4e Ronde: Superinvaller Samson in C4; C1 en Almere maken het spectaculair spannend

De speelzaal
Op maandag 7 december werd de 4e ronde van de externe competitie voor C-teams van de SGA gespeeld. Dit keer speelden alle VAS-teams thuis, waaronder weer een onderling duel (C2 tegen C3). Samson viel in bij C4, en haalde op een bijzondere manier de matchpunten binnen. Het koplopersduel tussen C1 en Almere C1 was tot op de laatste seconde bloedstollend spannend….
 
We beginnen met de C5. Dan zijn we daar snel mee klaar. Want dit team speelt zelf razendsnel, zodat ze altijd bliksemsnel klaar zijn. Ze speelden tegen Zukertort C2, dat met maar 3 spelers was komen opdagen. Dat betekent gelijk een 1-0 voorsprong voor VAS. Zouden ze daarmee ook de hele match kunnen winnen? Dan kijken we toch naar de ervaren jongens aan bord 1 en 2 die dat karweitje toch zouden moeten kunnen opknappen. Maar niets is minder waar. Razendsnel bewegen zij hun stukken over het bord, het lijkt wel zonder nadenken. In de eerste van de twee matchpartijen komt Wytze na 6 minuten al met een voorsprong van 2 torens en een dame tegen een enkele koning te staan. En met nog 28 minuten tijd op zijn klok weet hij daarmee pat te zetten! In de tweede matchpartij pakt Jack steeds al een stuk vast op het moment dat zijn tegenstander zijn klok loslaat. Dan moet je natuurlijk met dat stuk zetten, en tsja… Hier moeten we maar niet teveel woorden aan vuil maken. Het wordt twee keer 2-2.
C4 miste kopman Daniel, tegen Amsterdam West C1. Daarom viel Samson daar een keertje in op bord 4, en schoven alle andere spelers een plaatsje op. Samson kwam al vroeg op flinke materiële achterstand te staan, en bood daarom remise aan. Het bord stond nog vol met stukken en toch accepteerde zijn tegenstander! Hiermee had Samson een mooi half punt binnen, dat later veel waard werd. En zijn tegenstander stond aan de kant een beetje beteuterd te kijken. Die tegenstander was ook voor het eerst invaller in een echte competitiewedstrijd. En hij vertelde dat hij de volgende wedstrijd gelijk weer wil invallen, om zijn fout goed te maken. Dat is nog eens een goede mentaliteit, en het geeft aan dat je er wat van hebt geleerd, en jezelf wil verbeteren. Op de andere drie borden ging de match nog even door. Tom verloor helaas, maar Senya won. Op bord 1 maakte Suvan zijn rol als kopman meer dan waar. Hij speelde een mooie partij, waarbij zijn stukken veel beter werden ontwikkeld dan zijn tegenstander en zijn pionnenstelling er veel beter uit zag. En hij won dus ook. 2,5 – 1,5. Alle matchpunten binnen. Mede dankzij Samson!
C2 speelde tegen C3. Die wedstrijd begon al raar, omdat Ryan niet kwam opdagen. Dat is natuurlijk erg vervelend voor zijn teamgenoten, en ook voor teamleider Romain, die er veel tijd in stopt om het team compleet te krijgen. En ook voor Aadi in C2, die nu geen tegenstander had. Op bord 4 had Ingo al vrij snel van Noam gewonnen. Op de borden 1 en 2 duurde het langer, maar de overwinningen van Kasper en Eline tegen Loran en Nils waren heel regelmatig en kwamen nooit in gevaar. 4-0.
En als iedereen dan al lang klaar is, zitten er nog 8 spelers van C1 en Almere in diepe concentratie te spelen. Hoewel, diepe concentratie? Het viel op dat in de C1 niet iedereen die concentratie kon opbrengen, soms zelfs op zodanige wijze dat ze teamgenoten op een vervelende manier uit hun concentratie gingen halen. Raar, en laten we het daar maar even bij houden.
C1 speelde de belangrijke match tegen Almere C1. De medekoploper. De uitslag van deze match is waarschijnlijk beslissend voor het kampioenschap. Op papier is C1 ietsje sterker dan Almere, maar dat was op de borden niet te zien! Deze match had 4-0 en 0-4 kunnen worden, en was spannend tot op het laatste moment. Op bord 4 kwam Matteo door een rare zet (had ie het helemaal berekend?) een stuk achter te staan, dat hij misschien kon terugwinnen. Want hij kon daarna wel flink druk zetten op een paard. Zijn tegenstander bood diverse keren remise aan, wat Matteo steeds afsloeg. Op een gegeven moment was ie niet meer zo zeker, zodat hij eens aan zijn teamleider ging vragen of ie mocht accepteren. De situatie op alle borden was zo onduidelijk dat de teamleider zei dat ie door moest spelen. Gelukkig maar, want uiteindelijk won Matteo. Op bord 1 stond Khoi ongeveer gelijk, een pion meer, maar een gevaarlijke pion van zijn tegenstander op de 6e rij. Duidelijk een spannende partij. Op bord 2 kreeg Job te maken met een erg passieve tegenstander. Op bord 3 stond Leon behoorlijk slecht. Op bord 2 probeerde Job het spel te maken, stond veel actiever, maar ging ergens in de fout, waardoor ook hij slecht kwam te staan. En uiteindelijk verloor hij. 1-1. Ondertussen kwam de tegenstander van Khoi op bord 1 in tijdnood, maar wel met zijn pion op de 7e rij. Khoi was koelbloedig, compliceerde een beetje, wikkelde af, en met 3 tegen 0 pionnen gaf zijn tegenstander op. 2-1. Leon was toen nog bezig op bord 3. Zijn stelling was weer gelijk geworden, en zelfs beter voor hem. Alleen begon hij in tijdnood te komen. Maar een half punt zou toch moeten lukken? Inmiddels was zijn tegenstander ook in tijdnood. Maar uitermate koelbloedig. En opeens stond Leon mat. Einduitslag 2-2. En daarmee wordt waarschijnlijk het kampioenschap weer op bordpunten beslist. Of gaan Caissa en VAS C2 zich nog bemoeien met het kampioenschap, nu ze tot op één matchpunt zijn genaderd?
PS Geen koekjesscore, ook niet als het onderling duel ervan wordt afgetrokken…
tekst: Bruno Emans