Ronde 8 Keizer: Interessante pionnenstructuren

Nu Bas op het strand schaakboeken ligt te lezen was het aan Daan om met wit de familie eer hoog te houden op bord 1 tegen Casper.

De opening verliep vrij rustig totdat wit besloot zijn f-pion en g-pion op te spelen. Zwart miste genoeg verdedigers op de koningsvleugel en wit kon de partij met een mooi dubbel stukoffer afmaken.

Op bord 2 speelde Remy met wit tegen Ticho. In een Torre had Remy de mogelijkheid om een pionnetje te slaan, maar ging daar niet op in. als gevolg hiervan kon Ticho een groot centrum bouwen en maakte hierbij handig gebruik van het feit dat Remy’s torens wat onhandig gepositioneerd stonden om nog wat pionnen te snoepen. Om nog wat te proberen ging Remy all-in. Dit resulteerde in een soepele overwinning voor Ticho.

Op bord 3 speelde Jasper met wit tegen Huub Hoefsloot. Twee nieuwe aanwinsten voor de club die zich in hun eerste seizoen al omhoog gewerkt hebben tot bord 3. Er kwam een Slavisch op het bord waarbij al snel via Db3 en Db6 de dames eraf gingen. Zwart had hierbij een dubbele b-pion moeten accepteren maar kreeg hier wel open lijnen voor zijn torens voor terug.

Jasper bewees dat je ook in het eindspel alert moet blijven want hij had een aftrekaanval met zijn loper waardoor hij een pion won en zijn toren ook nog gevaarlijk binnenviel. Het leek of Jasper volkomen gewonnen stond maar uit ervaring weet ik dat Huub dan het gevaarlijkst is. Jasper wist echter rustig te blijven en de partij naar zich toe te trekken.

Joost mocht op bord 4 met wit aantreden tegen Khoi. In plaats van een open Siciliaan met d4 koos Joost met f4 voor een grand-prix opstelling. Een goede keuze omdat Khoi waarschijnlijk tot de tanden gewapend in de open Siciliaan. In deze opstelling probeert wit meestal een aanval op de koning op touw te zetten. Zwart liet dit niet gebeuren en speelde al snel zelf zijn f- en g-pion op. Het was de vraag of dit zou leiden tot een verzwakking van de zwarte koning of een beslissende aanval op de witten koning. Het bleek het laatste te zijn.

De Catalanen zijn in het voetbal op hun retour maar Joris van Zijl is van mening dat dit zeker niet het geval is in het schaken. Het was aan Gertjan om de Catalaan van Joris te bestrijden. Gertjan wist in het begin ergens een pionnetje mee te snoepen. Het leek op een gegeven moment alsof Joris veel tegenspel kreeg met zijn vrije e-pion in een eindspel met alleen grote stukken. Zou Joris het voor de zoveelste week op rij vanuit een mindere positie helemaal om kunnen draaien? Nee, Gertjan wist de pion te blokkeren en met zijn eigen vrijpion de wedstrijd naar zich toe te trekken.

Op bord 6 was het Joris van Vuure tegen Dick. Dick ging zoals we van hem gewent zijn voor een zeer scherpe opening, dit maal de Siciliaanse draak. Joris koos voor de meest kritieke variant de Joegoslavische aanval. Wit rokeert lang en speelt zijn g- en h-pion op om de zwarte koning te openen. Aanvankelijk leek het of zwart veel tegenspel kreeg over de open c-lijn alleen kon uiteindelijk wit toch sneller een doorbraak forceren. Joris won een stuk en daarmee de partij.

Op bord 7 speelde Milan Simity met wit tegen Zhenke. Vanuit een ruil-Frans kwam er een symmetrische pionnenstructuur op het bord. Zwart zag echter vroeg in de partij een trucje over het hoofd. Milan won een stuk en daarmee de partij.Op bord 8 leek het vuurwerk te gaan worden bij Jos tegen Jan Roebers. Jan speelde het konings Indisch en er stonden omgekeerde rokades op het bord. Uiteindelijk werd het toch geen wilde pot en gingen de dames eraf. In het eindspel ontliepen de spelers elkaar niet veel.

Remise was dus het logische resultaat Ben Wijgers mocht het op bord 9 met wit opnemen tegen de man in vorm Luc, die in de externe had gewonnen met een Tal-achtig offer. Luc werd met een vroege g3 een beetje gemove-ordered in de opening en besloot toen een soort Benoni opstelling aan te nemen. Ben had gezien dat de loper op b7 ongedekt stond en wist met een doorbraak in het centrum de loper te winnen. Ben dacht op een gegeven moment af te wikkelen naar een eindspel alleen had een trucje van zwart over het hoofd gezien. Luc won zijn stuk terug met rente. Luc wist het helemaal om te draaien en de partij te winnen.

John nam het op bord 10 op tegen Bas Spoelstra. John had een soort Najdorf structuur met wit: een pion op d3 en e4 en geen c-pion. Bas wist controle te krijgen over het d4 veld er nam daarmee het heft in handen. Bas wist het positionele voordeel uit te bouwen naar winst.

Op bord 11 was het Homme tegen Valeria. Beide spelers speelden zeer solide in de opening en weigerde de ander een ruimte voordeel te geven. Langzamerhand zag je dat de stukken van Homme tot leven kwamen. Valeria mistte verdedigers op de konings vleugel en Homme wist met een mooie aanval de partij te winnen.

Op bord 12 speelde Matteo zijn geliefde Hollands tegen Mick. De tactiek van Matteo was duidelijk, alle stukken op de koningsvleugel neerzetten en dan is gaan kijken hoe het mat word. Het leek ook mat te gaan worden maar dan aan de andere kant. Mick dacht met een torenoffer mat te forceren maar had een misrekening gemaakt. Matteo stond dus een toren voor en wist de partij eenvoudig te winnen.

Op bord 13 was het Maarten tegen Baris. Maarten speelde een konings Indisch opstelling met wit. De dames gingen er snel af dus de beslissing moest in het eindspel gaan vallen. Baris had op een gegeven moment zoveel ruimte kunnen pakken op de koningsvleugel dat het onbegonnen werk was voor Maarten. Baris ging er dus met de punten van door.

Op bord 14 speelde Jaap met wit tegen Floris. Floris speelde met het Slavisch een zeer solide opening. Floris dacht op een gegeven moment een trucje te hebben. Het bleek echter een misrekening Jaap won een pion, viel met zijn torens de zevende rij binnen en wist de partij snel naar zich toe te trekken.

Doran maakte tegen Niels H. een groot centrum en bezorgde Niels een achtergebleven d-pion, maar daar wist Niels handig omheen te spelen om zo uiteindelijk de volle buit te pakken.

Theo speelde tegen Robin Lankester. Theo had een loper op e6, met een gesloten keten. Hij stond wel een pion achter, maar dit was voldoende om de stelling binnen de remisemarge te houden.

Han wist in zijn partij tegen Max Engelman een open f-lijn te creëren, hierdoor stond de koning van Max wat open. In het toreneindspel toonde Han zich net wat vaardiger.

Dan speelde een goede pot maar trok tegen oude-rot Rob van Dongen aan het kortste eind. Zie de partij in de app, want de heren speelden op het 2e digibord. Frank speelde tegen Maxim. Laatstgenoemde speelde creatief; Maxims koning was nog in het midden maar had zijn centrumpionnen ver vooruitgeschoven. Aangezien de witte koning ook in het midden stond, ontstond er een interessant gevecht. Uiteindelijk pakte Maxim de winst.

Jerry probeerde de Caro-kann, William kreeg een isolani op de d-lijn. Ondanks deze zwakte wist William Jerry op de knieën te krijgen. Een knappe prestatie!

Ben D. had in zijn partij ook te maken met een open koning na korte rokade. Jan maakte hier handig gebruik van door een zwarte pion naar h3 te manoeuvreren, waardoor Bens koning in permante kamernood verkeerde. Uiteindelijk was een koningsaanval niet nodig, want Ben blunderde een stuk.

Bastiaan speelde tegen Bas. Bas ging voor een dubbele fianchetto, maar het pakte uiteindelijk niet zo goed uit. Nadat Bastiaan eerst al een pion op e5 had geposteerd, slaagde hij er later in om er ook nog 1 op d6 te planten. Met deze permanente dreigingen, die de zwarte stukken bezighielden, had hij zijn stukken vrij voor overige zaken. Bastiaan won verdiend.

Henk speelde tegen Azzedine. Henk had onlangs het London-system bekeken, en kreeg deze op het bord. Azzedine koost voor een beetje passieve maar zeer solide opstelling met Le7. Op een gegeven ogenblik wist Henk niet precies meer hoe het verder moest en daar maakte Azzedine dankbaar gebruik van. Henk verloor.

In een spannende pot winst Pepijn van Andrija te winnen. Manuel was een maatje te groot voor Jacqueline, die haar winstpartij van vorige week helaas geen vervolg kon geven. Het was aldus beiden een partij met gelijkwaardige, maar ook wisselende kansen.

Martijn kreeg een open g-lijn, terwijl de koning van Paul nog in het midden stond. Toen Martijn ook nog een kwaliteit wist te winnen was de partij in de tas. Merel verloor van Guido, die duidelijk te sterk was voor haar. Maar ze had alsnog een beste avond, want ze had wel ontzettend veel geleerd. Ze speelden zelfs nog een 2e en ik geloof ook een 3e partij.

Tim kreeg tegen Thomas dubbelpionnen op de c-en -e lijn. Deze structurele verzwakking wist Thomas handig uit te buiten. Take liet zien dat hij over veel potentie beschikt. Tegen Christiaan won hij al snel een stuk. Tja, dan is er geen beginnen aan. Tot slot ging Lani de strijd aan met Niels van Dam en dat is altijd een opgave. Niels won.

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *