Keizer r1: Precies 64

Met precies 64 spelers hadden we de perfecte start op wat een heel mooi schaakseizoen belooft te worden. Als de voortekenen niet bedriegen gaan we de 90 schakers op een avond zeker halen. Wat een feest al die gemotiveerde schakers bij elkaar!

Khoi en Joris kwamen in een theoretisch gevecht waarin Khoi naar eigen zeggen vermoedelijk een aantal ideeën door elkaar haalde. Hij beet zich vast in de partij en er ontstond een eindspel paard tegen loper waarin Joris met wit de betere kansen leek te hebben. Het eindigde in remise. De partij is hier na te spelen

In de partij tussen Ed en Bas ontstond een soort Tarrash structuur waarin Ed zijn stukken iets te passief neerzette. Bas kreeg actief spel en daar gedijt hij zeer goed onder. Ed dolf het onderspit.

Op de borden 3 en 4 werden 2 Hollandse partijen gespeeld. Maar met verschillende opzetten. Twee nieuwkomers Renzo en Daan waren de zwartspelers. De structuur van Daan in ‘t Veld die dit seizoen een gooi doet naar de VAS titel was met d6 en f5 terwijl de structuur van Renzo op bord vier met e6 en f5 meer de contouren van een stonewall had. Hoewel de positie van Daan gezonder leek speelde hij uiteindelijk remise tegen Jos. Renzo pakte echter bij zijn eerste pot bij VAS het volle pond.

Rob bleef in zijn partij tegen Take zitten met een geisoleerde d-pion. Take wist vakkundig de boel te ruilen en de pion steeds verder onder druk te zetten. Hij boekte een zeer knappe overwinning.

Joost had een soort Benoni op het bord met een nare pion op b2. Hoe die daar gekomen was is onduidelijk maar dat hij Remy problemen opleverde was duidelijk. Een nette overwinning van Remy.

Bart had in een Svesnikov met wit de controle over veld d5. Hierdoor kwam het zwarte tegenspel niet van de grond. Bart boekte zodoende een knappe overwinning op Joost.

Niels kreeg in zijn partij met Benno controle over de witte velden. Benno wist de boel echter tactisch handig bij elkaar te houden. Een pionoffer van Niels leek hem goede kansen te geven vanwege zijn superieure paard versus de loper van Benno. Toen er echter nog een pion afviel had Benno met wit opeens zeer goede kansen. In de hectische tijdnoodfase gebeurde er van alles en leed Benno een ongelukkige en onverdiende nederlaag.

Felix vroeg zich af of hij niet te hoog was ingedeeld. Zijn partij toonde het tegendeel aan. Hij speelde een zeer sterke pot tegen Floris. Floris won weliswaar de partij maar Felix liet zien dat hij op dit niveau thuishoort

Ivo had een atypische structuur met zwart in zijn partij tegen Milan. Een toren op g8 vrij vroeg in de opening. De pionnenstructuur was echter wat gammel. De partij bleef door de activiteit echter in evenwicht.

Maarten had een heel breed centrum met wit tegen Samuel. In de complicaties ging het echter mis. Huub speelde een mooie pot tegen Alexander. Ook hier 2 nieuwkomers. Hij leek alles voor elkaar te hebben. De koningsstructuur van zwart met f7,g6,h7 maar zonder loper op g7 leek kwetsbaar. Temeer omdat Huub een pion op e5 had en een toren op f6. Alles hing af van in hoeverre de structuur van wit op d4 te handhaven was. Alexander wist zijn tegenspel te optimaliseren en won in een mooie technische pot.

Bjarne en Wytze speelden een Franse Winawer. De keuze van Wytze om met zijn pion naar c4 te gaan en de boel dicht te schuiven was een verkeerde. Zijn tegenspel door druk op d4 verdween en Bjarne kon rustig aanvallen. Punt voor Bjarne.

Ruggero pakte een kwaliteit mee op a1 in zijn partij tegen Marrit. De compensatie die wit er voor terug kreeg was onvoldoende. Luc en Sacha hadden een hele mooie partij waarin Sacha vakkundig zijn voordeel vergrootte. Maar Luc was voor geen gat te vangen. Met een tactische handigheid won hij zijn partij.

Hans stond een stuk voor tegen Abe na een onnauwkeurigheid van de laatste. Het was voldoende voor de winst. Evert Jan speelde met zwart tegen een damegambiet met een vroege loperuitval. Maxim maakte dankbaar gebruik van de gaten die er door ontstonden.

In het Konings Indisch leek de aanval van Dan tegen Gerton niet van de grond te komen. Wit was echter wel al heel ver. Toch ging het nog mis voor Gerton.

In de partij tussen Frank en nieuwkomer Arjan had de laatste een koning die onder druk stond. Het werd een schitterend gevecht.

Ingo speelde een hele goede pot tegen Lode. Nog een nieuwkomer trouwens. Ze gingen richting een gelijkstaand eindspel tot Lode een dubbele aanval toeliet. Knappe overwinning van Ingo.

Daniel boekte een goede overwinning op Michiel die iets te gehaast speelde. Maurits versloeg Gaspard die nog wat roestig was.

Normaal zijn het de jeugdspelers die een stunt leveren tegen senioren. Maar de overwinning van Lucas op William mag in dit geval wel een stunt van de volwassene genoemd worden. Met wit verkreeg hij het loperpaar maar wel ten koste van allerlei dreigingen. William raakte echter de draad kwijt.

Nick won snel van Christian en Tim versloeg Riccardo. Reynold bouwde een hele mooie aanval op in een partij met tegengestelde rokkades. Hij won materiaal en versloeg Erik die het tot dan toe zeer goed bij elkaar had gehouden.

Op bord 32 versloeg John in een nette partij Mischa.

Kortom er was weer genoeg te beleven! Een heerlijke start van wat een heel mooi seizoen gaat worden!

uitslagen en stand na ronde 1

Klik hier voor de uitslagen en stand na ronde 1

1 Comment

  1. Altijd leuk om de verslagen te lezen van het V.A.S.
    Ik kom niet meer omdat men mij heeft verboden om ‘schaak’ te zeggen als ik de koning schaak zet van mijn tegenstander. Dat vind ik juist een van de leukste dingen van het schaakspel om dreigend ‘schaak’ te brullen. En die vreugde wordt mij ontnomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *