VAS Zomer Keizer Ronde 2: Wie daagt Khoi uit?

Een avond zonder externe wedstrijden maar wel met een zeer goed gevulde en gemutste zaal. Wat we aan ruimte hebben ingeleverd in de nieuwe inrichting hebben we gewonnen aan gezelligheid. De tafels en planten zorgen voor een leuke sfeer. De avond begon met de prijsuitreiking van de WinterKeizer. Hulde aan Khoi de Winterkampioen, die met 9,5 uit 10 de terechte winnaar genoemd mag worden! Wat een score. In de tweede cyclus moet zijn uitdager voor het Clubkampioenschap bepaald worden. Iedereen oogde dan ook getergd achter het bord en er werd gelijk flink om gevochten!

Patriek en Bas speelden een principiele variant in de Doorschuif Caro-Kann. Patriek had zijn zaakjes goed voor elkaar tot hij een doorbraak van Bas toeliet over de c-lijn. Bas infiltreerde met de toren op c7 en dat bleek doorslaggevend. Een interessante partij die is na te spelen, ware het niet dat het DGT bord kuren vertoonde net voor Tc7. Dus slechts de opening voor jullie

Tegen het Hollands kwam Daan met wit met het verrassende Db3 op de proppen. Een lastige zijvariant die Niels meteen aan het denken zette. Dat is vaak glad ijs. Hij reageerde met een zeer speculatief pionoffer. Onderzoek achteraf leerde de spelers dat het pionoffer geen theorie was en gunstig was voor wit, maar tegelijkertijd wel enkele lastige praktische vragen aan de witspeler stelde. Kort na het aannemen begin Daan echter een grote onnauwkeurigheid. Zwart kreeg een sterk centrum en won zijn pion terug. Een grote blunder van Daan die volgde maakte een einde aan de partij

Hilke en Milan speelden een zijvariant uit het Nimzo Indisch positie zwart druk zet op de damevleugel (met een dubbele b-pion) en wit doorbreekt in het centrum. De doorbraak die Hilke koos leek thematisch en sterk maar de geisoleerde vrije d-pion was in de praktijk zwak. Milan speelde daarna sterk maar beging in het late middenspel toch een aantal onnauwkeurigheden waarna wit weer de betere kansen kreeg. Hilke verleende dezelfde gunst en daarna ontstond een wildwest tijdnoodfase waarin Hilke steevast maar 10 seconden per zet had. Hoe het hem lukte is een wonder maar hij vermeed zeer waarschijnlijk materiaal verlies in een al verloren stelling en wist zelfs een matnet te bouwen. Een heuse spektakel partij

Khoi speelde met zwart een mooie pot. Kreeg een beest van een loper op e5 die beslissend bleek. Roland verloor een loper en de partij

Jos en Milo kregen een Stonewall structuur op het bord. Bij beiden waren de g-pionnen weg maar de ontstane open lijn was de bron voor het uiteindelijke resultaat. Ruilen en remise

Merlijn Dijkstra zet grote stappen. Ditmaal wist hij in een London systeem met zwart tegen Remy remise te halen! De strijd werdt vooral op de damevleugel uitgevochten en na een grote simplificatie in de stelling werd de vrede getekend.

Ben Wijgers en Niels Hoefsloot gaven elkaar in een anti-Nimzo geen strobreed toe. Er kwam een Catelaan achtige structuur op het bord waarin er sprake was van dynamisch evenwicht. Dat werd nimmer verbroken.

Ook Job en David hadden een anti-Nimzo op het bord. Wit koos voor een dame loper batterij op de h7 diagonaal. Uiteindelijk maakten een aantal onnauwkeurigheden van Job dat David toch de overhand kreeg en won.

In de doorschuif variant van de Caro Kann kreeg Joris alles wat hij wilde tegen Dick; Hij brak door in het centrum heen op d4, maar ging daarna breien. Dat moet je tegen Dick niet doen. Joris kwam in de problemen na dat Dick allemaal lastige zetten deed. . Na een laatste grote blunder moest Joris opgeven. De grijns van Dick na afloop was onbetaalbaar. Zo heeft hij ze het liefst.

Jerry creëert met wit een zeer sterke aanval door het midden voordat Jan met zwart kon rokeren. De zwarte koning stond vast en kwam niet meer op tijd in veiligheid. Mooie overwinning van Jerry op 1 van onze grote talenten.

Bart en Michael speelden Bart getrouw een snelle pot. Michael zette een zeer behoorlijke stelling op. Een toiletzet maakte aan eventuele ambities een eind. Bart won groot materiaal en de partij. Mooie terugkeer van Bart in de interne.

Jeroen is in vorm. In een scherpe stelling waarbij Ben Duivenvoorden met wit een stuk voorstond had Jeroen met zwart beslissende compensatie. Er waren zoveel dreigingen dat wit omviel.

Jaap boekte een knappe overwinning op Huub. Met zwart kwam hij door slim spel een pion voor. Wit kreeg er wel een zeer dreigende pion op e7 voor terug. Notabene ondersteund door beide torens. Jaap bleef echter secuur spelen en zette het materiële voordeel om in winst.

Ivo was weer eens in Nederland. Deze ras VAS’er studeert in Duitsland maar bezoekt de club zodra de gelegenheden zich voordoen. ‘Er is in Duitsland niets dat op VAS lijkt’. Schaken doet hij daar wel en hij is het dan ook niet verleerd. Omdat zijn tijdelijke terugkeer natuurlijk een speciale gelegenheid is kreeg hij een digibord. Tegen Floris leek een voorzichtige positionele partij te ontstaan. Maar na een ingewikkelde doorslagvariant (leuk om na te spelen) bleek Floris net wat verder te hebben gekeken. Er viel beslissend materiaal af bij Ivo.

Tom Prent kwam met wit in Konings-Indisch goed uit de opening. Homme had met zwart weliswaar wat ruimte op de damevleugel weten te creëren en druk op de half open b-lijn, maar qua structuur was er niets mis met de witte stelling. Ingegeven door vermoeidheid ging Tom ‘dingen doen’. Een bekend fenomeen dat zelden goed eindigt. Zo ook nu niet.

Tejo had er zin in. Met zwart kwam hij tegen Cian agressief met de pionnen naar voren. Gevolg was wel een aantal verzwakte velden en wit maakte daar optimaal gebruik van door veel druk op de zwakke c-pion uit te oefenen. Mooie overwinning van Cian.

Dan leek een veelbelovende Joegoslavische aanval op te zetten tegen Bas de Haas. Met een creatieve manier van verdedigen hield Bas de boel echter bij elkaar. De manoeuvre Kh8 en Pg8 was slim gevonden. Dan wilde forceren, verrekende zich en leverde materiaal in. Daarna leek Bas het met ijzeren hand richting de winst te spelen. Elke zet was raak. Maar opeens was de koek op. In het eindspel werd onnodig materiaal teruggegeven en in de eindstelling werd tot remise besloten. Wat gezien de trend van de partij wellicht de verstandigste beslissing was.

Azeddine is ‘the man to beat’. Tegen een wat vermoeid ogende Robin kwam hij weer met een zeer gezonde opzet met wit. De doorbraak e5 dat het hele centrum onder spanning zette was perfect getimed. Wat zeer knap is. Een aantal fouten van Robin volgde en Azeddine kon terecht het punt binnenhalen.

David versloeg met een verzengende aanval Maxim. Die nog wat last had van corona roest. David herstelt zich daarmee overtuigend van de vorige ronde en kan weleens een kanshebber zijn voor de ratingprijzen.

Rob Baas en Frank maakten er een interessante strijd van. Rob kwam met zwart een pion voor in het eindspel met verder toren en gelijke lopers. Frank had echter een actievere koning. Stond de koning ‘te vroeg’ actief en was de grote vraag van de partij. Uiteindelijk bleek het voldoende voor remise

Janneke speelde in haar tweede partij voor VAS meer dan behoorlijk. Na een aantal schaakloze jaren begint ze er weer een beetje in te komen. Henk maakte echter gretig gebruik van de onnauwkeurigheden die ze wel nog beging en kwam winnend materiaal voor. Maar Janneke komt eraan

De partij tussen William en Shantanu wisselde van potentiële winnaar. William leek prima uit de opening te komen maar Shantanu speelde daarna enkele mooie zetten waarna de kansen keerden. Daarna ontstond er evenwicht en dat werd niet verbroken

Merlijn Brügge gaat hard vooruit. Tegen Adrian won hij met enkele tactische wendingen materiaal en de partij. Maar Adrian is leergierig en komt sterker terug.

Na het succes van vorige week speelde Merel nu tegen de sterke en solide Manuel. Merel kwam nog goed uit de opening maar speelde vervolgens iets te snel en betaalde daarvoor de prijs. Manuel sloeg toe en behaalde een goede overwinning.

Matthew kwam met zwart een pion voor maar had wel dubbele geïsoleerde pionnen  op de h-lijn en daarmee een zwakke koningsstelling. Tim die wel van aanvallen houdt wist daar wel raad mee. In de aanval won hij zijn partij.

Rob van Dongen en Filip Schutte keken uit naar hun onderlinge duel. Filip die als jeugdspeler bij VAS het schaakvirus had opgelopen wilde zich maar al te graag meten met Mister VAS. Rob op zijn beurt wilde de terugkeerde verloren zoon wel even ‘een lesje leren’. Vanuit het Frans ontstond een meer Svesnikov achtge structuur waarin zwart verbonden ab-vrijpionnen had. Filip moest met wit een loper offeren om ze tegen te houden en verloor uiteindelijk het eindspel. Een mooi duel waarvan beiden hadden genoten.

Na zijn glorieuze debuut in de externe competitie kwam Maarten tegen Felix al snel in de problemen. De witte koning stond op het oog heel precair op h1 met alle zwarte pionnen ver naar voren (h4/g4/f5). In een mooie aanval won Felix.

Guido was na een korte afwezigheid weer present. Tegen Christian die de laatste tijd alles won liet hij zien het schaken niet verleerd te zijn. Met een mooie overwinning was een succesvolle comeback een feit.

Komende donderdag is het vakantie maar wordt er wel geschaakt! Het vakantie snelschaaktoernooi!

UITSLAGEN EN STAND

Klik hier voor de uitslagen en stand na ronde 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *