VAS D1 2e op SGA Teamkampioenschap

VAS D1: Ingo, Olivier, Jay en (topscorer met 6,5 uit 7) Max

Tekst en foto’s: Bruno Emans

Op zondag 19 mei speelden elf teams van in totaal 3 verenigingen het teamkampioenschap t/m 12 jaar van de SGA. Van VAS deden 4 teams mee, waarin ook een aantal spelers speelden die nog lang geen 12 zijn, en dus eigenlijk nog “E-tjes” zijn of zelfs nog jonger. Bijvoorbeeld Maxime, die op het allerlaatst nog werd opgetrommeld nadat iemand ziek was geworden. Hij heeft daarom zomaar een hele leuke middag gehad, ondanks (misschien dankzij?) de veel sterkere en oudere tegenstanders.

Omdat het toernooi met 11 teams “oneven” was, had de organisatie wat bedacht: Het team met een “bye” zou aantreden tegen een team van ouders. Elke ronde traden ouders aan, in wisselende opstelling. Dit bleek een hele leuke oplossing voor iedereen. De kinderteams kregennatuurlijk wel, ongeacht de uitslag, een 4-0 overwinning toegekend. Daarmee was de strijd om de laatste plaats niet echt spannend. Het ouderteam eindigde stijf onderaan.

De organisatie had ook bepaald dat teams van dezelfde vereniging de eerste ronde tegen elkaar zouden spelen. En zo stonden gelijk de wedstrijden Van VAS D1 tegen D2 en van D3 tegen D4 gepland. Dat eindigde in 4-0 en 3-1, zodat VAS D2 het in de tweede ronde gelijk tegen de ouders mocht proberen.
D3 kon in de tweede ronde gelijk tegen Almere D1, de absolute favoriet met daarin spelers met een rating tot 1800!

Tobias-Roger

Toch moest Almere op bord 1 alles uit de kast halen om Tobias pas na ongeveer 40 zetten tot overgave te dwingen. Later in het toernooi speelde VAS D1 gelijk tegen Almere D1.
Ondertussen had het team van D4 het zwaar. Jeppe wist een punt te pakken, en Alex een remise. Maar Maxime en Lior lukte dat niet in dit sterke veld, en vooral Lior was erg teleurgesteld dat hij zelfs niet van een ouder had gewonnen. Gelukkig is hij de zin in het schaken niet kwijt geraakt, want hij wil weer meer naar de club gaan komen en toernooien spelen!

VAS D2 schaakte een prima toernooi met een 4-0 in de laatste ronde die ze naar de 5e plek in de eindrangschikking leidde. Senya, Daniel, Lennox en Julius scoorden allemaal ongeveer 50% met vaak mooie partijen. Halverwege het toernooi was het team wel VAS D3 tegen gekomen.
En die wedstrijd eindigde zomaar in 2-2, omdat aan de kant van D3 de jonge helden Jan en Simon uit hun slof schoten! En omdat D3 vervolgens tegen de ouders mocht, kwam D3 opeens heel hoog in de rangschikking te staan. En plotseling stond daarom in de laatste ronde VAS D1 tegen VAS D3 op het programma. Met als inzet een plek in de top3!!!

Spannende slotronde op TK-D

Want hoe stonden de zaken? Dat Almere D1 kampioen zou worden, dat stond vrijwel vast.
Voor de andere plekken in de top 3 (die recht geven op een plek in de landelijke Meesterklasse D!) waren VAS D1, Almere D2, Zukertort D1 en dus ook VAS D3 in de race… Een spannende slotronde dus. Waarbij D3 moest winnen om zeker te zijn van een derde plaats, maar D1 moest
ook winnen om zeker te zijn van een top3 klassering. Want bij een gelijk spel zou wel eens VAS helemaal buiten de prijzen kunnen vallen!
En hoe verliep deze spannende slotronde tussen de jonge aanstormende talenten van D3 tegen de gevestigde talenten van D1 (en jong talent Max)? Op bord 3 won Baruch van Jay. 1-0 voor D3! De spanning steeg. Max trok tegen Jan de stand weer gelijk op bord 4. En Olivier won op bord 2 van Simon. 2-1 voor VAS D1. En toen was op bord 1 Tobias nog aan het schaken tegen Ingo in een stelling die veel beter voor Tobias leek, met aan materiaal een pion meer die bovendien een royale vrijpion was. Maar beide partijen hadden nog wel dame, torens en een loper. Dus genoeg om nog voor te spelen. Maar zou het dan toch 2-2 gaan worden? De teamleider van D3, tevens algemeen VAS-coördinator, maar ook vader van Tobias kwam hiermee wel in een moreel dilemma. Eigenlijk moest VAS D1 wel winnen (en dus Ingo minstens remise) voor de zekerheid op een plek in de landelijke Meesterklasse. Maar ja, die dekselse Tobias verdiende ook wel een punt na deze mooi gespeelde partij. Gelukkig hoef je je er dan als teamleider niet mee te bemoeien, want de spelers kunnen dit prima zelf uitzoeken. De dappere Tobias slaat koelbloedig een remise-aanbod van Ingo af, waarmee de spanning voor de toeschouwers alleen nog maar toeneemt. Maar één van de volgende remise-aanboden neemt hij toch maar wel aan. Uitslag 2,5 tegen 1,5, waarmee D3 op de achtste plek eindigt en D1 tweede wordt. Almere D1 wordt eerste, en Almere D2 wordt derde. Gefeliciteerd allemaal!
Zukertort valt helaas net buiten de boot.
Een mooi toernooi, waar de verschillen uiteindelijk opmerkelijk klein waren. Iedereen speelde mooie partijen. Een goede ervaring voor alle VASsers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *