IJskoud gewonnen

Op zaterdag dus de overige partijen in een ijskoude aula. Ik hoorde dat de nieuwe Thialf daarmee vergeleken op een sauna leek. Toen ik binnenkwam had Khoi op bord 7 al verloren. In een soort van Engelse Konings-Indiër gaf hij al na 13 zetten zijn dame weg, stand 1-2.

Daarna was invalster Eline klaar. Zij speelde met wit een Slavische opening. Op de zesde zet speelde zij Lf4 wat niet gebruikelijk is. Hierdoor bleef zwart een pion voor. Zij speelde ergens het zeer verrassende Ld6!??!?? waar zwart even over na moest denken maar toch afwikkelde naar een gewonnen stelling, stand 1-3.

Op bord 1 Milo die met zwart 2.c3 tegen de Siciliaan kreeg. Na 20 zetten had hij goede controle over de witte velden. Zijn paard op b3 dwong de witte toren naar a2. Toen zwart zijn pion op d2 zette moest wit haar loper daarvoor opofferen waarna de winst makkelijk was, stand 2-3.

Op bord 6 onze Elco met wit die wederom fris achter het bord zat. Het werd een typische Najdorf. Wit viel aan op de koningsvleugel waar zwart een beetje achterbleef op de damevleugel. Zwart had nog 8 minuten voor 19 zetten en kwam in tijdnood. Op een gegeven moment hadden echter beide spelers nog 1 minuut voor 10 minuten. In die fase won wit een stuk, offerde deze op zet 40 echter op h7, we kregen het een beetje warm (nou ja, het was nog steeds net boven 0 oC) want was dat nodig? Elco ontdeed echter de zwarte koning van zijn beschermers en won, stand 3-3.

Op bord 2 kwam Jouke met wit een beetje in de verdrukking na ook een 2.c3 Siciliaan. Ook hier een zwarte vrijpion op d2. Wit offerde een kwaliteit voor een pion en op een gegeven 2 pionnen met druk via de a1-h8 diagonaal. Zwart leek het spoor een beetje bijster. Waar we eerst dachten dat Jouke voor remise moest knokken, was het plotseling andersom. Zwart offerde een kwaliteit terug en men ging een toreneindspel in met een pluspion voor Jouke. Of het ergens gewonnen was is mij niet bekend, het werd remise. Stand nu 3,5-3,5.

Op bord 3 Ticho met zwart. Een naam voor de opening? U kunt deze inzenden naar het welbekende emailadres. Na 13 zetten al offerde wit een kwaliteit en een pion. Had hij compensatie? Na wat verwikkelingen leek wit toch wel spel te hebben. Nadat Ticho met 26…Lxg4 een 2e pion en kwaliteit voor kwam, speelde wit à tempo 27.d6. Ticho ging de denktank in (was het daar warmer?). Na 30 zetten stond het plotseling gelijk. Na torenruil kwam er een eindspel op het bord met eerst een pluspion en later 2 pionnen voorsprong voor Ticho maar ongelijke lopers. Dat was toch remise of …?

Ik rekende op een gelijkspel en was inmiddels thuis aan het ontdooien toen een appje binnenkwam van Joost, Ticho wint!! Hierdoor werd de eindstand 4,5-3,5 in ons voordeel. Rest mij nog Eline te bedanken voor haar invalbeurt. Waarschijnlijk was het nog lang onrustig in het Cygnus …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *