Hommage van Eline Roebers aan Emanuel Lasker

Honderdvijftig jaar geleden, op 24 december 1868, werd de enige Duitse wereldkampioen schaken Emanuel Lasker geboren. Eline besloot een hommage aan hem te brengen door twee dagen voor zijn geboortedag de Grand Prix Emanuel Lasker in het Friese Sint Annaparochie te spelen.

Intermezzo:

Een kleine terugblik op de GP’s van Eline. In 2013 begon Eline met schaken (bij VAS natuurlijk) en in dat jaar speelde zij ook al twee GP’s, binnen de eigen SGA de GP van Zukertort Amstelveen en die van Almere. In 2014 deed zij weer mee aan de GP’s van de SGA maar in het najaar besloot ze ook eens GP’s in ander bonden te spelen. Eerst in Veendam, daarna in Zaandam en op 20 december 2014 ging zij naar Emanuel Lasker: in Groep C werd Eline tweede.

Vele GP’s zouden nog volgen, in totaal heeft Eline in de periode 2013-2017 33 Grand Prix toernooien bezocht: 17 in de eigen SGA en 16 in andere bonden. Maar eigenlijk hield het in 2017 al wel een beetje op: slechts twee Grand Prix’s werden gespeeld, in Heiloo en in Wageningen. Eline ging steeds meer andere wedstrijden spelen, veelal meerdaagse toernooien. In 2018 stond niet één GP op het programma, wel heel veel andere toernooien (ONJK, Haarlemse Meesters, Amsterdam Chess Tournament om er een paar te noemen). Eind 2018 besloot Eline om, aan het begin van de Kerstvakantie, toch weer eens een GP te spelen en terug te keren naar Emanuel Lasker in Friesland.

Absoluut één van de leukste en gemoedelijkste GP’s in de periode 2013-2017 was namelijk die in Sint Annaparochie geweest. Vandaar het eerbetoon op 22 december 2018 aan de schaker Lasker (wereldkampioen van 1894 tot 1921!) en aan schaakvereniging Emanuel Lasker.

Eline won de GP met een score van 4 uit 4!

tekst: Cornelie Wiersma