Europaschool prolongeert titel

Eén van de twee titels is geprolongeerd. Nu die andere nog. 
De Europaschool uit Amsterdam Oud-Zuid heeft één van hun twee titels geprolongeerd: Kampioen van Amsterdam. In de finale bleef het team het verrassend sterke team van De Grote Beer nipt voor. Wat heet, dat team legde hun het vuur na aan de schenen.
 
De strijd om het kampioenschap
In de laatste ronde speelden De Europaschool en De Grote Beer tegen elkaar. Het ging rechtstreeks om de Amsterdamse titel. Dat werd een ware titanenstrijd tussen de Europaschool (met Myron Roesink, Veron Roesink, Sage Sampson en Tim Huisman) en De Grote Beer (met Aron Janssen, Samuel Cohn, Caio Smidi en Pieter de Regt). De Grote Beer moest winnen, want zij hadden in hun voorgaande vier duels één matchpunt verspeeld, terwijl De Europaschool alles had gewonnen. De Grote Beer begon deze  wedstrijd fenomenaal: een 2-0 tussenstand ontstond toen de derde en vierdebordspelers van De Grote Beer wonnen. Alle druk kwam toen bij de Europaschool te liggen op de schouders van Myron en Veron Roesink. En de tweeling sleepte het team opnieuw naar de Amsterdamse titel.
Topscorers aan bord 1 en 2
Het team van De Europaschool, gecoacht door Allaert Troost, is een verschrikkelijk sterk team. Aan bord 1 en 2 scoorden Myron en Veron Roesink in de kwart-, halve en hele finale allebei 14½ uit 15. Dan moet de titel bijna binnen zijn. Maar dat was niet het geval. De derde en vierde bordspelers Sage Sampson en Tim Huisman lieten meer punten liggen dan ze vooraf hadden gewild. Zij speelden vaak snel en daarom onnauwkeurig. Soms gaven ze zelfs stukken weg. Overigens had Sage een prachtige verklaring waarom hij in de slotronde een dame achterstond: “Mijn tegenstander gaf mijn dame weg!”
Weer naar het NK
Het team van De Grote Beer scoorde bijna even goed. Ook zij wonnen van elke tegenstander. Het is een heel evenwichtig team, dat in de finale op alle borden uitstekend aan het schaken was. Aron Janssen (bord 1) en Samuel Cohn (bord 2) toonden in de finale hun klasse en scoorden 4 uit 5. Zij verloren alleen van die duivelse Roesinkjes. Ook Caio Smidi (bord 3) en Pieter de Regt (bord 4) scoorden hartstikke goed. Wat vooral opviel bij dit team was de ongekende rust die de spelers achter het bord uitstraalden. Daar had hun trainer André Bach goed op geoefend. Dat betaalde zich uit. Alle spelers gebruikten hun tijd voortreffelijk, dachten goed na en gingen pas snel spelen als het echt niet meer anders kon (met minder dan 2 minuten op de klok). En dat leverde enorm veel bord- en matchpunten op.
Samuel Cohn, een baken van rust achter het bord
De andere teams bleven onherroepelijk achter bij het geweld van De Europaschool en De Grote Beer. Maar er was nog wel een derde ticket voor het NK Basisscholen te verdelen. De strijd om dat ticket ging tussen De Horizon (Amsterdam-West), Michiel de Ruijter (Amstelveen) en de Tweede Daltonschool (Amsterdam Oud-Zuid). Teams met bijna alleen maar clubschakers.
Het tijdloze team van de Tweede Dalton
Vooraf leek de Tweede Daltonschool, met Maarten Hoeneveld, Branco Titus, Ava van Waes en Daan Verhoofstad in de gelederen, de beste papieren te hebben. Maar deze dag ging het helemaal mis. Bijna alle spelers van dit team speelden véél en véél te snel waardoor grote fouten werden gemaakt. In de één-na-laatste ronde vervloog de laatste hoop op het NK-ticket. Het team moest winnen van de grote concurrent De Horizon. Maar zo’n 2 minuten na het begin van de wedstrijd had Branco al zo’n 40 zetten gedaan, twee pionnen weggegeven en bijna alle stukken afgeruild. De interesse in deze partij was bij de omstanders weggeëbd. Maar toen de Tweede Daltonschool 2-1 voor kwam en Branco nog bezig was, werd duidelijk dat plaatsing voor het NK van deze partij af zou gaan hangen. Doordat de tegenstander ook mee was gaan vluggeren, was wonder boven wonder een buitengewoon interessant toreneindspel ontstaan. “Stop met vluggeren en denk nou toch even na”, dachten alle omstanders toen Branco en zijn tegenstander nog zo’n 8 (!) minuten bedenktijd hadden. Helaas was de interessante stelling niet aan Branco besteed. Na afloop in de analyse had Branco veel meer rust, kon hij wel rustig de stelling overwegen en daarbij de beste zetten vinden. Zo moet het ook achter het bord. Die analyse eindigde wèl in remise. Aldus plaatste de Tweede Dalton zich niet, en de Horizon zich wel voor het Nederlandse Kampioenschap.
Dit plaatje moeten we over 10 nog eens bekijken: Aron Janssen speelt de Beer, Amsterdams Kampioen Veron Roesink kijkt toe.
Dat Nederlandse Kampioenschap begint in mei. De Europaschool gaat daar op jacht naar prolongatie van die andere titel die ze voeren: die van Nederlands Kampioen onder de Basisscholen. Legt De Grote Beer dit team dan wederom hun het vuur na aan de schenen?
De eindstand:

 Basisschool Matchpunten
 1 De Europaschool

 9

 2 De Grote Beer

 8

 3 De Horizon

 5

 4 Michiel de Ruijterschool

 4

 5 De Tweede Dalton

 4

 6 Montessori Watergraafsmeer

 0

tekst: Enrico Vroombout