Verslag jeugdclubavond: eerste ronde externe competitie en snelschaaktoernooitje

Dit seizoen kunnen we maar liefst acht externe jeugdteams afleveren voor de externe jeugdcompetitie. Dat zijn echt ongekende aantallen (evenveel als de twee andere grootste jeugdclubs van de SGA bij elkaar). Vooral als je bedenkt dat we met wat passen en meten zelfs een negende team hadden kunnen afleveren… Geweldig enthousiasme, dat zoveel van onze jeugdspelers staan te popelen voor zo’n competitie met hartstikke serieuze partijen tegen andere clubs. Hier gaat heel veel talent uit opstaan, want zulke partijen zijn ontzettend goed voor de ontwikkeling.
Straks een heel mooi diepteverslag van Corinna, teamleider van VAS 2, over de derby in de Hoofdklasse met onze twee topteams die spelen om kwalificatie voor de landelijke C-competitie. Fijn om zo’n uitgebreid portret van onze spelers te lezen op de website!
Daarna natuurlijk een overzicht van de resultaten van andere VAS-teams. Maar eerst: hoe ging het op de ‘normale’ clubavond?

Snelschaaktoernooi

Voor sommige spelers wordt de externe competitie te laat op de avond, of ze kunnen niet elke speelavond klaarstaan voor het team. Deze 25 spelers hebben zich ook meer dan prima vermaakt op de clubavond, met een snelschaaktoernooitje. De jongsten kregen zelfs eerst een les van hun trainers Jolein en Pokon, heel goed!
In de hoogste groep zijn uiteindelijke de standen niet exact genoeg bij te houden (mijn fout, excuses!), dus een keiharde winnaar durf ik niet uit te roepen. Maar iedereen weet natuurlijk: snelschaken is voor een heel groot deel gewoon veel plezier hebben!
Laten we het toch even over prestaties hebben, want Emiel was ongelooflijk op dreef. Hij ontpopt zich als supersnelschaker, door kansloos Rufus en Max in te maken – en dat zijn niet de minste schakers van VAS. Misschien moet hij eens meedoen aan het NK Snelschaken in zijn jeugdcategorie!
In de tweede groep was het Oskar die er met de winst vandoor ging. Leuk dat hij zich weer liet zien achter het bord, al dat oefenen betaalt zich uit! Wel jammer voor Tako, die had gehoopt de groep te winnen. Zijn verlies tegen de uiteindelijke groepswinnaar was de enige uiteindelijk, maar een tweede plek is ook hartstikke goed.

***

Verslag VAS 1 – VAS 2 (Hoofdklasse)

Tekst en foto’s: Corinna Chardon

Bord 4
VAS 1  RAGHAV met wit (1390) –
VAS 2  ARAN met zwart (705)

U leest het goed, Raghav’s rating is dubbel zo hoog als die van Aran.
Raghav is nog maar 7 jaar en een ultratalentje.
Toch hield Aran het ruim 40 minuten tegen hem vol!

Lange tijd hadden ze in stukken geen of minimaal verschil, echter Raghav had Aran al snel naar een batterij van 3 pionnen boven elkaar weten te manoeuvreren (zie foto) en dat maakte het later in het spel lastig voor Aran. Echter, Aran bleef koelbloedig en liet zijn schouders niet hangen.

Na afloop wilden ze beiden nog een partijtje tegen elkaar en speelden dat in een andere zaal om de rest niet te storen.
Daarna kwam Aran weer terug om nog een tijd naar de partijen van zijn teamgenoten te kijken.

Een stoer debuut van beide spelers in de pittige externe C Hoofdklasse.
Complimenten ook voor Aran voor zijn natuurlijke veerkracht (gewoon nog een potje willen spelen!): een goede en handige eigenschap voor een schaker!

Bord 3
VAS 1  LENNOX met zwart (1098)
VAS 2  ÉMILIEN met wit (909)

Lennox is een jaar ouder dan de tevens getalenteerde en erg enthousiaste Émilien en dat zie je hier ook in het rating verschil terug. Lennox heeft veel ervaring en is een constante speler die ik door de jaren heen volgens mij nog nooit heb zien blunderen.

Hoe verging het Émilien met 200 rating verschil? Dat rating verschil rond de magische 1000 duidt vaak ook op meer theoretische kennis. Op een gegeven moment wordt die echt nodig.
Ik had het idee dat Émilien niet gewend was aan de aparte opening van Lennox, waarbij hij 3 pionnen naast elkaar zette op c6, d6 en e6 (zie foto).

Émilien bleef echter consequent zijn eigen plan volgen en lang was het verschil in stukken ‘slechts’ 2 punten, waarbij het verschil er wel in zat dat Lennox een loper meer had, die hij tot op het einde behendig wist te gebruiken en behouden.

In de laatste fase had Émilien kunnen opgeven, echter hij wilde de partij helemaal uitspelen en dat was een prima ‘zet’ van hem: hij gaf aan dat hij nog nooit zo lang had gespeeld (1,5 uur!) en oefende hiermee zijn concentratieboog, die hij prima heeft behouden.
Bovendien is eindspel oefenen ook goed (zie foto), zeker zolang je nog niet in de Meesterklasse zit. Je oefent er toch bepaalde vaardigheden mee, en leert van de tegenstander, nu het bord ook overzichtelijker is.

Goed gedaan heren!

Bord 2
VAS 1  WILLIAM met wit (993)
VAS 2  KAYEN met zwart (978)

2 maanden geleden kenden de jongens elkaar nog helemaal niet, nu zitten ze bij elkaar in de klas (op het Cygnus ook nog), beiden op VAS, en samen in het TK-D team dat onlangs SGA kampioen werd. Intern hebben ze 2x tegen elkaar gespeeld en beiden 1 keer gewonnen. Hoe zou het vandaag gaan…?

Er werd goed gespeeld. William stond wel lange tijd 2 punten voor, waarbij Kayen een tijd een betere stelling had. Echter toen Kayen een foutje maakte en zijn loper verspeelde, vormde dat het kantelpunt.
Wel 70 minuten achter het bord en dat is voor Kayen een hele prestatie, die als bijnaam de vliegende Hollander heeft op het schaakbord en in een vorige externe C competitie meermaals eindigde met zijn begintijd op de klok (!).

Goed gespeeld en mooi de tijd benut!

Bord 1
VAS 1  JAN met zwart (1404)
VAS 2  LANI met wit (836)

Weer een enorm ratingverschil, maar wat een partij!!

De opening verliep behoorlijk standaard met e4 e5 twee paarden een loper een pion, u kent het.
Lange tijd ging het gelijk op, waarbij men rustig opbouwde en weinig sloeg.

Jan, ons talent uit Abcoude die nog vlak voor de wedstrijd daar had gehockeyed en vervolgens op de trein was gesprongen, at met goed humeur aan het bord nog wat flinke bruine boterhammen, nam de tijd en rokeerde pas bij de 22ste zet, waar Lani al vrij vroeg had gerokeerd.

Echter op een gegeven moment had Lani een fantastisch loperpaar over de bijzonder lange en bijna lege diagonalen vanaf b1 en c1 (zie foto), waarbij Jan de b2 loper helemaal niet aan had zien komen en behoorlijk peentjes begon te zweten: Jan kon met een aantal stukken niet verder oprukken.
Echter de lange (zwarte) dame weet grote passen te nemen, en stapte erover heen. Bij deze inbraak in de achtersteven van Lani’s territoriale gebied, keerde het tij en begon Lani het nu op zijn beurt moeilijk te krijgen, zeker toen er ook nog een zwarte toren de dame achterna kwam. 

Na 1 uur 20 minuten gaf Lani op.  
Zeer waardig en verrassend spel, zeker met dit rating verschil!
De jongemannen speelden dan ook met plezier de partij na, met enthousiaste mee-kijkers.

EEN SFEER WAARIN JE KUNT LEREN

De sfeer was positief. VAS 1 begint de competitie met een foutloze aftrap. VAS 2 had zich voorbereid op verlies en wilde dit zo eervol mogelijk doen met zo min mogelijk blunders. Ook wilden ze wennen aan de langere speeltijd die voor sommigen nieuw is en deze trachten te benutten.
Dit heeft goed uitgepakt!

De avond werd traditioneel afgesloten met een lekker vrolijk energiek partijtje voetbal na de lange zit.  

NB: een aantal spelers uit beide teams is nog vrij nieuw bij VAS en in competitie. Ratings kunnen dus nog schommelen en indeling is dus ook (m.i. goed) gedaan door de technische commissie op ingeschat vermogen.

***

Overzicht andere VAS-teams

Bedankt Corinna! En hoe hebben de zes andere teams het er vanaf gebracht?

Dit seizoen mogen ook spelers ouder dan 12 in een team meedoen met de schaakwedstrijden. Ze spelen dan niet om de prijzen, maar het VAS AB-team (bestaande uit Take, twee Felixen en David) gaat gewoon proberen iedereen in te maken! De eerste prooi was SVAW 1 en daar lieten ze geen gras over de ambities heen groeien. 0-4 (ze speelden uit), met als hoogtepunt de winst van Take op topper van de regio Brent.

VAS 3 (Olav, Imre, Alex en Saffran) en VAS 4 (Bregje, Ivan, Marco en David) schaakten in de Eerste Klasse tegen elkaar. Daar worden twee matches gespeeld, waarbij de borden gewisseld worden. Er is geprobeerd iedereen op een geschikt bord te laten spelen (dus het derde bord van VAS 3 is niet per se ‘beter’ dan de eerste twee borden van VAS 4). Dit leverde een spannende eerste match op, waarbij VAS 3 nét won (1,5-2,5). De tweede match was echter wat geflatteerder met alle bordpunten die naar het derde team gingen.

In de Tweede Klasse waren het VAS 5 (Dominique, Jack, Thomas en Amira) en VAS 6 (An, Kien, Daniel en Hektor) die tegen elkaar moesten. Het zal vast zijn opgevallen: in deze competitie moeten de VAS-teams eerst tegen elkaar. Dit vermijdt strategische resultaten aan het eind van het seizoen natuurlijk (waarbij de teams na zet 1 massaal remise gaan aanbieden als dat goed uitkomt voor de klassering). Ook hier is bordpositie belangrijker dan teamvolgorde in de opstelling, maar er was wel zo ingedeeld dat een hoger team zou moeten winnen van een lager team. Maar sommige kinderen overtreffen de verwachtingen. Het zesde team wist beide matches duidelijk naar zich toe te trekken, heel knap!
Tot slot speelde VAS 7 (Dani, Silvijn, Maas en Roy) uit tegen Oosten-Toren 1, in Diemen is dat. De eerste match verloor iedereen helaas, maar ze lieten zich niet uit het veld slaan. De tweede match wisten ze 2-2 op het scorebord neer te zetten: toch een mooi matchpunt eruit gesleept!

Alle (individuele) uitslagen en standen zijn handig te vinden via de SGA-website: http://www.sgaschaken.nl/jeugd/teamcompetitie/

Tekst: Samuel Cohn

1 Comment

  1. Wat een leuk verslag Samuel en Corinna! Mooi ook de context van de onderlinge banden tussen de tegenstanders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *