Carel Carsten

Dr. Carel (Cornelis) Carsten, geboren 1 mei 1889 te Modjowarno (Nederlands Indië), zoon van Cornelis Carsten en Njo Lien, is van beroep huidarts. Hij werd in 1921 lid van VAS. Hij behoorde direct tot de vrij sterke hoofdklassespelers, die de staart van het eerste tiental vormden. Jarenlang bezette hij hierin het zesde bord, hoewel men slechts bij thuiswedstrijden op hem kon rekenen. In de winterwedstrijden van de interne competitie lukte het hem af en toe tot de prijslijst door te dringen.

Hij was getrouwd met Fenneke Velthuijsen (10/9/1911-30/12/1966). Zij woonden op de Weteringschans 265hs. Carel overleefde de oorlog maar stierf kort nadat de oorlog officieel beëindigd was. Twee dagen na de bevrijding werd hij door verdwaalde kogels, afgevuurd in een schermutseling tussen B.S.’ers (Binnenlandse Strijdkrachten) en de “Grüne”, dodelijk getroffen, toen hij ‘s avonds een luchtje wilde scheppen. Het was die dag zeer onrustig in Amsterdam. De schietpartij op de Dam vindt die dag ook plaats. Uit de Volkskrant van 8 mei 1945: “Voorts is op de Weteringschans gisteravond een schietpartij ontstaan toen een overvalwagen van de N.B.S. twee leden van de Grune Polizei ontmoette die met het geweer in de aanslag liepen. De N.B.S. sommeerde de Duitsers het geweer te schouderen en toen daaraan niet werd voldaan schoten zij, waarbij ook een voorbijganger gedood en twee gewond werden.” Die voorbijganger is Carel. Hij overlijdt op 7 mei 1945 om 18:30u aan schotwonden in hoofd en buik, locatie Weteringschans voor perceel 215, twee minuten lopen van zijn huis. Hij is begraven op 14 mei 1945 op begraafplaats de Nieuwe Ooster. Zijn naam komt niet terug op het Nationaal Holocaust Namenmonument.

In onderstaande partij uit 1922 speelt Carel tegen Max Euwe, die een jaar eerder Nederlands kampioen is geworden. De stelling is bekend uit een probleem (wit wint, mat in 4) maar in de partij heeft Carel lang een betere stelling.

Bronnen: Oorlogsbronnen.nl | Partij verloren… Gedenkboek ter herinnering aan de schakers in Nederland, die tijdens de bezetting zijn omgekomen. (Eggink & Schelfhout) | Volkskrant 8 mei 1945 |

Terug naar overzichtspagina