VAS 3 verslikt zich niet in de champagne

Het kampioenschap van klasse 2A was in de voorlaatste ronde al binnen; de laatste wedstrijd tegen nummer 2 van de poule Caïssa konden we dus vergelijken met de laatste etappe van de Tour de France. Hierin rijden de truiendragers traditioneel met een glas champagne in de hand richting de Champs Elysées. Toch stond er naast de sportieve eer nog wat op het spel: de interne strijd om het topscoordersjasje was nog niet beslecht, en die naderde deze avond een zinderende ontknoping in het sfeervolle tuinhuisje achter Huize Lydia.

Over de hele breedte van het team is er dit seizoen goed gescoord. Joost, die normaal nog achter het bord zit rond de tijd dat de zon opkomt, was vandaag als eerste klaar. Na elf zetten gaf zijn tegenstander het op en zo kon Joost 4 uit 5 noteren voor het seizoen. Roelof had ook een soepele avond: hij kwam een pion voor, dat werden er twee, en in het eindspel maakte hij geen fout. 4 uit 4 voor het seizoen. Ook Rob wist vrij vlot zijn tegenstander te verschalken en kwam zo op 5 uit 6. In ieder normaal seizoen zou die score meer dan goed genoeg zijn voor het jasje, maar dit seizoen waren er meer kapers op de kust.

Eerst nog de partij van Marten. Dit was de spannendste van de avond: beide spelers zetten elkaars koning zwaar onder druk. Uiteindelijk had Marten net dat ene tempootje dat nodig was om de genadeklap uit te delen, en kon hij winst en daarmee 4 uit 6 noteren. Chris was het langste bezig, toen ik rond elf uur ging kijken waren hij en zijn tegenstander pas net uit de opening. Het werd remise en 3 uit 6 voor Chris.

Dan de strijd om het jasje. Simon begon de avond met 5 uit 6. In theorie had hij aan een half puntje genoeg gehad voor zijn claim op het jasje; echter liet hij zich verrassen door zijn tegenstandster en het werd 5 uit 7. Hierdoor ontstonden er kansen voor Jelle, die ook op 5 punten kon komen maar een betere tiebreaker heeft omdat hij een bord hoger speelde. Ook Jelle moest echter zijn meerdere erkennen. Hij speelde tegen een speler zonder rating, maar ik ving in de wandelgangen op dat hij rond de 2100 werd geschat. Geen schande dus.

De laatste kanshebber voor het jasje was Tom, die alleen aan een overwinning genoeg zou hebben om het jasje te pakken. In een zeer complex middenspel wist hij zijn loperpaar dominant te positioneren, waarna zijn tegenstander geen goede zetten meer zag en het opgaf. Zo mag Tom terugkijken op een prachtig seizoen en zich met 5,5 uit 6 de terechte drager van het topscoordersjasje noemen!

Een jaar na het door corona onderbroken seizoen is het dan zo ver: na de zomerstop mogen we ons opmaken voor de eerste klasse SGA. Een prachtig resultaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *