Keizer (competitie) Andy

Iedere schaker hoopt elke keer weer vanaf de eerste zet op de perfecte partij. De hole in one van het schaken, the perfect bowl, the perfect pitch. Het komt bijna nooit voor. Bij schaken is het ook nog afhankelijk van de tegenstander. Als die in het herdersmat tuint kan je niet spreken van de perfecte partij. Het is Adolf Anderssen een keer gelukt. Die partij kreeg gelijk de naam ‘de onsterfelijke partij’. Op VAS vond afgelopen donderdag zo’n partij plaats. De titel van dit verslag verraadt al wie de winnende speler was. Zijn tegenstander was flink hoger gerate VAS 1 speler Ticho Cornelisse. Woorden doen de partij te kort. Speel hem na: https://www.vas1822.nl/chessgame/andys-onsterfelijke-partij/

Er werd nog meer geschaakt. De partij van de week was tussen Robbert en Ben Duivenvoorden. Ben is de laatste weken praktisch onverslaanbaar. Zijn rating is met 127 punten gestegen naar 1780. In de partij tegen Robbert ging het echter rap mis. Eerst won zwart met een dubbele aanval een stuk om vervolgens vernietigend op de witte koning af te gaan. Mat na 14 zetten! Mooi resultaat Robbert. Klik hier om dit miniatuurtje na te spelen.

Op het eerste bord speelden de onketende Dick Paulis en Milo Bogaard. Het is fijn om Milo weer wekelijks op de club te zien. Milo speelt vaak zeer gedegen potten. Gezonde opzet, gezonde plannen. Tegen Dick won hij in het Engels met een mooie lange reeks zetten een pion. De stelling die overbleef was oppermachtig. Dick bleef kalm, hergroeppeerde en probeerde daar waar kon stukken te ruilen. In het ongelijke lopereindspel wat daardoor ontstond was de pluspion voor Milo onvoldoende. Een leerzame pot die hier te bekijken is.

Theo Pont hield lang gelijke tred met Khoi, maar kon niet voorkomen dat de laatste met zwart zijn stelling steeds iets verbeterde om in het eindspel het punt te pakken.

Victor ging langs afgronden tegen Jorik die beter op de hoogte was van de openingsfinesses dan zijn tegenstander. Victor is echter zeer behendig, zeker in mindere stelling. Hij ontworstelde zich uit Joriks druk en won uiteindelijk de partij. Tegenstanders van Jorik zijn echter gewaarschuwd, onze man heeft voor niemand ontzag!

Rob en Ber speelden een interessante pot. Rob zette een zeer solide stelling op en Ber trachtte deze te breken. Zoals vaak in de partijen van Rob brak de tegenstander in de pogingen iets te bereiken. Punt voor Rob

Jacqueline schrok zich een hoedje toen ze hoorde dat Joost de tegenstander was. Het weerhield haar er niet van een leuke pot te spelen. Joost scoorde wel het punt.

Elco speelde weifelend tegen Niels van Dam. Na een zeer principiele openingskeuze wisselde hij opeens volledig van plan. Zijn stelling kon deze ommezwaai echter niet hebben en in de hectiek ging hij ten onder.

Ryan en Bart speelden een zeer vermakelijke pot. Bart provoceerde zijn tegenstander. Hij permitteerde zich allerlei dubieuze zetten tot er een stelling ontstond waarin zwart een grote ontwikkelingsvoorsprong en een enorme druk op de witte rokadestelling had. De offer mogelijkheden leken eindeloos. Ryan probeerde dan ook terecht de genadeklap te vinden. Alles werkte echter net niet. Er werd het een en ander geruild, de druk verdween. Ryan graaide een pionnetje mee. Deze was echter vergiftigd. Materiaalwinst voor Bart die in eindspel zijn jonge tegenstander een remise gunde. Een heus schaakgevecht!

Tejo heeft deze interne al een paar mooie resultaten geboekt. Dan weet je dat je tegen de grote jongens moet. Job wilde die rol wel vervullen. Hij begreep de stelling na de opening net iets beter en wees Tejo terug.

Onderin vond een klassieker plaats. Inno tegen Henk. De heren deelden de punten nadat Inno erg goed had gestaan. Henk zo constateerden ze is echter op zijn gevaarlijkst wanneer hij minder staat. Hij gaat sneller en vrijer spelen. Het intimeerde Inno zo bekende hij. Uiteindelijk hadden ze beiden genoten van de strijd.

Jan Roebers speelde weer eens lange pot. Ter voorbereiding op een toernooi in Parijs wilde hij zich meten met een sterke speler. Sierk was door omstandigheden ook een aantal weken niet in staat geweest de interne bij te wonen, maar nu was hij er. In een enerverende pot trok Jan aan het langste eind. We hopen beide heren vaker op de interne te mogen bewonderen.

Jerry versloeg Ingrid. Het valt op dat Ingrid haar stukken steeds beter neerzet. Dat Jerry nog een maatje te groot zou zijn was te verwachten.

Mathijs is de grootste ELO stijger van VAS met 166 punten!! Toen hij dat hoorde zei hij: ‘Dat moet nog wel een keer kunnen denk ik’. Heerlijk die echte VAS bravoure! Hij zetten zijn woorden gelijk kracht bij door Tom Prent te verslaan!

John startte de interne nog wat roestig maar nu begint hij op stoom te raken. Vorige week een plusremise tegen Jaap Jung en ditmaal winst tegen Maxim.

Homme en Niels tenslotte deelden de punten. Niels is van het snelle actieve spel. Homme is van het inventieve strategische spel. De twee stijlen zorgden voor een mooie pot. Het evenwicht leek even verbroken, maar remise was een terecht eindresultaat. Homme is na 3x spelen overigens nog ongeslagen!

voor alle uitslagen en standen klik hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *