SGA: VAS 2 wint in 3 etappes

Door: Remy Hakvoort

Het is mij nooit eerder overkomen dat een match over drie verschillende wedstrijddagen afgewerkt werd. Toch was dit bij de wedstrijd Chaturanga – VAS 2 het geval. De wedstrijd tegen Chaturanga is (voor mij)  altijd speciaal, omdat daar veel bevriende schakers spelen.

Etappe 1: de leiding in het klassement te pakken

Oorspronkelijk stond de wedstrijd gepland voor vrijdag 18 februari. Omdat op die datum enkele spelers niet konden, werd besloten om op twee borden vooruit te spelen. Joris en Elco togen op 11/3 naar Buurthuis Gein. Er werd gespeeld op borden 3 en 4.
Op bord 3 kwam Elco in een Torre terecht. Met wit miste hij enkele keren de kans om met e5 voordeel te pakken. Aangezien de stelling wegens het uitblijven van e5 in evenwicht was, werd de vrede getekend. 
Joris is op papier zo’n 1550 waard, maar we weten allemaal dat hij in werkelijkheid eerder tegen de 1750 aanzit. In een aanvankelijk vrij rustige stelling, ontstonden al snel complicaties. Joris stond lange tijd iets minder, maar hield stand. Uiteindelijk kwamen de heren in een toreneindspel terecht. Het was volgens mij nog wel binnen de remisemarge, maar Pjotr beging een onnauwkeurigheid die door Joris werd afgestraft.
Hierdoor zouden we met een 1,5-0,5 voorsprong aan de wedstrijd beginnen.

Etappe 2: waaiers

18 maart raasde storm Eunice over Nederland en mocht Buurthuis Gein niet open. Daarom werd na wijs beraad de 25e maart uitgekozen om de resterende partijen af te werken.

Echter, op 24/3 werd nog een wedstrijd vooruit gespeeld, bij VAS ditmaal. Dit aangezien 1 van de spelers van Chaturanga plotseling niet kon op 25/3. Er werd besloten om op bord 8 te spelen. Niels Hoefsloot toonde zich bereid, mede wegens eigenbelang. Zo kon hij de 25e meedoen aan een weekendtoernooi in Alkmaar.
Waar in voorgaande jaren Elmer steevast een halfje pakte, heeft Niels deze rol nu overgenomen. Of de tegenstanders nu sterker of zwakker zijn, Niels scoort altijd een halfje. Zo ook afgelopen donderdag. In een positionele pot kreeg zijn tegenstander een pion op e5 (en daardoor een sterk veld op d6), maar daar wist Niels vakkundig omheen te spelen. Het was even zoeken naar de juiste wijze om al zijn stukken te ontplooien, maar toen dat eenmaal was gebeurd bleek dat er geen echt venijn in de witte stelling zat. Remise was een terecht resultaat.

2-1 voor aanvang van de wedstrijd op de 25e dus.

Etappe 3: Team dominance

Tijdens een etentje vooraf werd nog even gediscussieerd over de opstelling over de overige 5 borden. Even werd overwogen om Matteo op 1 te plaatsen tegen Jouke, maar uiteindelijk zagen we van dat plan af. Invaller Bas Spoelstra zou, gezien zijn rating, op 2 plaatsnemen. Luc wilde graag wit, dus die kreeg 5. Ikzelf nam 6 en Matteo kreeg 7 toebedeeld.

Bas was als eerste klaar. Blijkbaar had hij zich recentelijk verdiept in een systeem tegen het London. Gelukkig voor hem kwam zijn voorbereiding volledig op het bord. Met een in mijn ogen wat onorthodoxe opstelling met ….f6, werd wit helemaal teruggeduwd naar de achterste rijen en verkreeg Bas een enorm veldoverwicht. Waar het precies misging voor zijn tegenstander heb ik niet meegekregen, maar Bas kon al vrij snel het punt bijschrijven. 3-1

Op bord 1 had Samuel het zwaar tegen Jouke van Veelen. Jouke zit tegen de 2100 elopunten aan, dus dat was te verwachten. Jouke offerde een toren voor 2 lichte stukken in een stelling die vrij gesloten was; hierdoor bleef Samuel zitten met 2 torens zonder dat hier echte aanvalsdoelen voor te vinden waren.  Geholpen door de mobiliteit van zijn lichte stukken wist Jouke Samuel het leven zuur te maken. Een verdiende overwinning voor Jouke. 3-2

Bij Matteo stond het bord al gauw in vuur en vlam. Tegenstelde rokades, stukken die instonden, opengeslagen koningsstellingen;  kortom chaos. Na alle schermutselingen leek Matteo dankzij ….Td8 een dame kwijt te raken door een penning, maar met het mooie Tc8 (kruispenning); behield hij zijn aanvalskansen. Uiteindelijk wikkelde hij af naar een gewonnen eindspel.
Knappe prestatie van Matteo, die daarmee wederom zijn waarde bewijst op een laag bord. Maar deze pot had volgens mij ook verkeerd kunnen aflopen. 4-2

Ikzelf speelde tegen Jasper. We hebben al vaker tegen elkaar gespeeld, in ieder geval 1 keer op een toernooi in België. Toen wist ik te winnen in een Chinese Draak van het Siciliaans. In plaats van Tc8 speelt zwart Tb8, met het idee b5.
Ook deze keer kwamen we in de Chinese draak terecht. Na 11. g4 had ik niet helemaal meer scherp wat de beste voorzetting was voor zwart en koos daarom voor een suboptimale voortzetting. Indien Jasper gelijk had doorgepakt met h4, was de partij waarschijnlijk geëindigd in een overwinning voor wit. Gelukkig voor mij koos hij in eerste instantie voor een ander plan. Toen hij uiteindelijk wel h4-h5op het bord kreeg, kon ik met ..g5 de h-lijn gesloten houden en daarnaast de witte dame  buitensluiten (die op h6 was beland  na Lh6,LxLh6, DxLh6). Hierna speelde ik feitelijk met een dame meer en kwam ik nooit meer in gevaar. 5-2

Tot slot was Luc nog bezig. In het etentje vooraf had hij al meerdere malen aangekondigd dat hij echt zin had om een pot te schaken, maar ook dat hij het met wit lastig vond om tegen de Benoni te spelen. En wat kwam er op het bord? Juist, een Benoni.
Daarom pakte hij het creatief aan door van de theorie af te wijken. Toen ik kwam kijken had Luc een 3-2 meerderheid op de damevleugel, maar zwart een vooruitgeschoven vrijpion op e4. Tijdens wat schaakjes koos Jonathan ervoor om met zijn koning naar voren te bewegen, terwijl achterin blijven wellicht verstandiger was. Al leek op het eerste gezicht niets mis met de push naar voren.
Echter, de combinatie van Lucs dame en toren + de ongelukkige positie van de zwarte stukken leidde ertoe dat de zwarte koning steeds verder naar voren werd gelokt in het matnet. Met het sterke Df1 liet Luc zwarte koning niet meer in veiligheid komen en forceerde hiermee uiteindelijk mat. 6-2

***

En zo staat VAS 2 na 4 wedstrijden fier aan kop in de 1e klasse, nog altijd ongeslagen.
Op naar de volgende voorjaarsklassieker!

#Chaturanga 1RatingVAS 2RatingUitslag
1Jouke van Veelen2007Samuel Cohn176810
2Waldemar Moes1960Bas Spoelstra184001
3Iwan Lont1954Elco Hakvoort2000½½
4Pjotr van Nie1748Joris van Zijl132901
5Jonathan van Nie1907Luc Schiebroek001
6Jasper Boonstra1833Remy Hakvoort174501
7Matthieu Philip Kerbosch1633Matteo van Cleef176801
8Tobias Arnoldussen1880Niels Hoefsloot1769½½
1865174626

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *