit ruimte voordeel wist Elco een mooi initiatief op te bouwen op de koningsvleugel. Uiteindelijk wist hij het af te maken met een paardoffer en de creatieve manoeuvre Kh2 Th1 en Kg1 met mat over de h-lijn.

Op bord 9 was het Huub Hoefsloot tegen Jeroen. Huub speelde dame gambiet en speelde een variant waarbij de pion op c4 niet terug gewonnen word maar wit wel een groot centrum heeft met pionnen of d- en e4. De positie was heel onduidelijk totdat Huub een pionnetje terugwon en daarmee ook een heel sterk paard op b5 kreeg. Jeroen leek nog tegenspel te krijgen over de lichte velden alleen toen zijn dame ingesloten raakte kwam de partij abrupt ten einde.

Op bord 10 speelde Jerry tegen Jaap Jung. Jaap speelde het frans en Jerry had een interessant systeem bestudeerd waarbij je een pion offert voor activiteit. Een aantal zetten later waren dit er zelfs 2 geworden. De compensatie was er wel degelijk, Jaap was niet gerokeerd en alle stukken van Jerry stonden actief. De genadeklap werd niet gevonden door Jerry en hij voelde zich genoodzaakt voor een zetherhaling te gaan omdat teveel materiaal geïnvesteerd was. 

Bord 16 was Jos ten Hacken vs. David Kleeman 1-0. Dit bord veroorzaakte bij lichte paniek bij Niels Hoefsloot nog voordat de partij ook maar goed en wel begonnen was. Bij het klaarzetten van de zaal was Niels namelijk de hele tijd allerlei bordnummers kwijt. Na zorgvuldig zoeken en tellen werden ze uiteindelijk allemaal weer netjes teruggevonden; behalve nr. 16. Paniek! Wat bleek nu; Jos en David hadden zich dit nummer al toegeëigend en was het dus geen wonder dat Niels hem niet kon vinden bij de overige nummers. Van de partij heb ik niet zoveel meegekregen, behalve dat Davids structuur op een soort Stonewall leek. Jos bleek uiteindelijk de overwinnaar.

Op bord 17 vochten Doran en Dan het uit. Het werd een spannende pot waarin de Doran te maken kreeg met “hanging pawns”. Hier is veel over geschreven in schaakliteratuur; onder andere in Chess Structures – A grandmaster’s guide van Mauricio Flores Rios (Waaruit Bas Haver weleens stukken behandeld heeft in zijn online lessen)
Maar ook op internet is er genoeg over te vinden. Zie deze link . Uiteindelijk speelden beide heren remise.

Wie naar bord 19 keek, kreeg het gevecht tussen Max en Frank te zien. Ook hier gebeurde genoeg.  Frank doet er wellicht verstandig aan om nog maar eens goed kijken naar stap 2 van de Stappenmethode. Hierin wordt namelijk nadrukkelijk aandacht besteed aan de “3 gouden regels” van de schaakopening. 1 van die regels is; breng je koning in veiligheid (oftewel rokeren). Frank ondervond aan den lijve hoe fataal het kan zijn als je je koning in het centrum laat staan. Dankzij een heleboel actieve stukken + een penning op de e-lijn op de koning, kon Max al gauw een heuse koningsaanval beginnen en kreeg hij dankzij de penning het geïnvesteerde materiaal weer terug. 

Achter bord 19 vonden we Elmer terug die tegen Maarten speelde. Elmer is de laatste tijd weer wat serieuzer met schaken bezig en dat was ditmaal terug te zien aan de openingskeuze. Hij heeft recentelijk wat tijd gestoken in het opfrissen/ontwikkelen van zijn Engelse repertoire. Wees dus gewaarschuwd. Uiteindelijk bleek Maarten wel opgewassen tegen Elmers nieuwtjes en werd de partij remise.

Op bord 20 speelde Rob Baas, tot nu toe de enige van Fisher-Z die dit seizoen gebruikt van de Interne van VAS. Want dat aanbod staat namelijk! Wellicht dat er nog meer Fisher-Z spelers zullen volgen zodra zij de SGA bij VAS hebben gespeeld (dat is namelijk ook onderdeel van het aanbod).  Rob had zwart tegen Christiaan. Hij kwam een toren voor, maar slaagde er helaas niet in om die materiële voorsprong om te zetten naar winst. Hij miste namelijk iets. Iets met tijdnood en iets wat met promotie te maken had…. Christiaan was er als de kippen bij om toe te slaan.

Ook op bord 21 gebeurde er van alles. Bas de Haas bracht zijn koningin al vroeg in het spel, om samen met een loper op c4 en een paard op g5 het veld f7 eens flink onder vuur te nemen. Azzedine had de grootste moeite om niet gelijk mat te gaan, maar verdedigde zich knap. Ook nadat deze furieuze aanval was afgeslagen bleef het een interessante pot. Helaas voor Azzedine werden zijn verdedigende inspanningen niet beloond met een halfje want Bas won.

William speelde tegen Guido op bord 22. Guido vertelde dat hij nog steeds twijfelde of hij lid moest worden of niet. Met zo’n gezellige en levendige vereniging kan dat toch haast niet lang meer duren. William toverde het trendy a3-anti-Siciliaans op het bord.  In de verwikkelingen in de late opening/vroege middenspel had Guido de optie om zijn toren te ruilen voor 2 lichte stukken + dominantie over de witte velden. Helaas koos hij voor een mindere voortzetting, die William kwaliteitswinst opleverde + het behoud van zijn witveldige loper. Over het geheel genomen won William beheerst.  Nu maar hopen dat de nederlaag er niet toe leidt dat Guido besluit om geen lid te worden.  

Dat VAS tegenwoordig internationale allures heeft, blijkt wel uit het feit dat er steeds vaker niet-Nederlands klinkt vanachter de schaakborden. Zo trof Merel bij bord 23 de Italiaan Riccardo Luigetti We worden ook steeds beter gevonden op Google. In de partij had Riccardo al vlug de dame van Merel te pakken; het hielp ook niet echt dat Merels hoofd nogal overliep vanwege al het overdonderde corona-nieuws de laatste dagen. Een nieuwe lockdown zag zij (en ik denk velen met haar) helemaal niet zitten!

Lucas speelde tegen Paul op bord 24. Paul had een zogenaamde Franse Loper, maar had zich niet van de Franse opening bediend. Zijn witveldige loper was nogal boxed-in. Uiteindelijk slaagde hij erin om ook dit stuk in het spel te brengen en deelden de heren het punt.

Martijn speelde op bord 25 tegen Manuel. Toen ik even kwam kijken had Martijn al een aantal stukken geruild, maar had er zelf 1tje meer dan zijn tegenstander. Da’s altijd gunstig! Het resulterende T+P vs. T eindspel was een prooi voor Martijn die de draad gewoon weer heeft opgepakt waar hij gebleven was. Met winnen.

Het is altijd een goed teken als oud-leden hun gezicht weer eens laten zien. Zo hebben we dit seizoen al met enige regelmaat Jouke van Veelen de op clubavond gezien; is verloren zoon Joris van Zijl inmiddels weer volwaardig lid van de club en was het donderdag de beurt aan Kasper Bleeker. Na een aantal jaren een uitstapje gemaakt te hebben bij CAISSA, was hij donderdag weer eens op de club. Hij speelde remise tegen Zhengke, nadat hij lange tijd een pionnetje voor had gestaan. Dat smaakt wellicht naar meer!


Op de laatste 2 borden werd een jeugdspeler strijd uitgevochten. Zo speelde Andrija tegen Abe en won. Dat is toch een mooie prestatie! Op het laatste bord van de avond, bord 28, wist Jan te winnen van Felix.

Dat de jeugd doorstroomt naar de senioren, stemt de voorzitter tevreden!

Uitslagen en stand na ronde 9

Kijk voor alle uitslagen en de stand hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *