Amsterdamse club bijna 200 jaar

VAS is de oudste nog bestaande schaakvereniging van Nederland, in 1822 begonnen als het ‘Amsterdamsch Schaakgenootschap’, in 1878 na wat afsplitsingen en samenvoegingen omgedoopt tot ‘Vereenigd Amsterdamsch Schaakgenootschap’. We zijn een enthousiaste club voor schakers op alle niveaus. Onze jeugdafdeling is één van de grootste van het land.

VAS 1822 heeft een lange en roemruchte geschiedenis, met meer dan 25 landskampioenschappen. Soms werd het tweede team Nederlands kampioen ten koste van het eerste (!). Bekende schakers waren lid. Ajax heeft Cruijff, Van Basten en Zlatan; wij hebben oud-leden zoals wereldkampioen wijlen Max Euwe, schaakcolumnnist Hans Ree en de illustere Britse koffiehuisspeler Henry Bird, bedenker van eigen openingen en schaakvarianten.

Twee eeuwen na oprichting is Het Vereenigd Amsterdamsch Schaakgenootschap een springlevende vereeniging, met eigen competities, rapidschaak, schaakkampen en beginnerscursussen voor jong en oud. Zowel de thuisschaker, de caféschaker als de competitiespeler kunnen bij ons hun hart ophalen. VAS forever!

Over de Amsterdamse schaakgeschiedenis is een leuk stuk geschreven door Dick Goes op de website van de Schaakbond Groot Amsterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *