Alfred Elzas

Alfred Elzas was een zoon van Jacob Elzas en Rozina Zwartz. Hij was geboren op 20 Maart 1892 in Zutphen in een gezin met in totaal acht kinderen. Vier van hen werden tijdens de Holocaust vermoord, t.w. Antje, Bendiena Sophia, Mozes en Alfred zelf.

Alfred was koopman in damesconfectie en agent voor verschillende buitenlandse huizen. Vóór zijn huwelijk verbleef hij enige tijd in Berlijn maar keerde op 24 October 1916 terug in Amsterdam. Hij trouwde op 8 Augustus 1922 in Amsterdam met Selina Lopes de Leao Laguna, een dochter van Jacob Emanuel Lopes de Leao Laguna, commissionair in effecten en Esther Spinossa Cattela.

Na zijn huwelijk woonde Alfred met zijn vrouw Selina in de Valeriusstraat 165 in Amsterdam Zuid, waar op 28 Mei 1923 hun enige zoon Jacob werd geboren. Op 10 Mei 1933 verhuisde het gezin naar de Scheldestraat 106 III hoog in Amsterdam, wat tevens hun laatst bekende adres in Amsterdam zou worden. Hij werd lid van VAS in 1923. Een trouw lid, maar geen sterke speler.

Alfred en Selina hebben zich op 8 Augustus 1942 vrijwillig, zonder oproep, gemeld in Westerbork, waar zij meer dan een jaar hebben verbleven en in die periode ook in verschillende barakken: Alfred in barak 84 en 56 en Selina in barak 42. Zij zijn uiteindelijk op 16 November 1943 met het laatste transport van het jaar gedeporteerd naar Auschwitz, waar zij bij aankomst op 19 November 1943 onmiddellijk werden vermoord in de gaskamers van Auschwitz-Birkenau.

Joods Monument | Partij verloren… Gedenkboek ter herinnering aan de schakers in Nederland, die tijdens de bezetting zijn omgekomen. (Eggink & Schelfhout) |

Terug naar overzichtspagina