Flitsende start voor VAS D1 in Meesterklasse

VAS D1 is in de Meesterklasse D flitsend uit de startblokken gekomen. Het team won de eerste drie rondes soeverein en gaat nu samen met het sterke team van De Paardensprong aan de leiding. Op de volgende speeldag staat de clash tussen deze giganten op het programma.

 

Op deze eerste speeldag speelde VAS D1 (Maarten Hoeneveld, Khoi Pham, Matteo van Cleef en Leon Reina) zeer goed. Afgezien van twee ongelukjes in twee verschillende wedstrijden, overklaste het team zijn tegenstanders. Vooral in de derde ronde was het team ongenaakbaar. Tegen een sterke Leiderdorp wonnen onze mannen met 3½-½. Het was de beste wedstrijd van de dag. Eerder al won het team met 3-1 van Promotie D1 en HMC D1. Topscorer van het team is vooralsnog vierde bordspeler Leon Reina, die 3 uit 3 scoorde.

Ook VAS D2 speelde zeer goed. Het team is piep- en piepjong. Geen enkele speler van dit team is een écht D’tje (geboren in 2003 of 2004). Maar desondanks scoorden Eline Roebers, Aadi Patwardhan, Nils Gardair en invaller Ryan Busa er aardig op los. Tegen teams met veel hogere ratings werd 1x dik gewonnen (4-0) en twee keer nipt verloren. Eline Roebers en Aadi Patwardhan scoorden aan de borden 1 en 2 maar liefst 2 punten. Nils Gardair en Ryan Busa behaalden 1½ en 1 punt. Alle spelers scoorden veel meer dan op grond van rating verwacht had mogen worden. En dat is dus goed. Bovendien debuteerden drie van de vier spelers in de Meesterklasse D.

VAS C1 is nog maar een schim van het team dat twee jaar geleden op zo’n fraaie wijze de Meesterklasse wist te winnen. Maar dat team destijds was absolute buitencategorie. Het huidige VAS C1 bestaat uit spelers die veel ‘gewoner’ zijn (Job Emans, Koen Meijer, Michael van Iersel en Jonah Nienkemper). In de Meesterklasse C krijgt dit team het enorm moeilijk. In veel wedstrijden zal het de underdog zijn. Dat was het ook afgelopen zaterdag in beide wedstrijden. Desondanks wist het team tegen het sterke Hardenberg C1 gelijk te spelen. De debuterende Michael van Iersel (bord 3) en de ervaren Job Emans (bord 1) wisten hun veel hoger gerate tegenstanders te verschalken. Door deze Meesterklasse-wedstrijden doen onze spelers echter zeer veel ervaring op tegen de allersterkste jeugdspelers van Nederland. En dat betaalt zich op termijn zeker uit. Dat bleek al meteen een dag later bij het VAS Zwarte Veulen Jeugdtoernooi waar Job en Jonah……

Op http://www.schaakbond.nl/jeugd/jeugdclubcompetitie/2015-1 zijn alle standen, uitslagen en scores na te gaan.
 
tekst: Enrico Vroombout