KNSB: VAS 1 wint Amsterdams onderonsje

door Tex de Wit

Het zat VAS 1 nog niet mee dit seizoen. Veel gewonnen stellingen werden remise, remise-stellingen werden verloren en gewonnen stellingen werden soms zelfs verloren. En oja, verloren stellingen werden allemaal daadwerkelijk verloren. Met als gevolg na vier ronden een laatste plaats in de zware poule 1A. Het duel met Caïssa was dus cruciaal.

We begonnen de wedstrijd vol goede moed, want Marc had een vriend op bezoek die wel met ons mee wilde spelen. Niet alle vrienden van Marc mogen natuurlijk zomaar meespelen met VAS 1, maar dit was GM Pascal Charbonneau. Is die goed? Ja, die is goed ja, klik hier maar eens op: Charbonneau – Anand.

Ben je weer terug? Fijn. Mooie slotcombinatie was dat he? 

Gaan we nu de borden langs op volgorde van eindtijd.

Tex (bord 1) was op het eerste bord als eerste klaar. Normaal duren zijn partijen minimaal 4 uur, maar tegenstander Cor Croese gaf vroeg in de partij een stuk weg. Vervelend voor Cor, fijn voor ons, want een snelle 1-0 voorsprong speelt aanzienlijk prettiger.

Vervolgens won Marcos (bord 9). Hij speelde een partij uit één stuk. Na de partij bleek dat hij niet wist van wie hij had gewonnen. Ik vertelde hem dat dat grootmeester en legende Hans Ree was. Marcos: “I’m so happy I didn’t know that beforehand, otherwise I would have played way more cautiously.” Conclusie: we gaan Marcos nooit meer voor de partij het niveau van zijn tegenstander vertellen.

Normaal zou de partij van Marcos de partij van de dag zijn geweest. Maar dit keer niet, want Patriek (bord 8) speelde wat mij betreft de beste partij van het seizoen. Hij won een spectaculaire partij van Rik Salomons. Patriek bracht rond zet twaalf (onbewust) een ijzersterk nieuwtje, Salomons verdedigde zich creatief maar Patriek koerste met vaste hand richting de winst. De computer was het achteraf met al Patrieks zetten eens. En dat is best bijzonder, want we kennen de schaakcomputers, die zijn vaak redelijk kritisch.

Hilke (bord 7) maakte er 4-0 van door Alje Hovenga te verschalken. (Verschalken is een beetje een oubollig woord, maar ik had al een paar keer ‘won’ getypt en ik zocht een alternatief). Hilke ging het middenspel in met een pion minder, maar bereikte uiteindelijk een eindspel met een pion meer.

Caïssa deed wat terug op bord 10 waar Sierk het niet redde tegen Evgeny Shklovskiy. Sierk deed een paar mindere zetten en Evgeny wist daar – ondanks zijn tijdnood – wel raad mee.

Anton (bord 5) duwde zijn tegenstander langzaam over de afgrond. Op Karpoviaanse wijze ontmantelde hij de Moderne Verdediging van Paul Hummel. Normaal zou dit de partij van de dag zijn geweest, maar nogmaals: Patriek (en Marcos).

5-1. En dan heb je een matchwinner nodig. En dat werd Rafael (bord 6). Hij verdedigde op overtuigende wijze een iets mindere stelling tegen Marc Overeem. Rafael maakte gelijk en stond in de slotstelling misschien zelfs iets beter, maar hij pakte de remise en maakte daarmee de teamleider (ondergetekende) erg blij.

Job (bord 4) verloor helaas van Rogier van Arkel. Na 1.b3 gebruikten beide spelers veel tijd, Job kwam prima te staan, maar had te weinig tijd om in de tactische fase overeind te blijven.

GM Pascal (bord 2) scoorde ook het volle punt. IM Yochanan Afek had het vermoeden dat hij tegen een sterke speler zat te spelen omdat hij Pascals naam herkende, maar zeker weten deed hij dat niet. Tijdens de partij werd echter steeds duidelijker dat hij inderdaad een topper tegenover zich had. Afek kwam met allerlei sterke zetten op de proppen die tegen een mindere speler hadden gewerkt, maar Pascal hield zijn hoofd koel en Afek staat nu in een illuster rijtje met onder andere Viswanathan Anand.

6,5-2,5 en alleen de partij Marc (bord 3) tegen Arno Bezemer was nog bezig. Marc probeerde een toreneindspel van 3 tegen 2 pionnen te winnen. De meeste spelers van VAS wisten dat dat heel lastig ging worden. Want van Arno Bezemer kun je niet winnen. We winnen nooit van Bezemer. Nooit. Gelukkig was Marc hier niet van op de hoogte en rond half zeven maakte hij er 7,5-2,5 van.

We staan nu achtste en gaan met iets meer zelfvertrouwen de winterstop in. Vanaf februari volgen een aantal cruciale wedstrijden, maar dat zien we dan wel weer.
2 Comments

  1. Leuk verslag.

    Wordt meegenomen in de update van de KNSB-rondebulletin op de website van de Haagse Schaakbond. Die update wordt morgen vroeg geplaatst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *