Zilver met een gouden randje voor VAS D1

VAS D1 liet zich vreselijk de kaas van het brood eten
VAS D1 verspeelde in een dramatische slotronde de gouden medaille in de Meesterklasse D. Het team eindigde op een tweede plaats. Maar ook dat is natuurlijk een formidabele prestatie, vooral gezien de leeftijden van deze piepjonge spelers. Toch overheerste de teleurstelling, want in de slotronde gaf VAS D1 het goud uit handen.
 
Winst op STB D1 zou goud hebben opgeleverd in de Meesterklasse D. Het zou dan alle andere landelijke topteams hebben afgetroefd. De enig overgebleven concurrent was nog De Paardensprong, dat kampioen zou worden als VAS D1 in de slotronde niet zou winnen. En VAS D1 kreeg in de slotronde legio kansen op winst. Khoi Pham en Leon Reina bereikten gewonnen stellingen. Maar beiden speelden veel en veel te snel. En dus ging het faliekant mis. Samen haalden ze slechts een half puntje. Omdat Maarten Hoeneveld wel ‘gewoon’ had gewonnen stond het 1½-1½. Op dat moment wendden alle blikken zich naar Matteo van Cleef. Hij moest winnen, wist dat ook, maar keek wel tegen een razend ingewikkeld paardeindspel aan. Matteo haalde met verve het maximale uit zijn stelling, maar het was niet genoeg om de stelling te winnen. Zijn tegenstandster verdedigde zich uitstekend, offerde haar paard voor Matteo’s gevaarlijke vrijpion en ruilde vervolgens alle andere pionnen op de andere vleugel van het bord af. Remise dus en 2-2 was het teleurstellende resultaat. Op de valreep liet VAS D1 zich dus de kaas van het brood eten, want nu zegevierde De Paardensprong, dat een bordpunt (+ een gunstig onderling resultaat) op VAS D1 voorbleef.
En de dag was nog wel zo mooi begonnen. In de openingsronde van de dag zegevierde VAS D1 tegen toenmalig medekoploper Klimop D1 uit Rotterdam. Dat team zou later het brons op mogen halen. In de tweede ronde van de dag werd De Waagtoren met 4-0 aan de zegekar gebonden. Daarmee werd de nek-aan-nek race met de Paardensprong volgehouden. Maar in de slotronde speelde het team, voor het eerst deze competitie, niet meer als kampioenskandidaat nummer 1. En dat is jammer, want om kampioen te worden in de Meesterklasse D moet je negen rondes uitstekend schaken (en geen acht).
Over het algemeen genomen heeft VAS D1 dit seizoen uitstekend geschaakt. Het team bestaat uit 1 D-speler (Maarten) en 3 E-spelers (Khoi, Leon en Matteo). Die mogen dus nog twee jaar meedoen op dit hoge niveau. Dat is dus veelbelovend. En het is daarom ook zo knap dat dit team nu al een hoofdrol speelde in de Meesterklasse D. Topscorer van het team werd Leon Reina met 7½ uit 9.
VAS D2
Ook VAS D2 heeft uiteindelijk een prima klassering bereikt: een tiende plek. Dit team bestaat uit Kasper Bleeker, Eline Roebers, Aadi Patwardhan en Nils Gardair. Dat zijn dus 2 E’tjes (Kasper en Aadi) en 2 F’jes (Eline en Nils). Zij kunnen dus nog 2 en 3 jaar meedoen op dit niveau. En om dan nu al in de toptien te eindigen is ontzettend goed. Dit team heeft heel veel ervaring opgedaan. In het begin was het wennen, maar naarmate de competitie vorderde ging het steeds volwassener spelen. In de slotronde won het team met 4-0 waardoor het precies in de toptien terecht kwam. De topscorer van dit team werd Aadi Patwardhan met 6 punten (uit 9 partijen). Hij behaalde een overscore van +2.0. Ook Eline Roebers presteerde uitstekend. Zij had een score van 5½ uit 9 met een overscore van +1.6.
VAS C1
VAS C1 behaalde ook een succes, want het wist de rode lantaarn over te dragen aan Vegtlust. Dat gebeurde in een onderling duel in de slotronde. VAS C1 stond laatste, maar zou bij winst een plekje stijgen. En dat deed het team. Het won met 3½-½. Zoals gebruikelijk was Koen Meijer het langste bezig. In de eerdere rondes had hij steeds enigszins pech, waardoor hij keer op keer in het stof moest bijten. Vaak was dat ten onrechte. In de slotronde was het belangrijkste vraagstuk of Koen zijn eerste punt zou halen. Hij kwam ver, maar uiteindelijke eindigde zijn partij in remise. Topscorer van VAS C1 werd Jonah Nienkemper. En dat mag verrassend genoemd worden, want Jonah is nog maar een D’tje. Maar hij speelde gewoon uitstekend. Hij ziet veel op het bord en brengt zijn stukken naar goede velden. Kortom, bij VAS C1 was hij de grote revelatie van dit seizoen.
Lekker eten
Na afloop van deze wedstrijden ging een aanzienlijke delegatie van VAS D1 en VAS D2 heerlijk uit eten bij de Chinees. Leuk was dat Nynke en Samson Reina helemaal uit Amsterdam waren gekomen en vlak voor de prijsuitreiking arriveerden. Dus ook zij gingen mee. Alle uitslagen van de Meesterklasses staan op http://www.schaakbond.nl/jeugd/jeugdclubcompetitie/2015.
tekst: Enrico Vroombout