In Memoriam: Dick Paulis

Er is een Amsterdammer dood gegaan… Het was de pijnlijk ware zin op de voorkant van de rouwkaart die plotseling op de mat viel. Ons lid en oud-voorzitter Dick Paulis is op 13 augustus 2023 overleden als een donderslag bij heldere hemel, want Dick was bij iedereen geliefd.

Dick was een hele lieve, bedachtzame en bescheiden man. In een gesprek blies hij nooit hoog van de toren. Hij koos zijn woorden zorgvuldig en bij lastige onderwerpen ging zijn hand naar de mond en leek hij zijn woorden bijna te proeven. Dick bediende zich graag van het eufemisme. Wellicht omdat hij het mooier vond, subtieler en netter. Wellicht omdat in een goed eufemisme een verfijnd soort humor schuil gaat en humor had Dick ten overvloede.

Als hij een anekdote vertelde over iemand die een grove fout had gemaakt dan had die persoon ‘het eventjes niet zo handig gedaan’. Over vervelende mensen hoorde je Dick ook nooit praten, maar sommige mensen hadden wel ‘wat maniertjes, je kent het wel’.

Als hij over zijn schaakpartijen sprak was het niet anders. Een blunder was een ‘foutje’ en een hele mooie manoeuvre ging schuil onder ‘een handig zetje’. En wanneer hij in zijn partij de duimschroeven bij de tegenstander aandraaide sprak hij over ‘een beetje pesten’.

Dick was een sterke schaker met een voorliefde voor avontuurlijk spel. Het echte rekenen werd niet geschuwd en menig partij ontaarde in totale chaos. Dan genoot Dick en was hij in zijn element.

Dick was een bekend gezicht in de Amsterdamse schaakwereld. Bij het VAS kwam hij in de beginjaren 90 toen dochter Winifred bij de pas opgerichte jeugdafdeling van het VAS kwam schaken. Hij is sindsdien onafgebroken lid gebleven.

In die tijd heeft ook allerlei functies op zich genomen. Van jeugdtrainer tot zelfs voorzitter van het VAS en alles met evenveel enthousiasme en rust.

Ook was hij een fervent organisator van menig huistoernooi. Vaak samen met zijn grote vriend Tom Prent. Hier werden schakers van alle niveau’s voor uitgenodigd en de gemeenschappelijke deler was dat er fanatiek geschaakt werd, maar vooral dat het altijd gezellig was. Mooie voorbeelden waren het Dick 50/ Tom 51 toernooi. Een soort jubileumeditie die voor de gelegenheid bij het VAS werd georganiseerd en afgesloten met lekker eten. Of het Gouden Pion toernooi met als bijzondere wisselbeker een kleine pion bestaande uit puur goud! De functie van wisseltrofee was door gebrekkige communicatie echter aan de winnaar voorbij gegaan waardoor het kleinood tot hilariteit van de organisatoren zelf nooit meer werd terugzien. Schakers die een gewonnen pion terug moeten geven is ook wel veel gevraagd.

We gaan Dick ontzettend missen, hij laat een enorm gat achter en het echte besef laat eigenlijk nog op zich wachten. Hij zou het zelf natuurlijk gelijk relativeren. Nog een reden om hem nu al enorm te missen…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *