In memoriam: Bert Schaefers

In memoriam: Bert Schaefers
17 maart 1960 – 15 september 2017

Met grote verslagenheid heeft het bestuur van VAS kennis genomen van het overlijden van Bert Schaefers. Hij is afgelopen vrijdag vredig heengegaan in het bijzijn van zijn kinderen en broers.

Bert was een zeer gewaardeerd lid van onze schaakvereniging.
Hij heeft zich tot op het laatst met hart en ziel ingezet voor de club. Naast het verzorgen van trainingen heeft hij ook jarenlang het penningmeesterschap op zich genomen. Onder de bezielende leiding van Bert is het VAS uitgegroeid tot een zeer stabiele organisatie.

Bert heeft ook bijgedragen aan de ontwikkeling van de jeugdafdeling van VAS. Zijn grote kwaliteit was om zijn passie voor het schaken over te dragen, maar hij kon ook kijken vanuit het standpunt van de kinderen om zo te zien wat zij nodig hadden en behoeftes waren. Daarin was Bert onovertroffen.

De laatste jaren waren zwaar voor Bert. Nadat er bij zijn vrouw Cora een tumor was geconstateerd, had hij de pech hetzelfde lot te moeten treffen. Cora is vorig jaar overleden. Ondanks deze zware periode is Bert zich blijven inzetten voor VAS. Bert was inmiddels penningmeester af (wegens bovengenoemde persoonlijke omstandigheden), maar hij heeft nog wel samen met Niels van Dam trainingen verzorgd voor beginnende (senioren) schakers.

Wat Bert voor mij kenmerkte was zijn grote optimisme. Ondanks dat zijn ziekte veel van hem eiste, is Bert tot op het laatst blijven strijden in de overtuiging dat hij de ziekte kon verslaan. Het bleek een oneerlijke strijd. Binnen het bestuur van VAS was hij in staat om, ook bij grote stress, de zaak rustig van alle kanten te bekijken, en zo te komen tot een oplossing.

Bert was een sterke schaker. Niet heel erg actief meer in competitieverband, maar nooit te beroerd om een partij te bespreken.

Hij zal worden gemist!

Wij wensen zijn kinderen Abel en Hella en de rest van de familie alle sterkte bij het verwerken van dit zware verlies.