VAS 1 – Zukertort Amstelveen 2

VAS 1 begint het seizoen sterk met een 5-3 overwinning op Zukertort 2. Ticho en Victor hadden niet hun beste dag. Victor draaide twee paard zetten om en kon meteen opgeven. Ticho kwam iets beter uit de opening. Vervolgens had hij slechts 10 zetten nodig om lijnen te openen en zijn eigen stukken slecht neer te zetten. Job wist in een degelijk partij iets terug te doen voor VAS. 1-2

Morrison had een goede stelling bereikt, maar had al snel nog maar een paar minuten op de klok. Khoi speelde een sterke partij op bord 2. Hij kreeg twee stukken voor een toren en als bonus een aanval en wist de partij overtuigend te winnen. De stelling van Milan zag er gevaarlijk uit waarbij alle stukken van de tegenstander naar zijn koningsvleugel keken. Hij wist alle dreigingen te pareren en bracht ons op een 3-2 voorsprong.

Op de overige borden zag het er goed uit. Morrison had de tijdcontrole gehaald en stond een stuk voor in een dame eindspel. De strijd was nog niet gestreden, door zijn open koning had zijn tegenstander nog een kansje op remise. Jos speelde een toreneindspel met voor beide partijen een vrijpion. Er werd door gevochten tot alle pionnen van het bord waren verdwenen. Ed wist een (in mijn ogen) gelijk eindspel soepel te winnen. 4 ½ – 2 ½. Alleen Morrison was nog bezig. Hij had 25 minuten nagedacht over zijn zet en moest opnieuw in tijdnoot zijn partij uitspelen. Toen zijn tegenstander na 78 zetten eeuwig schaak wist te geven was Morrison opgelucht dat het afgelopen was, maar ontevreden over het niet behalen van het volle punt.