KNSB: juwelen en grafstenen bij VAS 6

Nadat we alle uithoeken van Woerden hebben gezien, konden we eindelijk plaatsnemen om een paar overtuigende partijen op tafel te toveren op de zaterdagmiddag. We waren gewaarschuwd: Woerden 3 hield VAS 5 netjes op een 4-4. Maar wij geloofden dat het beter kon!
Deze keer misten we drie topspelers (Huub, Milan en Joris). De laatste twee speelden op huurbasis een match bij VAS 3 (voor de fans: gelukkig zonder optie tot koop). Aan de ene kant fijn omdat ik laatstgenoemde dan niet per ongeluk Floris ga noemen, aan de andere kant een flinke aderlating. In zulke gevallen kunnen we putten uit een sterke jeugdafdeling, daar loopt het één en ander aan gretig jeugdtalent rond. Mick en William mochten op het wedstrijdformulier. Zijn ze al klaar voor het echte werk?
Het werd een typische Kelderklasse match. Geen partij kwam over de veertig zetten en, om maar met de deur in huis te vallen, zie hier een mooi eerste tussenkopje.

Luc doet grafzet
De laatste weken verkeerde Luc in bloedvorm: Eerste Klasse SGA blijkt te makkelijk voor hem, Ben Wijgers wordt van het bord geveegd, het kan niet meer op. Ook het ego van de teamleider kon er niet meer omheen: die moet op het eerste bord! Ik voerde hem nog wat puzzeltjes in de trein om de kersverse kopman klaar te stomen voor het grote werk.
Maar helaas was het deze keer raak met een fout die je alleen overkomt bij partijen met lange denktijd. Na allerlei varianten te hebben berekend, voerde Luc ‘m uiteindelijk precies in de verkeerde volgorde uit. Jammer, want daardoor was het na de opening niet leuk schaken meer. Kan gebeuren! Overigens een uitstekend teken dat dit nieuwswaardig is 😉

Op het tweede bord nam ondergetekende plaats (Samuel, voor de mensen die het niet redden tot het eind van dit verslag). De tegenstander vergat wat kansen op breekzetten in het centrum te benutten, waardoor ik het vast kon zetten daar. De schaakwijsheid luidt om dan via de flanken aan te vallen, maar helaas kozen we allebei dezelfde kant van het bord. Dat gaat nog een spannend gevechtje opleveren!

Debutantenbal
Dan mocht deze keer écht debuteren. Op het derde bord krijg je dan een flinke tegenstander, maar dat deerde hem niet. Hij speelde correct en had vast gehoopt om meer. In het eindspel zag hij zijn vrijpion al een weg naar de overkant banen. Maar ook hij wist dat het met ongelijke lopers een onwaarschijnlijk klusje was. Gelijkspel inderdaad, maar zeer verdienstelijk geschaakt.

Mijn mond viel open toen ik bij het vierde bord kwam kijken. William (met zwart) had net pion naar h5 gespeeld. Heerlijk!

Stand na 10. … – h5. Partij: Wim – William.

Hij is nog twaalf jaar oud, maar als je nu al zulke strategische zetten uit de mouw kan schudden…

De derde debutant van de dag heet Mick van dertien jaar oud en zat achter het vijfde bord. Zijn speelstijl komt goed uit de verf tegen volwassen spelers. Hij is van het rustig opbouwen van een stelling, doorgronden wat de lange termijn plannen vormen. Om een voorbeeld te noemen, hier had hij net Ph2 gespeeld. Vreemd?

Stelling na 17. Ph2. Partij: Mick – Pia.

Nee, een heel slimme move! Het stopt de zwart g-pion. Maar bijna wonderlijk om te beseffen: hij zet alvast de eerste stap op weg naar het droomveld h5 of f5. En geloof het of niet: dat plan kan precies worden uitgevoerd. Wat een prachtige route!

Gouden wissels
Het was William die als eerste klaar was. Ik heb nog nooit zo’n mooi partijtje gezien van een twaalfjarige jeugdspeler. Kijk en oordeel zelf:

Er zit één foutje in, maar verder is het gewoon een perfecte aanval. Pionoffer voor toreninitiatief, ontwikkelingsvoorsprong creëren, koning keept de boel in het midden, het perfect getimede omspelen van de dame (want ze was stiekem héél belangrijk aan de damekant, bij de opbouw van de aanval). Caro-Kann een remiseopening?
William kent na een paar maanden schaken al fanatieke aanhang bij VAS, ik denk dat we binnenkort een fanclubje moeten gaan oprichten. Ongelooflijk!
Aangezien het hier een juweeltje van een miniatuur betreft, een leuk gif’je voor de liefhebber:

Partij Wim – William in vogelvlucht.

Het is lastig om nu nog eer te doen aan de overwinning van Mick, maar dat zou onterecht zijn. Want die partij mocht er ook wezen! De stelling werd dichtgeschoven en Mick manoeuvreerde zich behendig, nam alle tijd. De torens gingen van links naar rechts. De tegenstander wist geen raad meer en maakte de fout door zelf de boel open te breken (logisch als je zo vast zit). Mick was er als de kippen bij om dat tactisch af te straffen. Heel goed positioneel gespeeld, een solide punt (en dat met 400 ratingpunten minder achter de naam)!
Wie ziet ook de tactische winst voor Mick? (De stelling laat vooral zien hoe hij aan alle kanten van het bord aan het spelen is, eigenlijk jammer dat de tegenstander het hier al weggaf.)

Wit aan zet. Partij: Mick – Pia.

Vechten voor het team
Het was samba op de flanken bij het tweede bord. De witte koning probeerde nog de andere kant op te wandelen, maar die werd helemaal zoek gespeeld. Een onhoudbare situatie, want beiden torens manoeuvreren met tempo om de pionnenketen heen naar d4 en f4.

Stelling na 25. … – Tf4. Partij: Ad – Samuel.

Kort hierna gaf wit op. De clou is dat na die torenzetten de loper via a6 (en eventueel na de breekzet b5) dodelijk de witte stelling in gaat kijken.
Even punten optellen: inmiddels staan we 3,5-1,5 voor, dat smaakt naar meer!

Sander had de hele partij goed gestaan op bord 8. Hij won de slag in het centrum en zijn stukken stonden goed. Alleen, ook hier bleek ongelijke lopers een spelbreker. Zelfs met ieder een toren erbij was er geen manier om de verworven vrijpion aan de overkant te krijgen. Een beetje teleurgesteld nam hij remise aan. (Overigens niet vanzelfsprekend om dat aan te nemen: te vaak zie je spelers verhoed doorspelen op winst en voor je het weet gaat zelfs dat halfje in rook op.)

Mooi, we hebben de prestatie van VAS 5 geëvenaard! Tim deed zijn uiterste best om te halen wat er te halen viel uit de partij op bord 7. Na een foutje vroeg in het middenspel gooide hij zijn strategie om: het was nu een kwestie van druk opvoeren en hopen dat het goed valt. En die druk legde hij er zeker op met tal van opportune plannetjes, pionoffertjes en dreigende zetten. De partij was als laatste nog bezig. Het mocht niet baten, sowieso goed gedaan: de volgende keer schwindel je ‘m!

Onze hoop was dus gevestigd op Lani. Ook weer zo’n dertienjarige jeugdspeler met een heel goed gevoel voor het schaakspelletje. Hij koos voor een pionoffer in het centrum in ruil voor enorme druk met allerlei penningen. Het was bijna onmogelijk om daar onderuit te schaken en uiteindelijk wist Lani er een mooie kwaliteit mee terug te winnen een zet of tien later. Echt prachtig gedaan!
Alleen ontwikkelde de tegenstander daarna enige compensatie. De lopers aasden op de koning en dat viel alleen te verdedigen door een toren van afstand te laten verdedigen over de derde rij. Ingewikkeld thema hoor, zo leer je elk potje er weer wat bij. Toch een nuttige dag ondanks zijn verlies!

Eindstand: 4-4
Er had wellicht meer ingezeten, maar hier mogen we niet ontevreden mee zijn. De grote test wordt de volgende ronde verwacht, tegen koploper Zukertort 3. Ook deze keer heeft VAS 5 ons alvast gewaarschuwd…

Tekst: Samuel Cohn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *