KNSB: VAS 2 Niet Verliezen dan win je wedstrijden

De eerste thuiswedstrijd van het seizoen traden we aan met een gewijzigde strategie. Niet verliezen was deze keer het devies, dan valt er uiteindelijk altijd wel iets de goede kant op en worden wedstrijden gewonnen. De spelers hielden zich allemaal aan de instructies van de teamleider en zo ontstond een wedstrijd met heel veel remises.

Op bord 1 zat Joris goed in de partij tegen de sterke Nico Hauwert maar op zet 16 werden de zetten herhaald in onderstaande stelling. 

De stelling is goed voor urenlang analyse plezier en de volgende keer wil Joris ook wel graag starten in deze stelling. De computer ziet hier overigens een gelijke stelling…

Na dit halfje volgde er nog drie hele snelle remises met zwart.

Op bord 3 leek het allemaal wel aardig bij Aran maar de stelling vervlakte iets te veel en conform de teaminstructie werd er ook niet veel risico gelopen. Remise was het logische resultaat.  

Pim had naar eigen zeggen een saaie partij op bord 5. Een damegambiet met de witveldige loper buiten de keten werd door beide partijen zonder enige ambitie gespeeld. Al heel snel werden allerhande stukken geruild en bleef er weinig over om voor te spelen. Ook hier was de remise niet in gevaar gekomen.

Milo claimde na afloop de saaiste partij van de dag, het jaar en zijn leven te hebben gespeeld. In ieder geval nog veel saaier dan de partijen van Pim, Aran en de rest van het team. Op bord 7 gebeurde inderdaad niet veel in het Engels. De witspeler speelde een slappe variant en zwart koos voor een degelijke opstelling waarna wit er voor koos om geen enkel risico te nemen. 

Waar VAS 2 in de eerste wedstrijd 5 overwinningen en 3 nederlagen op het bord bracht was er deze keer halverwege de wedstrijd op vier borden de vrede al getekend in vroeg stadium. Het zou dus van de witborden moeten komen. 

Na het vierde halfje stonden de borden er als volgt bij:

Take (2) had de opening mishandeld en stond volkomen verloren.

Han (4) was bezig in de partij te komen na een moeizaam middenspel.

David (6) stond zeer overwegend maar de tegenstander had zich solide ingegraven.

Jos (8) had na een moeilijke partij een technisch moeilijk te winnen eindspel op het bord gekregen.

Kanteling in de wedstrijd was het moment waarop de sterke tegenstander van Jos zijn toren liet insluiten op g3. Tussenstand nu 3-2 en de volgende instructies werden afgegeven. 

  • Take: Niet verliezen
  • David: Geen remise, niet verliezen
  • Han: Het staat 3-2

Han maakte vorderingen en kwam heel ver in een dame-toren eindspel maar met beide koningen zonder beschutting liet hij ergens een eeuwig schaakmechanisme toe. Als er een speler is bij VAS 2 die dit soort technische stellingen op het droge weet te brengen in het Han, maar niet deze keer dus. Stand nu 3½-3½ 

Terwijl de stelling bij David wat aan het vervlakken was keerde de kansen bij Take. 

Take wordt elke dag sterker, speelt volwassen schaak en kent zijn openingen meestal uitstekend. Aan het einde van het jaar zal hij wellicht de hoogste rating hebben van het team maar deze keer had hij niet zijn dag. Na drie zetten werden de spelers op bord twee erop geattendeerd dat het bord een kwartslag was gedraaid en er een witveldige loper op b4 stond in de Winawer. Na interventie van Nico Hauwert werden de stukken opnieuw opgezet en ging men verder waar men was gebleven, nu wel met een zwartveldige loper op b4.. Wie de komende week met zwart wil winnen van Take zal Frans moeten spelen, daarna zal hij dit gapende gat in zijn repertoire ongetwijfeld vakkundig hebben gedicht. Zijn tegenstander begreep de opening veel beter en de zetten kwamen als vanzelf op het bord terwijl Take zich geen raad wist met zijn stelling. Toen het echt niet meer mis kon gaan voor de zwartspeler trad de vermoeidheid in. De tegenstander begon rare dingen te doen, miste opgelegde winstkansen en liet Take terugkomen in de partij.

Op dat moment stapte Take naar de teamleider. Moet ik remise maken of mag ik voor de winst gaan. De teamleider was resoluut  Remise.

Een kwartier later probeerde Take het alsnog. Weer was de teamleider resoluut  Remise.

En zo bracht Take met lichte tegenzin de zesde remise van de dag op het bord. We weten allemaal dat Take de partij waarschijnlijk wel zou hebben gewonnen maar de winstkansen bij David waren inmiddels wel vervlogen en de matchpunten zijn nu eenmaal heilig in teamschaak. 4-3

Zo was alleen David nog bezig. Vanuit een Maroczy-structuur had hij zijn tegenstander helemaal ingesnoerd, de zwarte zwartveldige loper was opgesloten achter zijn eigen pionnen om er nooit meer uit te kunnen komen. De genadeklap werd door David niet gevonden en de winst leek vervlogen. Bij een 4-3 stand deed zijn tegenstander een ultieme winstpoging, waarna de stukken snel in de doos konden. Het zat deze wedstrijd niet tegen, David won ook. 5-3 

Joris van Vuure

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *