KNSB VAS 1 pakt matchpunten in slotminuut.

Zonder Victor maar met Ticho speelde we in de vierde ronde tegen het verassend goed presterende Amersfoort. Een tegenstander die eerder in het seizoen al een overwinning tegen Purmerend behaalde en een ronde later tegen het andere gesponsorde team in de klasse ook een matchpunt binnenhaalde; Een team dat je niet kunt onderschatten dus.

Nadat de opstellingen binnen waren en iedereen achter het bord zat werd duidelijk dat de
tegenstanders drie invallers hadden meegenomen. IM Lanchava was er deze keer niet bij en ook twee andere basisspelers ontbraken. Anders dan de tegenstanders van VAS 2 uit Soest had men niet afgebeld en kwam men gewoon een potje schaken in Amsterdam, hulde daarvoor! Door dat de drie invallers op de laatste drie borden waren geplaatst werd duidelijk dat we deze ronde van de staart moesten hebben. Dat laatste lukte redelijk goed.

Uw verslaggever speelde twaalf zetten theorie in de Miezes variant van het Schots met zwart en na een paar positionele fouten van de tegenstander konden de stukken al op zet 18 in de doos. Dat zag er zo uit.


December 2018 speelde deze tegenstander overigens keurig remise tegen Ticho in een
competitiewedstrijd. Hij kan dus veel beter.

Even later won Job overtuigend zijn partij en boekte daarmee zijn eerste overwinning van het seizoen. Op de overige zes borden was er volop strijd en over een mogelijke einduitslag viel nog weinig te zeggen op dat moment. De eerste tegenvaller kwam van Khoi die er niet helemaal bij was met zijn hoofd en in een gelijke stelling eerst zomaar een pionnetje weggaf en wat later ook maar een vol stuk cadeau deed. Waarom Khoi soms geweldig goed schaakt en soms kinderlijk verliest is vooralsnog een raadsel.

Gelukkig kwam er vrij snel daarna goed nieuws van Ticho. Hij had weliswaar niets bereikt in de opening maar daarna was hij er goed voor gaan zitten en ging het eigenlijk heel erg vlot. Een knappe prestatie dus.

Met een 3-1 voorsprong heb ik als teamleider aan Jan aangegeven dat niet verliezen belangrijker was dan zelf winnen. Jan had vrijwel niets bereikt met een zij-variantje van de Sveshnikov en offerde vervolgens een toren om eeuwig schaak te kunnen geven. Een echte teamspeler dus en het halfje zou uiteindelijk ook beslissend blijken te zijn.

Voorsprong 3½-1½ en nog drie borden bezig.
Op bord 5 zat Hilke tegenover de heer Tissink die dit seizoen behoorlijk boven zichzelf uitstijgt. In de eerste ronde had hij van IM Hing Ting lai gewonnen en alleen Loek van Wely was er in de competitie in geslaagd om hem dit seizoen een nul te bezorgen.
De opzet van Hilke zag er wat wankel uit maar in vol vertrouwen keken we naar de rest van de partij. Wat niemand had verwacht gebeurde daarna toch, Hilke trapte ergens in een vieze truc en kon direct opgeven. Op dat moment waren er nog twee borden bezig. Sierk leek iets minder te staan en Martijn leek te gaan winnen. Dat zou genoeg zijn ware het niet dat schaken gaat om resultaten en niet om
verwachte scores.

De eerste partij die afliep was die van Sierk. Een enorm gevecht waarin beide partijen gedurende lange tijd het gevoel hadden dat ze beter stonden. De partij had alles in zich wat je als neutrale toeschouwer wil zien, Een open stelling met veel materiaal op het bord, een wandelende koning, onveilige koningsstellingen, een kwaliteitsoffer, een pionoffer, tussenzetjes en een leerzaam eindspel. Omdat de stelling enorm complex was weet je zeker dat er onderweg van alles is fout gegaan. Ons spel is nu eenmaal ontzettend moeilijk. Uiteindelijk won Bosboom de partij en had Sierk het nakijken. Vlak voor hij opgaf had Sierk nog een grote kans op winst gemist. Sierk heeft zwart en is aan zet.
Makkelijk is het niet, zien jullie het?

Na deze nederlaag stond het weer gelijk en kwam alle druk op Martijn te liggen. Martijn had zich goed voorbereid op een anti-Marshall met a4 en moest zich wapenen tegen een zeer actief spelende Grutter. Dat leverde hem 1, later 2 en tenslotte drie pionnen voorsprong op in en dame eindspel waarin beide spelers nog twee lopers hadden. Omdat de koningen beide niet erg veilig stonden was dit een uiterst moeilijke technische klus. Martijn wist alle klippen te omzeilen en bracht de winst uiteindelijk toch nog overtuigend binnen.
Hopelijk was het niet meteen de laatste wedstrijd van het seizoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *