Spellentafel op de clubavond

Bij wijze van experiment zullen er voortaan spellen klaarstaan voor degenen die klaar zijn met hun competitiepot én de revanchepartij.
Het gaat om de leerzame schaakvarianten Raindropchess, Square4Chess en, onder voorbehoud want nog in de maak, Kantelschaak.

Ook broertjes en zusjes zijn welkom deze spellen uit te proberen.

Raindropchess begint met een leeg bord. De spelers draaien om de beurt een kaart om waarna ze het afgebeelde stuk ergens mogen plaatsen. Pas als de koning geplaatst is mag er gezet worden. Nadeel van het hebben van een koning is dat je kwetsbaar wordt voor schaakjes, waar je op moét reageren. Een slim spel dat door de geluksfactor deels niveau-overschrijdend is.

Square4Chess wordt gespeeld op een veel kleiner bordje van 4 bij 4 velden. Er horen kaartjes met solo- of duo-opdrachten bij, van beginnersniveau (fiches eten in zo min mogelijk zetten) tot hoog niveau, zoals het spelletje ‘vier op een rij’.

Kantelschaak werkt met magneetstukken op een metalen, draaibaar bord. Je moet een uitstekend visueel geheugen hebben voor dit spel, want de witte stukken staan aan de ene kant, en de zwarte als tegenvoeters aan de andere kant (‘onderkant’) van het bord. Is je tegenstander geweest, draai dan het bord naar jouw kleur en doe je zet. Wie weet blijkt die even later briljant, een blunder, of zelfs onmogelijk!

Zwaan