VAS-jeugd kampioen in Rapidcompetitie

De ouwetjes tegen de jonkies
Op dinsdag 12 juni heeft VAS 5 de finale van de Derde Klasse gewonnen. Het team met Camilo Guzman, Veron Roesink, Myron Roesink, Dion van Lange en Casper Meijer verzamelde op de finale-avond de meeste bordpunten. Makkelijk ging het allemaal niet, want de grootste concurrent was…. VAS 6!
 
Caïssa had een mooie happening gemaakt van deze finale-avond. In de benedenzaal van hun prachtige speellocatie zaten 16 Rapidteams te schaken. In Caïssa 1 speelden zelfs de grootmeesters (en Caïssaleden) Paul van der Sterren en Hans Ree mee. Samen zesvoudig kampioen van Nederland! Maar het mooiste duel van de avond, was het duel in de Derde Klasse tussen VAS 5 en VAS 6. Want in VAS 6 speelden de oudere of voormalige jeugspelers Elco Hakvoort, Wesley Ng, Remy Hakvoort en Tjarda de Cock Buning. Deze twee teams speelden meteen in de eerste ronde tegen elkaar. En het was verschrikkelijk leuk om de jonge jeugd tegen de oudere jeugd te zien spelen. Op de clubavond bij VAS komt dat veel te weinig voor. Maar daar gaat volgend seizoen verandering in komen. De rapidmatch was meer dan spannend. Alle spelers gebruikten zo’n beetje de volledige bedenktijd. Toen de rookwolken opgetrokken waren, bleken de oudere jeugdspelers met 2½ – 1½ gewonnen te hebben.

VAS 6 VAS 5 2,5 1,5
Elco Hakvoort Camilo Guzman 1,0 0,0
Wesley Ng Veron Roesink 0,5 0,5
Remy Hakvoort Dion van Lange 0,0 1,0
Tjarda de Cock Buning Casper Meijer 1,0 0,0

De strijd om het kampioenschap kon toen dus goed losbarsten, de favorieten (VAS 5) hadden verloren van hun belangrijkste concurrent (VAS 6). Maar in de tweede en derde ronde zette VAS 5 toch orde op zaken. Eerst werd MSK (4-0) en toen Es’80 (2½-1½) verslagen. De grote concurrent voegde echter nog maar 3½ bordpunt toe aan hun totaal. Aldus werd VAS 5 kampioen en eindigde VAS 6 op een fraaie tweede plaats.
Twee grote talenten tegen elkaar: de 17-jarige Wesley Ng en de 13-jarige Veron Roesink
Op de website van de SGA staan alle eindstanden en individuele uitslagen. Zie daarvoor www.schaakbondgrootamsterdam.nl.
 
tekst: Enrico Vroombout