Verslag Olympisch Schaakfestival

Door Luc Schiebroek, met analyses van Daan Haver, Sierk Kanis en Luc Schiebroek

Beste schakers, laatst was het voor sommige VAS’ers dan eindelijk weer zo ver, het eerste fysieke schaaktoernooi sinds het begin van covid. Het toernooi, wat georganiseerd werd door de schaakbond (KNSB) op de Sportcampus Zuiderpark in Den Haag, duurde van 30 juli tot 1 augustus en trok rond de 200 deelnemers. 

het toernooi was een zeskamp, waardoor iedereen ingedeeld werd in poules van 6 en 5 rondes rondes van 90min/10sec speelde verspreid over 3 dagen.

Vrijdag (Ronde 1)

Het begon toernooi begon vrijdag met de inschrijving, waarna de spelers nog een uur hadden om voor te bereiden. Terwijl Sierk een rustig plekje zocht om nog even wat te eten en om in de juiste mindset te komen, stond Daan gezellig te bij te praten met wat bekenden van andere clubs en toernooien, en liep Luc met grote ogen rond, stuiterend van spanning en enthousiasme.

Sierk speelde een redelijk gelijke engelse partij tegen Bart Lemstra, maar ging vervolgens met actievere stukken het eindspel in, om zo een dame-eindspel te winnen. Daan wist vanuit een geweigerd damegambiet tegen Alexandr Mityaev de druk in het middenspel zodanig op te voeren dat hij uiteindelijk een kwaliteit, en niet veel later de partij, won. Luc had een erg spannende nimzo-indische partij tegen David Hanna Mattr, waarin beide spelers, maar uiteindelijk Luc, de winst weg gaven. 

Mityaev, Alexandr – Haver, Daan

Daan Haver – Aleksander Mityaev: Voor uitgebreide analyses zie onderstaande Link!

Zaterdag (Ronde 2&3)

Zaterdag begon de eerste ronde al vroeg, 10 uur om precies te zijn. Daan en Sierk gingen weer vol goede moed schaken, maar Luc voelde zich deze dag niet lekker en had daarom besloten thuis te blijven. Beide Sierk en Daan, wisten hun voorsprong van ronde 1 te vergroten met anderhalve punt. 

Daan met een overtuigende overwinning op Nathanael Spaan, waarin hij na een Indische opening de open lijnen en witte velden domineert, en een remise in zijn nimzo-indische partij met Ferdinand Binnendijk, in welke er met tijdsnood een lang eindspel is gespeeld. 

Sierk behaalde winst over Frank van Zutphen in een semi-slavische partij, waarin hij na een redelijk scherp middenspel, een toren tegen paard en loper eindspel wint,  en een remise Dirk van der Meiden, waarin hij na geweigerd damegambiet en een aggressief middenspel uiteindelijk in een philidor positie kwam. 

Frank van Zutphen – Sierk Kanis

Frank van Zuthpen – Sierk Kanis: Voor uitgebreide analyses zie onderstaande link!

Zondag (Ronde 4 en 5)

Net zoals zaterdag, begon de eerste ronde op zondag weer vroeg en de vermoeidheid van 2 dagen schaken begon voor sommigen langzaam toe te slaan. Desondanks hebben onze VAS’ers, ook vandaag weer, van zich laten horen over het bord. 

Na zijn afwezigheid op zaterdag, kwam Luc vandaag weer fit terug om vervolgens beide van zijn partijen te winnen. In zijn eerste partij wist hij na een bogo-indische opening met een groot tijdsverschil en actievere torens het eindspel te winnen van Lucas de Jong, waarna hij beknopt uit de opening kwam, maar vervolgens tactisch wist te winnen van Patrick Groenendijk om de 4e plek in zijn poule te pakken.

Sierk verloor deze dag zijn eerste partij tegen Bent Schleipfenbauer, waarin hij in een lange gesloten siciliaanse partij een foutje maakt in het eindspel, maar wist vervolgens wist hij zich goed te herpakken en in zijn laatste partij tegen Arend van de Lagemaat te winnen. Hij kwam in zijn laatste partij overtuigend uit een nimzo-indische stelling en won uiteindelijk het eindspel, om zo een mooie tweede plek in zijn poule te pakken.

Daan moest helaas het onderspit delven in zijn semi-slavische partij tegen Edwyn Mesman, maar kwam vervolgens sterk terug om zijn 5e partij tegen Alef boer te winnen, waarin hij na een aangenomen damegambiet een scherpe partij speelt en uiteindelijk de eerste plek in zijn poule wist te pakken. 

Gefeliciteerd heren!

Patrick Groenendijk – Luc Schiebroek

Patrick Groenendijk – Luc Schiebroek: Voor uitgebreide analyses zie onderstaande link!

Klik op de onderstaande link om alle partijen te zien:

https://lichess.org/study/zXZk2fNt

Jeugd

Ook deed er aan dit toernooi een jeugdspeler van VAS mee: Raghav Pathak. 

In zijn groep deden er 5 spelers mee, waardoor er maar 4 rondes waren. Hoewel Raghav in zijn eerste ronde helaas verloor tegen Maria Syed, kwam hij in zijn tweede ronde sterk terug met een overwinning op Roald Vos. Na zijn verlies in ronde 3 van Prayan Sai Kumar en zijn winst over Lars dokter in ronde 4, kwam Raghav uiteindelijk met een mooie gedeelde eerste plek uit de poule. Gefeliciteerd Raghav! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.