Sterspelers in de Tatasteeltienkampen

 

De jeugdspelers van VAS die meespeelden in de geweldige tienkampen van het wereldvermaarde Tatasteel Chess Tournament hebben schitterende prestaties geleverd. Met vier eerste plaatsen (!) en een vierde plaats hebben ze het allemaal geweldig gedaan.
 
Eline Roebers
Wie werd de grote ster van de Tienkampen? Een heel grote kandidaat daarvoor is de 9-jarige Eline Roebers. Zij speelde in groep 8E de sterren van de hemel. In deze groep hadden haar tegenstanders ratings variërend van ELO 1092 tot ELO 1372. Honderden ratingpunten meer dus dan Eline zelf, die ELO 788 heeft. Maar ze trok zich niks aan van dit ELO-geweld en won al (!!) haar partijen. Dus 9 uit 9! Haar voorsprong op de nummer 2 van de groep bedroeg 2 punten. Een prestatie van wereldformaat!
Nog 4 kandidaten
Een andere goede kandidaat is de 12-jarige Maarten Hoeneveld. Hij werd de overtuigende winnaar van groep 4B (!). Maarten scoorde 6½ punt tegen tegenstanders met ratings variërend van ELO 1777 tot ELO 1890. Maarten zelf was vooraf de underdog met een rating van ELO 1694. Maar ook hij leverde dus een wereldprestatie door ongeslagen de eerste prijs te pakken. De partijen die hij afleverde waren steevast bijzonder overtuigend. Geen moment is hij in gevaar gekomen. En ronde na ronde zat hij supergeconcentreerd achter het bord intensief na te denken. Hij scoorde uiteindelijk een TPR van ELO 2013.
Een andere kandidaat is natuurlijk de 10-jarige Leon Reina. Hij was in zijn groep ook de underdog, maar veroverde ook meer punten dan alle anderen in zijn groep. Leon behaalde een score van 6½ punt met een TPR van ELO 1666. Een voortreffelijke prestatie. En waar anderen voor tientallen euro’s engelstalige boeken gingen halen met hun prijzenbonnen, verkocht Leon zijn boekenbon voor keiharde euro’s.
De vierde kandidaat voor ‘Ster van de tienkampen’ was Khoi Pham. Hij speelde in 7F voortreffelijk. Op papier was hij nét niet de favoriet van de groep, maar in de praktijk was hij heel veel verder dan zijn tegenstanders. In vele partijen won hij op superieure wijze. Gewoon omdat zijn tegenstanders heel domme dingen deden, of heel rare ideeën hadden over het schaakspel. Zo meldde één van de tegenstanders in de analyse dat hij in elke partij zijn paarden op f3 en g3 zou gaan neerzette en dan zou gaan spelen. Kijk, dat heeft natuurlijk weinig met schaken te maken. Khoi scoorde 7½ uit 9 met een TPR 1750.
Een vijfde kandidaat voor ‘Ster van de tienkampen’ is natuurlijk de 10-jarige Matteo van Cleef. Hij speelde ook in 7F. In die groep was hij veruit de laagstgerate speler. Maar desondanks behaalde hij een prima plusscore door 5 punten te behalen. En met een beetje meer oplettendheid zou hij nóg meer punten hebben kunnen scoren. Maar goed, met een TPR van ELO 1513 heeft hij het prima gedaan en wint hij lekker veel ratingpunten.
 
tekst: Enrico Vroombout