VAS SGA 1: Voortvarende start in de SGA-competitie

Afgelopen donderdag is na een lange onderbreking de externe competitie voor SGA-teams weer opgestart. VAS 1 mocht het in de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen opnemen tegen De Raadsheer. Samen met de alweer goed bezette interne competitie en de ook in het Cygnus gespeelde bekerwedstrijd van de Amsterdam Berserkers tegen het Utrechtse Moira Domtoren waren alle ingrediënten voor een ontspannen edoch competitieve avond aanwezig. 

Voor dit seizoen is schrijver dezes als teamleider aangewezen, een plezier om te doen in een prachtige en overcomplete team. Bij afwezigheid van Yong Hoon, Jan en Eline (die in een prachtig NK tot aan de laatste ronde nog in de strijd was voor de titel) waren we met de invalbeurt van Job weer voltallig. Hoe veel een eerste ronde kan vertellen valt te betwisten, maar in de competitie lijken onze kwaliteiten zich vooral te uiten in een zeer sterke staart, waar we donderdag op papier dan ook ons voordeel zouden moeten halen.

Een rondje na anderhalf uur verzekerde een interessante strijd, maar wel een met licht positieve voortekenen. Jos was na een prettige opening in een middenspel gekomen met een pionnetje meer, zonder daar veel voor te hoeven inleveren. Trainingsmaatje Ed deed daar nog een schepje bovenop door met zwart uit de startblokken te schieten en zelfs al vroeg het eerste punt van het team bijschrijven.

Bij Sierk en Daan zagen de stellingen er wat somberder uit. Sierk kwam redelijk passief te staan en moest wat zeilen bijzetten om zich onder de druk uit te manoeuvreren. Daan kreeg tegen de sterke IM Manuel Bosboom al op zet 3 een verrassing te verwerken. Dat is uiteraard niet zo gek tegen Manuel; je weet nooit waar en wanneer hij de stelling tactisch opengooit, maar je weet dat het komt en toch komt het altijd als een verrassing. Objectief moest het vast allemaal wel gaan, maar de koning kwam met wat vooruitgeschoven pionnen wel op de tocht te staan.

Joris had verzocht om met zwart aan een laag bord te kunnen spelen. Na een reis terug vanuit Londen vroeg in de ochtend weet je nooit hoe scherp je na zo een lange dag nog bent. Aan zijn spel was dit helemaal niet af te lezen. De stukken gingen naar wat betere velden en Joris kon vervolgens ook een mooi punt bijrekenen.

Ticho heeft de partijaanpak van oktober weten te veranderen. In partijen eerder in deze maand kwam hij in de partijen vroeg in penibele situaties om zich daar vervolgens overtuigend uit te manoeuvreren, resulterend in uitstekende resultaten. ‘Never change a winning team’ zou je kunnen opperen, maar nu ging het met mooi schaak al vlug voortvarend en wist hij weer een mooi punt bij te schrijven. Op eenzelfde manier wist ook Job zijn stukken handiger neer te zetten dan de tegenstander. Na een goed gespeelde partij kon ook hij zichzelf en het team belonen met een vol punt, waarmee de teamwinst een feit was.

Ondertussen kantelde de stelling van Sierk ook. Hij speelde zich onder de druk uit en even voor de tijdnoodfase kon ook hij een punt bijschrijven. Daan kon het helaas niet rond krijgen in zijn complexe stelling. Met een handige halfzet op de d-lijn met de dame wist zijn tegenstander materiaal buit te maken. Ogenschijnlijk een heel stuk, maar dan kon ontsnappen in een paardeneindspel met een pion minder. Door de activiteit van de stukken leek dit nog een lastige opgave voor de in tijdnood verkerende Manuel, maar hij wist door snel te rekenen toch van Daan te winnen.

In mijn eigen partij kwam ik al vroeg op onbekend terrein, na aardig wat studie in het schadeloze jaar, maar met nog relatief weinig praktijkervaring. Echter, de zetten bleven goed genoeg. Mijn tegenstander plaatste een interessant, maar gevoelsmatig licht dubieus pionoffer voor een aanval. Om de aanval extra gas te geven werd een toren op een kwetsbare positie, maar op de lijn van mijn koning neergezet. Bij het onder tijdsdruk openbreken van de stelling maakte juist deze toren een tactisch motief mogelijk wat me een stuk, en na secuur genoeg spel ook een mooi punt opleverde.

Alles samen speelde VAS een zeer voortvarende startwedstrijd. Er viel wat meer goed dan verkeerd, maar hoewel de 7-1 wel erg ruim uitviel is de matchwinst niet in gevaar geweest. Op naar de volgende wedstrijden en een mooi seizoen!

Bas

#VAS 1RatingDe Raadsheer 1RatingUitslag
1Bas Haver2257Tobias Kabos231810
2Daan Haver2201Manuel Bosboom241101
3Ed Baarslag2149Ramon van Beemdelust204910
4Jos ten Hacken2061Simon Groot203310
5Sierk Kanis2047Olaf Cliteur189910
6Ticho Cornelisse2045Jacob Strikwerda186810
7Joris van Vuure2102Harry Amand182210
8Job Emans2029Vincent Visser185110
211120317

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *