Een VAS traktatie

Het was wederom een zeer geslaagde clubavond met een opperbeste sfeer en enkele spannende partijen! Hieronder een klein verslag.

Matteo is een echte VAS schaker. Hij speelt met lef, compromisloos en met branie. Toen hij hoorde dat hij tegen Elco moest gaf hij zijn tegenstander vooraf te kennen niet heel erg onder de indruk te zijn van diens niveau. Alles aan Elco straalde vanaf dat moment uit; ‘jij gaat eraf!’. Matteo speelde het Hollands tegen een witte opzet met Pf3 en d3, extreem scherp en iets dat je goed moet kennen. Elco kende het goed en toen ik een half uurtje later kwam kijken zei Matteo besmuikt; ‘ik had wel al gezegd dat ik een beetje moe was’. Ik heb nog nooit zo’n grote grijns als die van Elco gezien. Daarna liet Matteo in de snelschaakpotten zien weldegelijk goed te kunnen schaken.

Dick en Homme waren lang bezig. Dick graaide ergens een pionnetje mee speelde toen iets te frivool en dat kwam hem duur te staan. Homme kreeg initiatief en Dick moest genoegen nemen met remise na een eeuwige wending.

Charles kende de eerste interne avond een valse start maar de tweede sloeg hij toe tegen Remy. Ik zie Remy niet vaak verliezen dus dat is een prima prestatie van Charles. Ik verwacht dat hij dit seizoen bovenin gaat meedraaien.

Jerry beklaagde zich na afloop van zijn partij over het spel van Samuel; ‘Hij doet alleen maar goede zetten’. En het is waar, Samuel is een taaie tegenstander. Hij zet zijn stukken gezond neer, is alert en niet bang om tactische verwikkelingen in te gaan. Het zou me verbazen als hij na dit jaar geen 1900+ rating heeft. Samuel won de partij.

Roelof speelde een mooie pot tegen ons nieuwe aspirant lid Milan Simity. Ook hier kwam het Hollands op het bord. In een stelling met tegengestelde rokades wist hij met een geniepige wending een vernietigende aanval te krijgen. De aanval sloeg door en Milan moest de vlag strijken. Beide spelers hadden wel genoten en gingen tevreden naar huis.

Andy speelde tegen Casper. Hij leek langzaam weggedrukt te gaan worden, maar wist stijl getrouw toch een heksenketel op het bord te brengen. Bijna alles op het bord stond in. De aanval die Andy had was ijzersterk maar Casper verdedigde zich uitstekend gaf goed getimed wat materiaal terug en wist de partij uiteindelijk te winnen. Met twee overwinningen kent hij een uitstekende start aan de competitie

Jos won overtuigend van Niels met zwart. Hij wist in een Caro Kann snel gelijk te maken en nam de partij daarna met dynamisch spel helemaal over. Met enkele harde klappen aan het einde vloerde hij Niels definitief.

De andere Niels won wel. Hij versloeg Henk in zijn kenmerkende vlotte stijl. Dat maakt dat Henk met twee nederlagen is gestart. Maar Henk is een diesel. Hij moest vorig seizoen ook even warmdraaien, maar toen de motor liep kwamen de punten.

Bas speelde tegen Khoi. Naast hun bord stond een taart. Wat bleek deze had Bas gehad voor zijn verjaardag van zijn broer Daan die naast hem tegen Sierk zat te schaken. Het duurde even voor Sierk zich realiseerde dat Daan dan ook jarig was. Zowel Khoi en Sierk besloten de heren daarom te trakteren. Normaliter een aardige geste. Het ging dit keer echter om een nederlaag in de VAS stijl. Khoi wist Bas enorm onder druk te zetten in een extreem scherpe Najdorf. Bas kwam in tijdnood en heeft het laatste half uur van de partij permanent met minder dan een minuut gespeeld. Hij hield het nog lang vol, maar ging uiteindelijk ten onder. Hopelijk verschijnt deze partij nog op de website. En Sierk liet zien tegen Daan dat zijn positionele begrip van bepaalde stellingen ongelooflijk goed is. Gelukkig zorgden de drankjes en taart na afloop toch nog voor een verjaardagsstemming.

Roland en Jaap speelde een laveerpartij met kleine zetjes. Roland stond iets prettiger maar Jaap hield zich staande. Beetje bij beetje verbeterde Roland echter zijn stelling. Hij won wat materiaal en incasseerde het punt.

Joost en Joris speelden een lange pot. ‘Het lijkt wel een strijd tussen twee politieke jongeren partijen’: aldus Joost. Het was volledig onduidelijk wat hij bedoelde. Kende de stelling misschien allerlei valse beloftes? Doelde hij op de gepolariseerde strijd tussen wit en zwart. Mochten we soms stemmen op welke zet ze gingen doen?? Wat bedoel je Joost? ‘Onze initialen. Het is JVV tegen JVD’. Partij van Vuure ging er met de winst vandoor.

Klik voor alle uitslagen hieronder:

ronde-2-2021

Klik voor de stand hieronder:

stand-r2-2021

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *