VAS’ers geven pardoes al hun stukken weg?!

En dat komt niet omdat de schaakjeugd in zo’n gulle bui verkeert. Nee, we speelden op donderdag de schaakvariant ‘Weggeefschaak’. Hierbij is het doel om al je stukken kwijt te raken, want zo win je. Met andere woorden, wie kan zich officieel de slechtste schaker van VAS noemen?
Ik kan alvast vertellen: het was een spannend toernooi. Maar al met al leverde het vooral veel plezier op, het is toch eens wat anders. Overigens geen Speler van de Week deze keer: die eer is weggelaten voor prestaties bij het originele schaakspel. Maar we hebben wel de punten bijgehouden voor het interne klassement!

Voor de onwetende ouder, hier kort de spelregels op een rijtje:

  • Slaan is verplicht. Als je kan slaan dan moet je slaan.
  • De koning is een ‘gewoon’ stuk en kan dus worden geslagen. Promotie tot koning is zelfs mogelijk.
  • Als je geen zet meer kunt doen, win je de partij.

Rufus is bij uitstek de variantenkoning van de club. Hij genoot met volle teugen van deze kans en steeg ver boven de rest uit. We zagen wat bizarre stellingen langskomen. Ooit drie koningen op het bord gezien?
Weggeefschaak is wel een variant waarbij niet altijd veel speeltijd nodig is, en daarom berserkte hij bijna elke partij. (Daarbij halveer je de eigen tijd op de klok.) Op zich logisch, want veel zetten zijn geforceerd – je moet slaan vaak -, maar het kan zeker lonen om diep na te denken over de stelling. Net als bij dammen vergt het aardig wat rekenwerk om de allerbeste oplossingen te verzinnen.

Mick bereikte de tweede plek en dat verdient ook een applaus! Hij had het vooral lastig tegen Andrija. Die wist in het eindspel toch altijd slimmere tactieken te bedenken om zijn laatste stukken te loodsen. Ter voorbeeld, in een andere partij van Mick (met wit tegen Max) verscheen de volgende stelling op het beeldscherm:

Ze kwamen hier gelijkspel overeen, maar had Mick niet een slim trucje kunnen vinden om zijn paard weg te geven? Dat vereist wat creatief denkwerk!
Het juist antwoord is om het paard naar e4 te bewegen. Zwart kan dan alleen een stuk aanbieden op c3 en c5. Maar let op: die zijn allebei ‘gedekt’! Dat betekent dat zwart terug moet slaan. Bij elke andere zet zal wit alsnog zijn paard naar c3 of c5 kunnen bewegen met het gewenste stukverlies tot gevolg.
Dat laat maar zien: weggeefschaak is een behoorlijk nuttige variant om dieper na te denken over stukkenspel.

En op naar de derde plek. Daar zien we Max weer eens verschijnen op het podium. Gefeliciteerd met de derde plek! Van zijn vijftien partijen, verloor hij er maar drie.
Tot slot, leuk om te vermelden: Joshua wist zijn score van vorige week te verdubbelen. Van 2 naar 22 😉

Intern klassement
Naam29 aprilTotaal
Rufus44286
Mick32223
Emiliën25202
Max28133
Andrija24118
Jan24117
Oskar0110
Imre9107
Emiel494
Tako1485
Alex279
Roy1474
Joshua2264
Lennox57
Nova39
Tobias1136
Douwe30
David24
Ingo20
Olivier16
Bram14
Olav12

Op naar de Tweede Klasse, waar de spanning om te snijden was… Je ziet het ook aan de ‘winpercentage’: die is nagenoeg hetzelfde tussen Robin en Marco. Het uiteindelijke puntenaantal van de twee kwamen zelfs precies gelijk uit.
Het hielp ook niet dat Robin de laatste partij verloor. Marco was de laatste minuten aan het wachten op het indelingsprogramma: wanneer zou hij nou een tegenstander krijgen om hem in te halen?
Het algoritme werkte niet mee, en zo kan Robin zich op het nippertje de beste stukkenweggever noemen! Maar of hij blij is met die titel? Vast wel: de eerste plek is een prachtig unicum.
En ook voor Marco, op de tweede plek, geldt: het toont juist méér inzicht als je zo’n nieuw soort spelletje wint. Los van alle standaardpatronen, komt naar boven wie veel schaaktalent heeft en wie drijft op het zélf nadenken. Dat betekent dat je heel goed kan zien waar alle stukken van jezelf en de tegenstander naartoe kijken (bordvisie noemen we dat), om die daar vervolgens weg te geven natuurlijk.
Saffran heeft nog steeds de goede vorm te pakken, en behaalde het brons. Voor hem vooral belangrijk dat zijn puntenvoorsprong op Raghav ietsjes verder uitgebreid wordt.

Intern klassement
Naam29 aprTotaal
Saffran29275
Raghav24265
Marco32179
Kien8158
Robin32128
An14121
Aantarik1299
Jack868
Phuong-nga662
Bregje54
Hadia50
Everest841
[engeltje]39
Reyansh427
Daniel14
Nayeli13
Pepijn13
Ivan12
Kay2

Tekst: Samuel Cohn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *