VAS KEIZER RONDE 10: Spectaculaire remises!

Volop strijd in de 10e ronde

De rondes lijken voorbij te schieten in de interne competitie. Het ene moment heb je het idee dat we pas net weer gestart zijn, het andere moment besef je je dat er alweer 10 rondes voorbij gegaan zijn. Allen memorabel. Met vanavond ook de externe wedstrijd voor de SGA van Vas tegen Amsterdam West weer een gezellig drukke avond.

Bij deze wil ik dan ook graag Doran, Theo en Huub in het zonnetje zetten. Elke avond zijn ze er geweest om een mooie partij te spelen het de tegenstanders weer zo moeilijk mogelijk te maken. Dat zien we graag! Toevallig speelden alle drie ook remises, maar geen van allen tegen elkaar. Evenmin waren ze bloedeloos. De partij Tom-Theo werd pas laat beslist en ook Huub-Job kon in het eind van de avond pas afgerond worden. Een zeer puike prestatie weer van Huub, die met 7 uit 10 aan de bovenkant van de competitie meedraait. Eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik wegens een complexe partij tegen David niet van alle partijen even veel heb kunnen meekrijgen. Maar logische extrapolatie vertelt ons dat ook Tim-Doran enkel na groots spektakel pas in remise moet zijn geëindigd.

Nieuwkomer Matthew liet zien goed te weten wat de gezonde velden voor zijn stukken zijn en wist zijn mooie partij te winnen. Ook nieuw op de avond was Merlijn. Tegen Manuel speelde hij een snelle pot, maar de opgedane ervaring van Manuel betaalde zich uit. Hij lette beter op, hield meer stukken over en kon een goede pot met een winst bezegelen. Mooi om te zien overigens dat steeds meer wiskundestudenten de online gekoesterde schaakpassie nu ook op de club kunnen laten zien.

Dat de jeugd ook grote stappen aan het maken is, was ook te zien in de partijen van Abe tegen Azeddine. Na goed spel wist zijn eerste winst met zwart te pakken. Zeer opmerkelijk ook is de uitstekende prestatie van William. Met zijn zeer volwassen spel maakt hij een slagveld van het scorebord. Tegenstander Frank offerde een stuk voor een wel zeer gevaarlijke aanval. Deze werd gepareerd en in alweer het zevende punt omgezet. Mochten we met een standaard puntentelling te maken hebben, dan zou William met zijn 7.5 uit 8 royaal bovenaan staan!

Op het bord van Zhengke tegen Sierk gebeurde ook van alles. Een vluchtige blik deed vermoeden dat Zhengke een centrumpion op d4 aangeboden had, na het logische ruilen zou een dame op d4 met Lc5 gepend worden. Zo eenvoudig bleek het allemaal niet. Toch zal Sierk hier een voordeeltje moeten hebben gehad, dat uiteindelijk door Zhengke werd geneutraliseerd tot een remise. Een knappe prestatie!

Bij het ingaan van de speelronden stonden nog Daan, Dan en Ticho nog op 100%. Daan wist dat het weer moeilijk zou worden toen hij zag tegen Khoi te spelen met zwart. Maar na een complexe opening kwam hij een mooie pion voor en neigde de stelling een zogezegd “gewonnen” stelling te zijn. Maarja, winnen doe je pas aan het einde van de partij. De doodsklap werd niet uitgedeeld, Khoi wist het tijd zelfs nog helemaal te keren en ging er met de volle buit vandoor, waarmee hij zelf overigens ook zijn mooie ongeslagen reeks voortzet. Interessante pot voor verdere analyse!

Dan en Ticho troffen elkaar. Ten minste een van  zou de perfecte score verliezen. Het bleef er ook maar bij 1 doordat Ticho zijn stukken handiger neerzette. De opening leek voor Dan te zijn, die een voor het oog prettige stelling kreeg. Maar resultaten laten zien dat dan pas het spel voor Ticho begint. En dat hij dan een goede pot kan schaken weet iedereen die tegen hem heeft. Voordeel werd behaald en uitgespeeld. Zal iemand hem nog afstoppen?

Ook nog altijd ongeslagen in de interne is Han Dijsselbloem, die in Robert ook weer een nieuwe speler op de club trof. Han wist zijn reeks voort te zetten en een goede partij te winnen. Ook interessant was de partij tussen Roland en Jerry. Maar door rustig steeds iets betere zetten te spelen wist Roland voordeel en later de winst te behalen.

Het Engelstalige onderonsje tussen Dan en Christiaan was er tegelijk een tussen twee gemotiveerde en zichtbaar groeiende schakers. Dan liet zien vanavond het betere van het spel in huis te hebben, maar dat kan in een revanche zo weer anders zijn!

Zeer verheugd ben ik ook met het terugzien van oude, niet zo oude, bekenden! Nadat eerder Mick Mulder, met wie ik beginnend op mijn zevende gezamenlijk de eerste paar stappen doorwerkte, al op de club verschenen was, zijn de laatste weken ook Bastiaan en Thomas Eisses op de clubavond te vinden. Allen hebben we een verleden bij Santpoort en zijn nu beland in Amsterdam. Dat de jeugdlessen ook daar van goede kwaliteit zijn laten zij ook hier zien, door vanavond allebei weer de partij te winnen.

De partij tussen Tejo en Jaap was ook weer een lastige. Jaap leek toch lange tijd het initiatief in handen te hebben. Maar toen er op het voor Tejo goede moment wat stukken geruild konden worden, resulteerde een stelling met beiden een toren, ongelijke lopers en te weinig mobiliteit in de pionnen om het evenwicht echt te doorbreken. De remise was toen ook snel getekend.

Ed boekt de laatste weken mooie resultaten, zo ook vanavond. Deze keer was Milo het die er aan moest geloven. Hetzelfde kan gezegd worden van Milan, die in een sterke pot van Rob wist te winnen.

Ook Maarten heeft de smaak van winst te pakken. Na deze is hij vastberaden er hier nog meerderen op te laten volgen. Wees gewaarschuwd!  Martijn mocht het na enkele overwinningen op een rij op gaan nemen tegen de op papier toch duidelijk sterkere Homme, die een maatje te groot bleek. Gewapend met meer ervaring zal Maarten de komende ronden terugkeren om het tegenstanders het vuur aan de schenen te leggen.

De tafel waar ikzelf aan speelde had een opvallend hoog Bas-concentratie. Bas Spoelstra heeft duidelijk de schaakkennis opgepoetst gedurende de corona-periode. Zijn spelbegrip is een stuk beter dan de rating doet vermoeden. Maar Joris is dan ook bepaald niet de minste tegenstander. Een strategisch voordeel werd behaald in de geïsoleerde damepionstructuur. Dat werd omgezet naar een pion winst en afgewikkeld naar een pionneneindspel, wat waarschijnlijk bij goed spel vast gewonnen moest zijn. Spoken zorgen ervoor dat Bas dacht een stuk te verliezen, waardoor opgeven niets anders dan logisch was. Meteen was er natuurlijk het besef dat dit wel erg vroeg in het spel was.

Mijn partij tegen David was een zeer complexe. In een trendy anti-siciliaan bleven we lange tijd op bekende paden. Maar het herinneren en herberekenen zorgde al voor flink tijdsverbruik, wat natuurlijk niet minder mocht worden in de resulterende super complexe stellingen. In de tijdnood werd wat onverantwoord de koning te veel open gelaten waar ik snel gebruik van maakte.

Een mooie avond, waar door de externe wedstrijd nog wat bovenop werd gedaan. Ze wisten revanche te nemen op de pijnlijke 8-0 nederlaag in de KNSB competitie door, ondanks grote ratingachterstand, met een zeer efficiënte 4.5 punten de wedstrijd te winnen.

door Bas Haver

UITSLAGEN EN STAND NA RONDE 10

Klik hier voor alle uitslagen en standen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *