Vas SGA 1: na winterstop weer op volle vaart

Na twee rondes in de SGA competitie kregen we een korte onderbreking. De derde rond kon onder de corona-maatregelen niet op het geplande moment plaatsvinden. Deze kraker tegen Caïssa is nu achteraan in het seizoen geplaatst. Gelukkig kon de vierde ronde wel doorgaan, de spannende wedstrijd tegen de andere koploper, Amsterdam West.

Aanvankelijk zouden we deze wedstrijd uit in West gaan spelen, maar met de 1,5-meter maatregelen en vele thuiswedstrijden was er een ruimteprobleem om opgelost te worden. Gelukkig hebben wij ook op donderdagen onze clubavonden en genoeg ruimte om de wedstrijd op onze thuislocatie te spelen.

Even gek wel, wit op bord 1. Maar Daan nam dankbaar gebruik van dit toch lichte voordeeltje. In een gunstige opening kreeg hij wat ruimtevoordeel, maar vooral is de witte stelling makkelijker te spelen. Handig wist hij dit voordeel uit te bouwen en toen er na een grote ruil een dubbele aanval in de stelling overbleef was hij er als de kippen bij om een stuk op te pikken.

Van de stelling bij Eline begreep ik weinig. Stukken tellen gaf geen uitkomst, dat was gewoon gelijk. Een voor mij ongewone pionstructuur waarbij zwart veel pionnen de koning had, echter wel vanaf rij 5, en een wit paard aan de rand die niets kon doen tot een mogelijke koningsaanval zou kunnen gaan doorslaan. Maar gelukkig kunnen we op haar rekenkunsten wel vertrouwen. Eline kwam steeds actiever te staan om uiteindelijk het punt naar haar toe te trekken

Sierk op bord drie speelde alweer een mooi opgezette partij. Kon gebruik maken van enkele verzwakkingen in de zwarte stelling, pakte en kwaliteit mee en ging vervolgens zijn behaalde voordeel uitbouwen.

Op bord 4 speelde Joris een opening die hij prima kent. Maar een vlaag van onoplettendheid maakte dat hij al vroeg zetten omdraaide. De hele partij had hij opeens een kwaliteit minder en een verzwakte koning. Nog een tijd heeft hij geprobeerd de stelling complex te maken, maar tegen zijn sterke tegenstander was het niet genoeg.

In deze tijd komen ook wij er niet onderuit dat er meer invallers nodig zullen zijn dan gebruikelijk. Quarantaines komen bovenop de gewoonlijke redenen om verhinderd te zijn. Maar gelukkig kunnen we berusten op een grote groep aan sterke invallers. Geweldig dat supersubs Victor en Khoi ons vandaag uit de brand konden helpen.

Victor kreeg een stelling die zowel kenmerken van de Caro Kann als van een doorschuif-Frans had. Meer ruimte, maar wel met mogelijkheden om een counter tegen je te krijgen. Deze counter werd echter afgeslagen en in de verzwakte stelling die overbleef kon hij de winst naar zich toe trekken.

Een lastige stelling, om te beoordelen maar ik denk voornamelijk ook om te spelen, was die van Ticho. Zijn tegenstander had een pion geofferd, maar kreeg een zeer gevaarlijk initiatief over de h-lijn. Wel werd hiervoor erg veel tijd gebruikt. Maar ondanks deze druk wist hij zijn stukken naar Ticho’s koning te manoeuvreren en op tijd toe te slaan. Een op het oog goed gespeelde partij. Jammer alleen dan dat onze man aan de verkeerde kant van het bord zat.

Khoi kreeg in een modern wat je van tevoren verwacht. Meer ruimte, maar veel stukken op het bord. De positionele aanpak verging hem zeer goed. Na druk zetten over de e-lijn, waar een pion op e7 en een loper op e6 wat ongemakkelijk stonden, kon een pion worden buitgemaakt. De afwikkeling naar een eindspel met torens en ongelijke lopers was gemakkelijk als gunstig in te schatten, geholpen door het feit dat daarbij nog twee extra pionnen werden buitgemaakt. Mooie technische prestatie!

Zelf speelde ik gevoelsmatig een partij uit twee delen. Na een mislukte opening was het eerst de taak om het evenwicht in de stelling te herstellen. Toen dat gelukt was, miste ik volkomen dat mijn dame wat weinig velden tot haar beschikking had. Toen ik hier niets aan deed viel mijn tegenstander deze aan, tot grote schrik stond mijn dame ingesloten. Alleen door een stuk te offeren kon ze in leven blijven. Gelukkig stonden mijn stukken al wat gericht op de koningsvleugel. Onder tijdsdruk werd de koningsvleugel steeds wat meer losgeweekt. Met een minuut op de klok werden echter beslissende fouten gemaakt en mijn koningsaanval kon toen niet meer afgeslagen worden. Geen schoonheidsprijs, maar zulke punten tellen evenmin.

Vas scoort hiermee de derde overwinning op een rij, weer met een wat verrassend hoge uitslag. De volgende ronde spelen we thuis tegen Oosten Toren, waar we gaan proberen onze reeks voort te zetten.

Bas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *