Eline Roebers levert wereldprestatie en wint Brugse Meesters!

Onze eigen Eline Roebers heeft in het Belgische Brugge een wereldprestatie geleverd! In de Open Groep van het Brugse Meesters, te midden van 5 IM’s een GM en een sloot FM’s , speelde Eline van meet af aan bovenin mee. Na een zenuwslopende laatste ronde mocht ze de eerste prijs in ontvangst nemen met de ongelooflijke score van 7,5 uit 9 en een TPR van ELO 2451!! Ongelooflijk knap! VAS is ontzettend trots! Lees hieronder meer!

Korte Impressie

Eline schoot uit de startblokken en stond na 3 rondes nog op 100%. In de vierde ronde trof ze de sterke FM Tomov (ELO 2343). Hij werd in een indrukwekkend regelmatige partij door Eline van het bord geschoven.

Eline sloopt de Caro Kann

In ronde 5 speelde ze remise tegen FM Hamblok, deze zelfde Hamblok was enkele maanden eerder al tegen Roebers senior ontsnapt met remise. Ook nu mocht hij niet klagen.

Eline stond nu bovenaan met 4,5 uit 5. Ze trof in ronde 6 de sterke maar titelloze schaker Wachinger met ELO 2374. Het werd een Najdorf waarin Eline ongenadig hard door de zwarte stelling heen knalde. Voor de liefhebbers van aanvalspartijen een must see! Alle regels voor het aanvallen werden perfect gehanteerd:

  • stelling openen
  • stukken erbij (met tempowinst)
  • mat zetten
Bye byedorf!

Inmiddels begon het bij iedereen te dagen dat Eline een kanshebber was voor de eindzege. Dat brengt een nieuw soort druk met zich mee. Ga er maar aan staan. In ronde 7 moest ze tegen FM Ivanov (ELO 2195) Deze speler mag gezien zijn eindklassering gerust onder gerate genoemd worden. Hij werd namelijk gedeeld eerste (tweede op weerstandspunten). In een chaotische Rossolimo verloor Eline met zwart onnodig een pion. In het gelijke loper eindspel met dubbele torens bleef ze vechten voor haar kansen. Toen haar tegenstanders zichzelf in een eeuwige manoeuvreerde was het plots voorbij en haalde Eline het vechtpunt binnen! Wat een karakter! Haar score was nu 6,5 uit 7!

Ronde 8 bracht haar IM Kambrath (ELO 2375). In een spannende Taimanov waarin de partij zich volledig op de damevleugel afspeelde bleek de aanwezigheid van de witte koning op die vleugel beslissend nadelig voor Eline. Het betekende haar enige nederlaag van het toernooi.

Een heuse thriller

Het gooide roet in de titelkansen, want alle resultaten moesten nu goedvallen om het toernooi te winnen. Om te beginnen moest ze zelf winnen van de Nederlandse IM Niels Ondersteijn (ELO 2376). Voorwaar geen makkelijke opgave.

Het werd een partij zoals laatste ronde partijen horen te zijn, ongelooflijk spannend. Na wat voorzichtig gemanoeuvreer in een Moderne opening gingen beiden spelers er vol voor in het middenspel. Haar stijl getrouw deed Eline geen concessies en greep zodra ze de kans kreeg het initiatief (23. b4) . De zwarte koning werd door twee mooie witte lopers onder vuur genomen. Zwarte pionnetjes sneuvelden noodgedwongen en het werd mooi afgemaakt. Ongelooflijk!

Brugse bruggen verbranden

Nu was het afwachten wat de anderen deden. Toen de rook was opgetrokken bleek Eline gedeeld eerste te staan met twee anderen en op weerstandspunten de winnaar te zijn van de Open Groep van de Brugse Meesters! Haar eerste grote toernooiwinst, maar zeker niet haar laatste!

Vanwege een minimaal tekort aan titelhouders leverde deze prestatie geen IM norm op. Maar als ze zo blijft schaken kan deze niet uitblijven!

Foto’s afkomstig van Harry Gielen

Andere VAS Schakers

Met onder de deelnemers ook Samuel Cohn, Remy Hakvoort, Elco Hakvoort, en oud-VAS’ers Jouke van Veelen, Arno van Akkeren was VAS goed vertegenwoordigd in Brugge! Hun respectievelijke prestaties worden hier niet expliciet genoemd maar zijn terug te vinden op de onderstaande link. Wel is bekend dat de Brugse horeca ze volgend jaar graag terugziet als deelnemer.

Uitslagen en standen van Brugse Meesters

https://frbe-kbsb.be/sites/manager/GestionSWAR/SwarResults/303/210814-00025036-%7Bcc9955f4-60c7-44d0-b40a-ef460fbb1658%7D.html

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *