Verslag Philidor Leiden 2 – VAS 2

Op 1 april ging het tweede op bezoek in laatste in een degradatiekraker. Met winst handhaafde het tweede zich. Met verlies en een lastige uitwedstrijd voor de boeg was handhaving niet zeker.
Het was een beetje miezerig weer in Leiden toen we aankwamen. Dankzij een nuttige ingreep van Milo wisten we de wandeling naar de speelzaal van Philidor zonder enige moeite te voltooien. Invaller Patriek was op het nippertje op tijd voor de wedstrijd en zo konden we beginnen.
Op bord 5 opende Jouke de score met een klinkende overwinning. In een Franse opening slaagde Jouke erin de dame van de tegenstander in te sluiten. Om dit te voorkomen moest zijn tegenstander 2 stukken tegen een toren ruilen. De zwart speler was de gehele partij niet in staat enig tegenspel te creëren en na stuk winst gaf hij snel op.
Op bord 6 speelde Han zijn tegenstander helemaal weg. Han’s loper keek de stelling van de tegenstander in en in combinatie met zijn paard ontstonden allerlei combinaties die niet te verdedigen vierde.
Even later was Khoi ook al klaar. Khoi stond aanmerkelijk minder, met enkele slimme zetten wist hij alle gevaar uit de stelling te halen en een remise af te dwingen. Khoi was na afloop niet tevreden dat hij in de opening in een Pirc terecht was gekomen.
Op bord 4 was onze eigen swindelkoning ondertussen zijn stelling aan het weggeven. Nadat Jouke lunch voor hem neerzetten leefde onze topscorer helemaal op en wist een remise weg te stelen.
3-1, dus. Patriek en Ticho stonden goed. David gelijk. Milo vreselijk.
Ticho maakte er 4-1 van. Op het eerste bord wist hij in een Catalaan, pion te winnen. In het eindspel had hij nog steeds zijn plus pion en twee torens. Op knappe manier wist hij verrassend makkelijk het eindspel te winnen.
Milo stond de hele wedstrijd vreselijk. In een totaal mislukte Siciliaan werd hij gedwongen een dubbelpion op de f-lijn te hebben en hij had een geïsoleerde d-pion. Daarnaast had hij geen tijd om het rokeren. Alles wees op een nederlaag. Milo bleef echter vechten en met een reeks nauwkeurige zetten kwam hij opeens heel goed te staan. Echter was er niet meer uit te halen dan een remise. En dus waren we veilig.
Patriek ondertussen had zijn hele wedstrijd een paard en een pion in zijn stelling. De ervaren Patriek bleef rustig. Won de pion en schoof langzaam zijn tegenstander langzaam weg. Een partij uit het boekje!
David bleef eenzaam en alleen over. In een lastig toreneindspel ging hij vol voor de overwinning. Misschien had er meer ingezeten, maar het eindigde met een toren tegen 3 verbonden vrijpionnen. Helaas was David diegene die de toren had en niet de 3 pionnen. En moest David moegestreden opgeven.
Met een overwinning van 5.5-2.5 werd vrolijk weer de terugreis naar Amsterdam ingezet. In de wetenschap dat we op 6 mei met gerust hart naar Utrecht kunnen afreizen.

1 Comment

Comments are closed.