VAS-ers op het Hoogeveen Schaaktoernooi

IMG_8193

Tijdens de herfstvakantie werd in Hoogeveen in het raadhuis het Hoogeveen Schaaktoernooi gehouden. Het toernooi bestaat uit de ‘Hoogeveen Matches’, twee tweekampen tussen de grootmeesters Peter Svidler en Sam Shankland enerzijds, en Jorden van Foreest en Vladimir Fedoseev anderzijds, en verder uit een Open toernooi voor spelers met een rating boven de 2000 en twee Amateurgroepen.

 

Met zijn rating van 2153 deed VAS-jeugdspeler Khoi Pham met het Open toernooi mee, en daarnaast mochten ook Kasper Bleeker en Job Emans wegens hun talent en rating van boven de 1800 hieraan meedoen met een wildcard. Het spelersveld in die groep was natuurlijk erg sterk en in de negen ronden haalden Khoi en Kasper ieder 3 punten en was Job met 3,5 punt de beste VAS-jeugdspeler. Job wist er ook nog een lichte plus wat betreft ratingpunten uit te halen. De Egyptische grootmeester Amin Bassem won dit Open Toernooi.

 

Ook in de twee Amateurgroepen was VAS vertegenwoordigd. In de ochtendgroep speelden jeugdlid Rafael Goudriaan en volwassen leden Rob van Dongen en Jaap Goudriaan, en in de middaggroep speelde jeugdlid Jule Cordes.

 

In de zevende ronde van de ochtendgroep moesten Rafael tegen zijn als kersvers VAS-lid nog ratingloze vader (ondergetekende). De druk die Rafael op de koningsvleugel uitoefende leidde op een gegeven moment tot een fout van Jaap, vervolgens tot het verlies van een stuk, en een paar zetten later kon Rafael het punt bijschrijven. Jaap raakte door het verlies van zijn zoon zo van slag dat hij in de laatste ronde zijn dame in liet staan en daardoor op 3 punten bleef steken. In dezelfde groep behaalde Rob van Dongen 5 uit 8 en werd daarmee 15e; Rafael eindigde ook met 5 punten, maar vanwege meer winstpartijen werd dat een achtste plaats.

 

In de middaggroep was Jule de enige VAS-speler.  Ze begon het toernooi lekker met twee remises tegen spelers met een rating van ruim boven de 1800.  Uiteindelijk behaalde ze 4 punten door nog twee remises en twee winstpartijen op haar naam te schrijven en eindigde daarmee halverwege het deelnemersveld.

hoogeveenchess.nl

Onderdeel van het toernooi was ook een schaakmiddag in het Drents Museum in Assen.  Hier speelden de grootmeesters van de Matches tegen elkaar en tegen bezoekers snelschaakpartijen.  De grootmeesters werden daarbij op een hometrainer geplant, waarover opgemerkt werd dat de hometrainers eigenlijk aan de schaakklok verbonden moesten zijn zodat je extra tijd kon verdienen door harder te fietsen. Deze techniek was helaas echter nog niet voorhanden, maar misschien zien we dit ‘bike chess’ in de toekomst nog terug. De vierde grootmeester, Jorden van Foreest, speelde daarna twee matches via internet tegen jeugdwereldkampioen Parham Maghsoodloo vanuit zijn huis in Iran, becommentarieerd door toernooidirecteur Loek van Wely, en eindigend in een half punt voor Jorden.  Het Drents Museum was via de zijingang onder het codewoord ‘schaaktoernooi’ gratis toegankelijk voor zowel dit evenement als de normale museumafdelingen, waarbij de tentoonstelling over Iran voor de verbindende factor zorgde.

tekst en foto: Jaap Goudriaan

1 Comment

Comments are closed.