SGA: VAS wint uit bij Caïssa

Op bezoek bij Caïssa nemen we de laatste jaren de punten makkelijk mee, dat is niet altijd zo geweest natuurlijk. Mede doordat de club uit Amsterdam Zuid er voor kiest om met twee ongeveer gelijkwaardige teams in de SGA competitie deel te nemen zijn we vaak rating favoriet.

Vorig jaar werd er met 7-1 gewonnen, het jaar er voor zelfs met 7½-½. In dat jaar speelden Eline Roebers, Daan Haver en Yong Hoon de Rover overigens wel mee en wist alleen ondergetekende een halfje te droppen. 

Dit jaar kwamen we op zonder Anton & Anton terwijl ook Bas als invaller verhinderd was. Het zou spannend gaan worden.

De eerste en meest overtuigende overwinning kwam van Tom. Hij speelde tegen VAS-lid Jule Cordes actief en gezond. Beetje in de stijl van Fischer in zijn goede tijd dus. Jules had niet haar beste dag en benaderde niet het niveau dat kovacevic in 1970 wel op de mat legde en nodig was om Tom in grote vorm af te stoppen. 1-0 en 7 potjes te gaan.

Een andere speler die actieve en gezonde zetten speelde was Alje Hovenga, maar die speelt helaas bij de tegenstander. Jos heeft nooit helemaal gelijk kunnen maken en kwam er niet aan te pas. 1-1

Luc Schiebroek viel in tegen Paul Schipper en kwam niet in de problemen. Een goede degelijke remise van Luc met zwart die elke maand sterker lijkt te gaan schaken. 1½-1½ 

Op de overige borden zag het er allemaal maar moeizaam uit op dat moment. Geen idee waar de punten vandaag zouden moeten komen. 

Op voorhand had ik goede hoop op een punt bij Ed. In het verleden had hij een totaal gewonnen stelling tegen Ron Nep weten te verliezen maar dat zou hem geen tweede keer gebeuren. Weer tegen dezelfde speler met dezelfde kleur dus. Ed week vrij vroeg af, kwam matig te staan en wist uiteindelijk nog soepel remise te maken met wit. 2-2 En nog vier borden te gaan..

Een partij waar we lang zicht hadden op meer was die van Patriek. Toen er iets teveel materiaal af ging en er nog maar weinig tijd over was gaf hij bovenstaande stelling remise. Objectief wellicht ok maar het is altijd makkelijker om dit soort stellingen te verliezen met zwart dan te winnen. Verder goede partij van Patriek tegen de sympathieke Osterwald. 2½-2½.

Op dat moment stond Take zeer moeilijk op bord 1, Daan vermoedelijk verloren op bord 2 en Joris veel beter op bord 4. Niet echt een recept voor minimaal 2 punten natuurlijk. 

Laten we maar beginnen met Take die het op bord 1 mocht opnemen tegen FM Michael Wunnink. Een sterke degelijke speler die tot dat moment drie 2100+ spelers had verslagen en tegen Onno Elgersma (2339) remise had gespeeld. Eerlijk gezegd had ik de partij al opgegeven maar Take bleef doorvechten en wist de partij remise te houden. Een groot compliment voor Take en een nuttig halfje. 3-3

Iemand die ook goed door blijft vechten in slechte stellingen is Daan in ‘t Veld. De opening werd door Arno Bezemer erg goed gespeeld en Daan kwam er niet aan te pas. Kennelijk stokte de witte motor ergens want Daan bleef maar zetten doen. 

Caissa 1RatingVAS 1RatingRonde 5
Wunnink, M.F. (Michael)2199Snijders, T.J.J. (Take)2123½ – ½
Bezemer, A. (Arno)2182Veld in ‘t, D. (Daan)21990 – 1
Nep, R. (Ron)2090Baarslag, E. (Ed)2040½ – ½
Volkers, A.L. (Annemarie)1944Vuure van, J.J. (Joris)20980 – 1
Osterwald, E. (Elwin)2056Tromp, P. (Patriek)2027½ – ½
Hovenga, A. (Alje)2171Hacken ten, J.F.P. (Jos)20221 – 0
Cordes, J.J. (Jule)1892Berkelmans, T. (Tom)19880 – 1
Schipper, P. (Paul)1983Schiebroek, L. (Luc)1973½ – ½
Gemiddelde Rating:2065Gemiddelde Rating:20593-5

Om de boel te compliceren sloeg Daan hier op c3 met de loper. 

Even later stond het als volgt.

Dat is inderdaad heel erg veel activiteit en compensatie voor twee pionnen. Niet fijn om te moeten spelen natuurlijk maar het is een doordeweekse dag, iedereen is moe en het is al laat….

Er werden over en weer nog wat fouten gemaakt en de laatste werd door zijn tegenstander gemaakt. Zodat Daan uiteindelijk won en zijn tegenstander de 100% score kwijt raakte. 4-3 dus. 

Joris werd op zet 6 verast door een zetje dat eerder was gespeeld door Motylev en Naiditsch en reageerde volkomen verkeerd. In het middenspel had hij het roer over weten te nemen en in eens stelling met een waardering van -4 bood zijn tegenstander op eens remise aan. Vanaf dat moment volgde enkele zeer slechte zetten waardoor het voordeel vrijwel verdween. Er gebeurde even niets en beide spelers konden geen vorderingen maken. Bovendien dachten beide spelers te moeten winnen. Uiteindelijk kreeg de witspeler in wederzijdse tijdnood een enorme kans miste voor open doel en bereikte een moeizaam eindspel. Dat laatste wist Joris wel naar winst te schuiven. 5-3

Met nog twee ronden te gaan staat VAS1 nu 2 matchpunten en een sloot bordpunten voor op de eerste achtervolger. Het kampioenschap van de SGA lonkt. Koppie erbij dus! Dank aan Patriek en Luc voor het invallen, het was hard nodig. 

Joris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *