Keizer ronde 5: TaTaart en prijzen

Met 35 borden was het weer volle bak tijdens de 5e Keizer ronde bij VAS. De avond begon met de prijsuitreiking van de vorige cyclus. Winnaar daarvan was niemand minder dan Take Snijders! Wat een prestatie. Hij kwalificeert zich daarmee voor de VASKampioens 4-kamp aan het einde van het seizoen. Die gehouden wordt tussen de winnaars van de 3 cycli en de beste nummer 2.

Ook was er een huldiging. Ter ere van de 1e IM norm van Khoi gescoord tijdens het Tatasteel toernooi was er taart! En er werd natuurlijk geschaakt! En op hoog niveau. Met meer dan 16 spelers van 2000 ELO+

Op bord 1 had Niels Hoefsloot het zwaar tegen Job die in goede vorm verkeert. De druk werd opgebouwd en Niels werd langzaam weggedrukt.

In de partij tussen David en Joost was een soort Hollandse structuur ontstaan vanuit een andere opening. De stelling leek stabiel voor zwart al waren er wel witte velden die moeizaam te verdedigen waren. David kreeg uiteindelijk de overhand en trok de partij naar zich toe.

Joris van Zijl speelt sterk de laatste tijd maar tegen Jaap Jung kwam hij er eigenlijk niet aan te pas. Jaap won een pion en wist de stelling met pluspion +loper versus paard overtuigend af te maken.

Op bord 4 kwam Dmitrii aanvankelijk moeizaam te staan en verloor zelfs een kwaliteit. Maar met een paar handige tactische manoeuvres wist hij het tij tegen Yannick te keren en een stelling met pluspion op het bord te brengen. Het was nog een flink karwei want Yannick had zeker tegenspel, maar Dmitrii won.

Marco trof in Luc een opponent van formaat. Dat mag inmiddels wel gezegd worden. En Marco is de Luc van 2 jaar geleden. In een kleine tactische schermutseling verloor Marco materiaal. Het gevolg van teveel vertragende zetten. Met nog een aantal mooie combinaties klaarde Luc de klus. Nu is het afwachten hoe sterk Marco over 2 jaar is.

Gerard had tegen Ivo met wit wel het loperpaar maar Ivo had de ruimte en het centrum. Hij wist Gerard onder druk te zetten en boekte een nette overwinning. In de partij tussen Jouke en Take werd het evenwicht nooit echt verbroken. Take had iets meer activiteit maar toen hij zelf dameruil initieerde raakte de muziek uit de stelling. Het betekende 1 van de 2 remises van de avond.

Jeroen experimenteerde met de Stonewall. Nou is er niets mis met een beetje experimenteren maar hij had er met Anton Sinev wel een pittige tegenstander voor gekozen. Tel daar bij op dat Jeroen naar eigen zeggen ‘weinig van de structuur snapte’ en je kan voorstellen dat Anton een fijne avond had.

voor wie de Stonewall wil leren spelen

Samuel speelde een sterke pot tegen onze penningmeester. Jos moest alle zeilen bijzetten om in de partij te blijven. In een stelling met ongelijke lopers was het de loper van Samuel die het gevaarlijkst was en zelfs beslissend,

Ingo had al lang niet verloren maar tegen Bastiaan had hij het zwaar. Het stukoffer gaf activiteit weliswaar en druk op h7 maar het bleek niet voldoende

Over vorm gesproken; Rafael lijkt de laatste tijd onverslaanbaar. Tegn Daan in ‘t Veld leek hij echter zijn Waterloo te vinden. Met een kapotte koningstelling en de zware stukken van Daan in de aanslag en een pion minder leek het een kwestie van tijd. Toen de dames werden geruild stortte Daan zijn stelling juist in. De pluspion sneuvelde door druk op d5 en wat overbleef was een hele fijne stelling voor Rafael die liet zien dat zijn uitslagen geen toeval zijn. Op karakter trok hij de partij naar zich toe.

Theo begint langzaamaan zijn oude vorm te hervinden. Tegen Joost had weliswaar een pion minder maar bleef wel in de partij hangen. Hij ontweek allerlei klippen en bleef tegenspel houden. In het late eindspel wist Joost echter met enkele zeer verfijnde finesses waaronder een elegant kwaliteitsoffer te winnen. Boeiende partij.

Tom Berkelmans had de sloophamer meegenomen naar de club. De doorgaans zo taaie Tejo was het arme slachtoffer. Riccardo gaat hard vooruit. Dat is niet gebaseerd op zijn resultaten maar op zijn spel. Ook tegen Nick wist hij een prima stelling op het bord te krijgen. Beiden kort gerokeerd en Riccardo viel met flink wat stukken de koning aan. Nick probeerde een meerderheid op de damevleugel te gelde te brengen. Nick zijn plan bleek effectiever waardoor Riccardo weer met lege handen stond. ‘Je geeft me ook steeds van die sterke tegenstander verzuchtte hij lachend’

Hugo en Rob waren lang bezig. Het was een partij met het betere duw en trekwerk. Hugo had de iets betere structuur. Rob had een dubbele g-pion en 2 geisoleerde pionnen. In een poging met f4 en Kf2 snel zijn koning te activeren permitteerde Rob zich een zwakte teveel. Hugo rondde het netjes af.

Pepijn was voor het eerst in lange tijd weer op de club. Onze man voelde de schaakkriebels weer toenemen. Dat hij onderwijl niet verleerd is liet hij zien tegen Tobias. Hij pakte elke kans en won overtuigend.

De partij tussen Bas en Khoi was de kraker van de avond. De heren maakten het elkaar erg lastig maar uiteindelijk schoot Khoi een gigantische bok en wist Bas te winnen. Wellicht door een suikerrush van de taart.

Joao verraste in het middenspel Morris met een schijnoffer op d5. Helaas bleek het met recht een Pyrrus overwinning. Want juist die pion kon Morris missen als kiespijn. Plots was zijn loper op b7 in een monster veranderd. Gecombineerd met zijn andere actieve loper bleek de druk te groot en moest Joao capituleren.

Marcos tegen Jan was ook een gevecht op top niveau. Jan had met zwart netjes gelijk weten te maken maar daarmee was het niet klaar. Want hij moest nog een plek vinden voor zijn stukken, met name zijn witveldige loper. Een aantal onnauwkeurigheden en iets te passief spel gaven Marcos weer kansen. En dan is de man echt een wurgslang. Hij knijpt je langzaam helemaal fijn en hij geeft geen kans meer. Een mooie leerzame pot.

Remy van Zwieten speelde misschien wel zijn beste partij van het seizoen. Hij wist tegen Steven de druk steeds verder op te voeren en offerde zelfs materiaal om het in stijl af te maken.

Bart speelde een opening met een aantal smerige wendingen. Helaas voor Antoine greep hij mis en liep een breeduit glimlachende Bart al vroeg door de zaal. Maar niet voordat hij Antoine had ingewijd in de finesses van zijn opening. Dus wellicht zien we Antoine binnenkort met eenzelfde grijns door de zaal wandelen.

Giacomo trof een Jerry in vorm. Met een combinatie won Jerry een kwal. Daarna was het nog even opletten maar dat deed Jerry met verve. Ook een puntje voor Bèr die na een korte afwezigheid weer op de club was. Tegen Guido sloeg hij toe.

Sander is bezig met een streak overwinningen. Waar hij zeker aan het begin van het seizoen goed schaakte maar nog niet veel won wordt hij nu ook beloond voor zijn vooruitgang. Tegen Henk voltrok zich een Blitzkrieg. Henk incasseerde echter in stijl.

Emanuel en Christian hadden een leuke materiaalverdeling. Christian had een dame en Emanuel een toren+paard en 3 pionnen. Dus puur naar het materiaal gekeken had Emanuel de overhand. Ware het niet dat zijn paard wat verdwaald was en zijn koning wat te open en bloot. Met een slimme dubbele aanval won Christian het paard en de partij.

Evert Jan kwam aanvankelijk goed uit de startblokken met materiaalwinst tegen Emilien. De laatste vocht zich knap terug en wist in een gelijkstaand eindspel de zwaktes van wit goed uit te buiten. Knappe overwinning voor Emilien.

Lucas en Reynold hadden er een mooi gevecht op zitten toen er een eindspel met 4 pi + loper versus 3 pi + loper van gelijke kleur op het bord kwam. Drie tegen drie op de damevleugel en een vrije g-pion voor wit. Een technisch eindspel dus. Reynold had moeite het goede plan te vinden wat ruw neerkomt op vrijpion naar voren knallen en ondertussen de andere pionnen ophalen. Lucas wist goed tegenstand te bieden en de vrede werd getekend.

Super versloeg Gerton in een mooie partij en Hans won van Dylan na aanvankelijk te worden weggedrukt.

Een mooie avond werd afgesloten met een lekker bittergarnituurtje en een aantal onderhoudende analyses.

Stand en Uitslagen

Klik hier voor de uitslagen en stand na de 5e ronde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *