Spannend in de top

Op donderdag 23 oktober werd alweer de 6e ronde van de Keizer gespeeld. Bij afwezigheid van Niels van Dam nam Remy de leiding van de interne op zich. Aangezien de week ervoor nog uitgevallen was (de impact van de nieuwe Corona-regels op het schaken was toen nog niet duidelijk). Ditmaal wel; er waren 22 spelers die het lelijke weer trotseerden en ondanks de aangescherpte regels lekker een pot kwamen schaken.

De 1,5meter regel werd goed nageleefd. Ook het mondkapje werd trouw gedragen als de spelers niet achter het bord zaten. Over naar de partijen.

Nog voordat ik enkele laatkomers alsnog had ingedeeld, waren Han en Dick alweer klaar met hun partijtje. Han verklaarde: “Dick vond mijn paarden zo leuk, dus heb ik hem er 1 cadeau gedaan”.
Uit coulance besloten beide heren om de stelling verder te spelen, voordat Han zijn paard cadeau gaf. In deze halve re-match had Han het beste van het spel, maar verdedigde Dick bekwaam. Zo eindigde de partij in 1,5-0,5 in het voordeel van Dick.

Ryan speelde tegen Tom Prent. Ryan had al gauw een breed centrum opgebouwd. Na enkele gunstige afwikkelingen wist Ryan een verre vrijpion te creëren. Deze bezorgde Tom zo veel overlast, dat hij het uiteindelijk niet meer kon bolwerken.

Joris en Bas waren in een Spaanse Opening bezig met een positioneel steekspel., vol ingewikkelde manoeuvres. Bas kwam als winnaar uit de bus.

Jaap Jung speelde tegen Charles. Het werd een scherpe partij. Charles had via een fianchetto een loper op g7 en speelde vol via de a-lijn. Jaap had echter de h-lijn weten open te beuken en speelde via de h-lijn. Het leek erop alsof Charles’ aanval eerder zou landen, maar toch wist Jaap voldoende tegenspel te creëren. In de tactische verwikkelingen tijdens tijdnoodfase raakte Charles een kwaliteit kwijt (of was het een offer?). In ieder geval was het toen voor Jaap een koud kunstje om de buit op het droge te trekken.

Robbert en Casper waren aan elkaar gekoppeld, en ook aan elkaar gewaagd. Het ging lang gelijk op, al had Casper in de opening met een iets andere zetvolgorde een stuk kunnen winnen. Op een gegeven moment dacht ik dat Robbert een onthoudbare mataanval had. Robbert ging die variant ook daadwerkelijk in, maar Casper had net even verder gerekend dan Robbert (en mijzelf!) en speelde aan het einde van de variant een geniepig zetje die dame winst of mat opleverde.

Potentieel nieuw lid Floris Kummer, bij VAS terechtgekomen via Daan Haver, speelde een pot tegen Niels Hoefsloot. Niels is de laatste tijd goed op dreef, en haalt zijn punten binnen via het London-System. Nu echter, kreeg hij met de zwarte stukken de kans zich te bewijzen tegen de London. Volgens mij speelde hij met zwart de setup die hij het vervelendst vindt om tegen zich te krijgen. Dat pakte aanvankelijk goed uit. Later in het middenspel kreeg Niels een vrijpion, maar ik dacht dat Floris goed op weg was om deze onschadelijk te maken. Echter, even later was de pion op de 2e rij beland. Toen dacht ik, kat-in-het-bakkie voor Niels. Floris wist echter met accuraat spel de vrijpion uiteindelijk toch onschadelijk te maken. Even later besloten de heren terecht tot remise. Hiermee heeft Floris gelijk zijn visitekaartje afgegeven.

Ber en Ben speelden een open pot. Aan het einde gaf Ben pardoes een stuk weg, maar zijn stelling was toen al erg ingewikkeld, daar Ber ver opgerukte verbonden vrijpionnen had. Knappe overwinning.

Elco en Daan kwamen in een scherpe gambiet-lijn terecht van de “London”. Elco wist echter onvoldoende spel te creëren voor zijn pion en langzaam begon die pion zich steeds meer te doen voelen. Daan neutraliseerde vakkundig al het gevaar en won gedecideerd.

De partij tussen Milan en Hans werd uiteindelijk gewonnen door Milan. De partij ging lang gelijk op, maar het halfje ontglipte Hans op het eind.

Op het 2e digibord speelde Tejo tegen Henk. Zo uit te opening besloot Henk tot een materiele onbalans door 2 stukken voor een toren te geven. Langzaam echter werden zijn stukken door Tejo steeds verder teruggedrongen. Zeker toen hij de kans miste om met …f5 tegenspel te creëren. Uit wanhoop besloot hij een paard te offeren voor aanvalskansen. Tejo liet zich echter niet van de wijs brengen en maakte al gauw een einde aan al Henks illusies. De analyse na afloop bood veel nieuwe inzichten. Een leuke partij om na te spelen! Klik hier

Op het hoofdbord speelden Roland en Sierk tegen elkaar. Volgens mij de nummers 2 en 1 van de ranglijst. Zoals het een Najdorf betaamd was dit een hyperscherpe partij op het scherpst van de snede. Zeker de moeite waard om eens na te spelen. De partij eindigde echter met een anticlimax. Roland claimde Sierk zijn vlag! Zoals Sierk mij later vertelde, mogelijk onterecht. Maar aangezien beide heren tijdens de partij niet de wedstrijdleider (Moi) erbij hebben gehaald, blijft de uitslag staan. Dergelijke claims moeten altijd direct aangekaart worden bij de scheidsrechter. In ieder geval komt Roland door zijn overwinning gevaarlijk dicht in de buurt van de koppositie en wordt het dus extra spannend bovenin. Klik hier voor de partij!

Voor alle uitslagen:

ronde-6-2021

Voor de stand:

stand-r6-2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *