VAS SGA1: Het gelijk van Maaskant

VAS 1 is het seizoen moeizaam gestart. Daar waren allerlei redenen voor op te voeren; het team was zelden compleet, sterke tegenstand, en de stand van de maan ten opzichte van Jupiter.

Gelukkig kwam het ongeslagen ENPS langs. Want zoals Van Gaal, Mourinho, en Robert Maaskant ons geleerd hebben; dat zijn de ideale wedstrijden om de boel om te draaien. Knokken tegen een topploeg.

VAS 1 was nagenoeg compleet, met in Ticho een sterke invaller.

Daan liet in de opening kans op voordeel liggen. Stond moeizaam en kwam toen met een briljant offer. De tegenstander vluchtte noodgedwongen in een eeuwig schaak variant 0,5-0,5

Morrison en zijn tegenstander deden kleine zetjes. Hier en daar wat stukken ruilen. Het voordeel lijkt voor onze speler vanwege zijn meerderheid op de damevleugel.

Yong Hoon en VAS-vader Daan Zult spelen een scherpe pot. Yong Hoon heeft materieel voordeel maar moet nog nog wel wat klippen omzeilen. Het is verre van duidelijk.

Tex speelt tegen oud VAS speler Aran Kohler. Met zijn nieuwe repertoire bereikt hij in eerste instantie nog niet heel veel. In het middenspel pakt hij echter groot voordeel. Een mooie pluspion, wordt nog een pluspion en de partij wordt zeer soeverein uitgeschoven. Knappe pot tegen een altijd lastige tegenstander 1,5-0,5

Ticho heeft een kwaliteit gewonnen. Zijn opponent zo blijkt zeker ook uit de analyse achteraf laat kansen liggen om het Ticho nog heel moeilijk te maken. Onze invaller pakt een belangrijk punt. 2,5-0,5

Bij Karel is de strijd continu in balans. Na een rondje langs de borden besluit hij de punten te delen. 3-1

Martijn komt in de problemen. Na een zeer rustig middenspel waarin het evenwicht niet verbroken wordt mist hij een nuance. In een dame eindspel lijkt de vrijpion van de tegenstander moeilijk te stoppen.

Victor heeft na een lastig middenspel een fijn eindspel bereikt. Pionwinst lijkt aanstaande en zijn h-pion moeilijk te stoppen. Tel daar de tijdnood van tegenstander Bottema bij op en een punt lijkt in de nabije toekomst.

Yong Hoon en Daan maken er een spektakelstuk van. Yong heeft twee torens tegen een dame. Yong zijn koning is naar voren gestuurd om de vrije c-pion te ondersteunen. Daan heeft twee vrije centrum punten die elkaar naar voren helpen. De koning van Daan staat echter ongelukkig op vast op de 1e rij.

Morrison speelt inmiddels een technisch zeer interessant eindspel. Hij heeft een paard en e. pion tegen drie pionnen maar het wordt een hels karwei ze allemaal tegen te houden. Temeer omdat de vijandelijke koning heel actief is.

Bij Yong Hoon eindigt de strijd in remise 3,5-1,5
Martijn staat zo is het oordeel van de toeschouwers verloren en ook Victor lijkt in de problemen.

Morrison stelt een matchpunt veilig. Zijn partij eindigt in remise nadat hij niet kan voorkomen dat zijn enige pion sneuvelt. 4-2

Ingegeven door de tussenstand kiest de tegenstrever van Victor het dolle pad. Het pad eindigt met een 0. 5-2

Martijn heeft zich onderwijl van zijn beste kant laten zien. In geslagen positie blijft hij lastige vragen stellen. In wederzijdse tijdnood grijpt de tegenstander mis. Hij kiest een verkeerde afwikkeling gek gedraaid door het verzet van Martijn. Waar hij een pluspion had in een dame eindspel is het nu min pion geworden. Martijn ruikt bloed; dame+koning en pion tegen dame en koning.

De partij wordt een ware zeeslang. Zo’n 30 zetten later bereikt de pion van Martijn de overkant. Murw geslagen perst de wit speler er nog een paar zetjes uit alvorens op te geven. 6-2 . Wat een karakter!

VAS 1 is terug, en Robert Maaskant heeft gelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *