VAS 2 pakt belangrijke punten

door Milo Bogaard

Voorafgaand aan de 4e KNSB ronde stond VAS 2 op plaats 8 in de poule met 1 mp voorsprong op plaats 9 en 10. Als je dan tegen de hekkensluiter speelt weet je wat er op het spel staat. We hoopten aan de wedstijd te beginnen als licht favoriet. Dit bleek erg optimistisch. Pallas heeft sinds de laatste wedstijd versterking binnengehaald en was nu op papier juist iets sterker dan VAS 2.

De start was ook niet best, Milo leek met wit na dameruil een solide stelling te hebben waar hij tegen een isolani kon spelen maar waar vrij weining aan de hand was voor beide spelers. Dit bleek een grote inschattingsfout, enkele zetten later stortte de witte stelling ineen en ook in de analyse kon niemand aangeven waar wit echt de mist in gegaan was. 0-1

Hierna sloeg de wedstrijd om. Elco won een kwaliteit en Pim en Han bereikte voordelige stellingen. De eerste punten kwamen echter binnen op andere borden. In een wisselvallige partij begon Sierk al de overhand te krijgen toen zijn tegenstander door zijn vlag ging 1-1, en Jan liet zien dat zijn bedenkelijk ogende stelling prima is staat was om onverdedigbare dreigingen te creëren 2-1. Ondertussen had Eline het duidelijk moeilijk tegen de versterking van Pallas en stond David onduidelijk. In de tijdnoodfase won Han een stuk en de partij 3-1, en moest Pim berusten in remise 3,5-1,5.

Hiermee hadden we nog één bordpunt nodig om de match te winnen en dit kwam niet meer in gevaar.

David had een pion meer en kreeg een aantal goede kansen om te winnen, maar kon uiteindelijk alleen remise binnenhalen 4-2. Hierna kon Elco met een goed getimede doorbraak zijn toren activeren waarna de loper van zijn tegenstander simpelweg niet meer voldoende pionnen kon dekken 5-2.

Hierdoor was de match beslist en was alleen Eline nog bezig. In tijdnood had ze zich uit een lastige stelling gered door naar een gelijk eindspel af te wikkelen. Met een paar onnauwkeurigheden maakte ze het zichzelf nog lastiger dan nodig maar uiteindelijk kon toch nog een half punt bij de score opgeteld worden 5,5-2,5.

Hiermee is VAS 2 nog niet uit de gevarenzone, maar hebben we een degelijk uitgangspunt voor de 2e helft van het seizoen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.