KNSB: Bergen 1 – VAS 3

KNSB klasse 4C

VAS 3 beleefde de seizoensouverture in het zonnige Bergen. De nieuwe technisch directeur had het team op de belangrijke posities versterkt met talenten uit de jeugdopleiding. Bergen was op papier een prima tegenstander om de talenten in te passen en om aan de opstelling te sleutelen. Het bleek echter lastiger dan van tevoren gedacht. 

Met drie auto’s begaven we ons naar Bergen, waar het tussen de vele terrasje en marktjes lastig parkeren was. De sfeer was vredelievend en niks wees op het gevecht dat op het punt stond plaats te vinden. Eenmaal in de speelzaal gaf de tegenstander aan ook een zware pot te verwachten, aangezien wij vorig jaar gedegradeerd waren. Helaas blijkt het altijd lastig om direct weer te promoveren en zo was het ook vandaag. 

Ben speelde een zeer solide pot in de staart. Helaas was de pot zo solide dat er nooit meer in zat dan remise. Zelfs in de analyse bleek de stelling nogal droog. Gezien het toch wel aanzienlijke rating verschil was Ben er uiteindelijk toch niet tevreden over. Als coach was ik juist extreem tevreden want het bleek een cruciaal halfje te worden. 

Raghav kwam in een symmetrische Engelse partij terecht. Als recente EK-ganger hadden we grootse verwachtingen van hem en die maakte hij meer dan waar. Bij zijn debuut in de 4e klasse zette hij zijn stukken zeer aanvallend neer en drukt zo de tegenstander achteruit. Uiteindelijk dwong hij zo materiaalwinst af en bleef agressief spelen. Met een mooie infiltratie van het paard en de toren stelde hij het punt veilig. 

Jasper had een goede aanvalspartij opgebouwd. Her en der had het nauwkeuriger gekund gaf hij later aan, maar de stelling was veelbelovend. In een knotsgekke stelling besloot hij zijn dame te geven voor een zeer dreigende aanval over de zevende rij. Dit bleek nog goed maar de tegenstander had een geniepig schaakje. De koning kon kiezen uit twee opties en helaas koos Jasper voor de verkeerde. De tegenstander verdedigde goed en toen de rook was opgetrokken bleven we zonder punt achter. 

Zelf speelde ik een theoretische gevecht met mijn tegenstander. Toen mijn tegenstander een onnauwkeurigheid speelde was ik in staat om mijn dame te ontwikkelen. Mijn tegenstander greep dit moment aan om een pion te winnen maar gaf daarbij het initiatief op. De stukken gingen naar de meest actieve velden maar soepel was het niet. Raghav gaf aan dat ik de partij sneller had kunnen winnen met een dubbele aanval, maar gelukkig was het punt niet in gevaar. 

Jeroen had een van de zwaarste tegenstanders tegenover zich. In een gesloten Siciliaan pakte hij goed de ruimte op de damevleugel. Wellicht geïnspireerd door het moderne schaken, negeerde hij vervolgens de ontwikkeling van zijn koningsvleugel. Zijn tegenstander wist hier wel raad mee en navigeerde netjes langs alle dreigingen op de damevleugel en creëerde ook nog een gevaarlijke vrijpion. Jeroen hield het nog lang vol maar uiteindelijk kon hij de pion niet meer stoppen. De tussenstand was 2,5-2,5

Gelukkig had andere nieuwkomer William al in de opening twee pionnen gewonnen via een leuk schijnoffer. We konden stellen dat hij zowel het materiaal had als de compensatie. Wat hij echter niet had was tijd. Om de een of andere reden kwam William weer in tijdnood terwijl de stelling daar niet om vroeg. Gelukkig voor ons wist hij precies waar hij mee bezig was en na de tijdcontrole maakte hij de partij gedecideerd af. We kunnen dus stellen dat de TD het goed had gezien. 

Tom had het intussen lastig op het eerste bord. De opening was hij goed doorgekomen en in het middenspel gaf hij zijn dame voor twee torens.  In de complicaties die volgden ging helaas ook zijn loper ten onder. Ondanks dat hij nu behoorlijk materiaal achterstond wist hij nog lang stand te houden. Pas in het eindspel vielen zijn pionnen een voor een en resteerde niks anders dan op te geven. 

Het kwam dus allemaal aan op veteraan Jouke. Zijn stelling zag er nog gecompliceerd uit maar hij had wel de controle over de openlijnen in de stelling. Vakkundig demonstreerde hij hoe je tegenspel onschadelijk moet maken terwijl hij tegelijkertijd dreigingen creëerde. Uiteindelijk won hij hierdoor belangrijke pionnen en daarmee de partij. 

Eindstand 3,5-4,5 voor VAS. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *