Jeugdsuccessen bij Tatasteel


 
Bij het grote Tatasteel schaaktoernooi in Wijk aan Zee hebben veel jeugdspelers van VAS meegedaan. En sommigen zijn daar nu nog steeds aan het schaken. In alle evenementen presteren jeugdspelers van het VAS uitstekend.
Het eerste weekend staat altijd in het teken van de weekendvierkampen. Zes jeugdspelers van het VAS hebben hieraan meegedaan. En drie daarvan wisten hun vierkamp te winnen! Dat waren Kasper Bleeker, Job Emans en Charles Molin.

Weekendvierkamp Rating Score TPR
9G Kasper Bleeker 1147 3 1172
7V Job Emans 1447 3 1819
9I Nils Gardair 674 805
9C Charles Molin 791 1303
6C Wesley Ng 1633 0 1292
9H Aadi Patwardhan 842 2 966

De 10-jarigen Kasper en Charles speelden voor het eerst mee in dit grootste schaaktoernooi ter wereld. En beiden presteerden formidabel. In het toernooi, waar ook wereldkampioen Magnus Carlsen meedoet, wonnen zij met 3 uit 3 en 2½ uit 3 hun vierkamp. Beiden mogen volgend jaar dus een groepje hoger. Maar eigenlijk moeten zij volgend jaar nog hoger spelen, want hun speelsterkte is veel hoger dan hun rating aangeeft. Ook de 13-jarige Job Emans won zijn groep. Hij speelt inmiddels al in groep 7. Daar treft hij spelers met ratings van ELO 1400-ELO 1600. Job kijkt daar niet meer van op. Hij won al zijn partijen en mag volgend jaar dus in groep 6 uitkomen. De 10-jarige Aadi Patwardhan en de 9-jarige Nils Gardair eindigden op een tweede plaats in hun groep. Beide spelers winnen lekker wat ratingpunten en hebben een schat aan ervaring opgedaan.

Dagvierkamp Rating Score TPR
9D Rufus Ang 723 2 1256

Na de weekendvierkampen komen de dagvierkampen. Die zijn doordeweeks, dus dan moeten jeugdspelers gewoon naar school. Maar de 9-jarige Rufus Ang had vrijgekregen om mee te kunnen doen. En dat heeft hij voortreffelijk gedaan. In een groep waarin hij de laagstgerate speler was, scoorde hij 2 punten en eindigde op een fraaie tweede plaats. Volgens mij was het de eerste keer dat Rufus in een toernooi speelde temidden van allemaal volwassenen.

Tienkampen Rating Score TPR
7F Khoi Pham 1545 1843
7F Matteo van Cleef 1134 1580
7Z Leon Reina 1426 5 1788
8E Eline Roebers 788 6 1609

Het echte werk vindt natuurlijk plaats bij de tienkampen! Negen dagen lang schaken tegen goede spelers. Vier jeugdspelers van VAS doen mee. Zij hebben vrijgekregen van school! Momenteel zijn zes rondes gespeeld. En ziedaar: de 10-jarige Khoi Pham, de 10-jarige Leon Reina en de 9-jarige Eline Roebers gaan in hun groepen aan de leiding. Eline heeft zelfs 6 uit 6! Zij speelt in een groep (8E) met spelers waarin de ratings uiteenlopen van ELO 1100 t/m ELO 1400. Zelf is de veruit de laagstgerate speelster. Het begint dus op een wereldprestatie te lijken.
De 10-jarigen Leon Reina, Khoi Pham en Matteo van Cleef spelen in nóg hogere groepen. Zij schaken negen dagen lang alleen maar tegen spelers met ratings van ELO 1400 t/m ELO 1600. Dat is dus al heel hoog. Maar Khoi en Leon gaan in hun groepen aan de leiding. En Matteo doet uitstekend mee met een derde positie. Khoi heeft al zijn partijen gewonnen, behalve een remise tegen club-, school- en teamgenoot Matteo. En Leon heeft ook alles gewonnen, op twee partijen na (remises). Alle jongens scoren momenteel TPR’en die ver boven hun rating liggen. De tienkampen bestaan natuurlijk uit negen rondes. Dus als ze de laatste drie rondes ook goed doorkomen, valt er veel te vieren.
In die tienkampen doen ook drie schaaktrainers mee. Ben Duivenvoorden (ELO 1679) speelt in 5F. Hij heeft momenteel 2½ uit 6 en scoort daarmee rondom zijn rating. FM Tigran Spaan (ELO 2179) en Enrico Vroombout (ELO 2198) spelen allebei in 2Z. In een spannende groep pakken beide spelers hun hele en halve puntjes mee. Tigran heeft momenteel 2½ en Enrico 3½ punt.
Alle uitslagen zijn te vinden op www.tatasteelchess.com. Ook is het leuk om een keertje te komen kijken in Wijk aan Zee. Er is veel te zien. Want behalve honderden amateurs, spelen ook wereldtoppers Magnus Carlsen, Anish Giri, Fabiano Caruana en een heleboel anderen mee. Misschien kun je handtekeningen verzamelen van de toppers. Zo hebben Joris en Veerle van Dijke een handtekening gekregen van de Nederlandse dameskampioene Anne Haast!
tekst: Enrico Vroombout