Pinksterbloem ‘VAS’-team naar NK – en wint drie bekers

Kayen, Lan, Senya en Daniel

Meer dan 800 kinderen hebben de laatste maanden meegespeeld in het basisschool teamschaak toernooi in de regio groot Amsterdam. Elk team bestaat hierbij uit 4 schaker(tje)s.  VAS heeft tezamen met de SGA een van de voorrondes en de halve finale schoolteam schaken voortreffelijk georganiseerd in het Cygnus met respectievelijk een 28 en 40 teams (meer dan 176 kinderen!).

Pluim hiervoor aan alle vrijwilligers, en speciaal aan onze jeugdleider Zwaan en SGA/VAS jeugdorganisatie lid Ivo. Zaterdag 6 april vond nu de rustige finale plaats met nog maar acht teams in de Batjanzaal.Opvallend was dat het finale team Pinksterbloem 1 bestond uit 100% VAS spelers: Senya, Daniel, Lan en Kayen.

Senya en Daniel zitten in groep 8, Lan in groep 7 en nieuwkomer in het eerste PB team Kayen in groep 6. In de halve finale waren zij reeds eerste geworden, maar u weet: nieuwe ronden, nieuwe kansen voor alle teams… wat zou het worden?Het werd een spannende 8-kamp, waarbij alle teams tegen elkaar speelden in 7 ronden met 13 minuten pp + 5 sec. per zet speeltijd.

In de partijen zagen we onder andere een paar keer mooi eindspel: in een partij van Daniel met 6 pionnen tegen een Toren en 2 pionnen zagen we de macht van een pion in het eindspel. Ook Lan wist een keer een tegenstander op de knieën te dwingen door de regie te voeren met weinig stukken rondom de Koning.

Tussen de partijen door was de collegialiteit in het team te bespeuren: gevieren voetbalden zij veel op het pleintje, spraken elkaar moed in en nooit was iemand boos op een ander als er een foutje werd gemaakt: dat doet iedereen en hoort bij alles en dus ook bij schaken.

‘Ons’ team liet ons niet in de steek: als 2de in de finale gaat het als 1 van de 3 Amsterdamse teams uit het totaal van meer dan 200 schoolschaakteams door naar het Nederlands Kampioenschap in juni! Ondertussen werd het gezegde “nieuwe ronde nieuwe kansen” bewaarheid: nr. 5 uit de halve finale, Michiel de Ruyter (Amstelveen), ging er met de dikste beker vandoor.  Dit met een half bordpunt minder dan Pinksterbloem 1, maar met wel 1 matchpoint meer. 3de NK geplaatst schoolteam is De Ontdekking (Almere).

Echter… het Pinksterbloem 1/ „VAS” team ging er met nog 3 extra bekers vandoor: Lan en Kayen kregen de beker voor Beste Bordspelers bord 3 en 4, waarbij de halve en hele finale tezamen meetelden. En Lan ontving traditie getrouw de beker voor Beste Meisje.Tekst & foto: Corinna Chardon