MASSAKAMP: een gezellige dag

Op zaterdag 2 juni hield VAS, ter ere van haar 195-jarig jubileum, een Massakamp tegen Amsterdam West. Op 22 borden werd er gestreden om de Coupe d’Amsterdam en dus de dominantie over Amsterdam!

Het speeltempo was 1.30u + 30sec increment per zet. Er werd gespeeld volgens Zweeds concept. Dit houdt in dat er een gong klinkt als de partij onderbroken word voor de lunch. De partij wordt dan afgebroken. Om te voorkomen dat er druk overlegd wordt tijdens de lunch, moet de speler die op dat moment aan zet is, zijn zet opschrijven en in een enveloppe afgeven bij zijn tegenstander. Als de lunch klaar is, mag de tegenstander de enveloppe openmaken en wordt de strijd hervat.

afbreken

Het idee van het Zweeds Concept komt van John Pex, die het weer van oud-voorzitter Frans Meijer had. Frans was voor zijn werk eens naar Zweden verhuisd en speelde daar mee in de Zweedse competitie. Daar was het gangbaar om dus tijdens de partij een pauze in te lassen voor een maaltijd.

Het programma voor de dag was als volgt:

11:30              deuren open
11:30 – 12:15 koffie/ thee cake
12:15             praatje voorzitter
12:30             aanvang partij
14:00             klokken stil – lunch
15:00             hervatten partij
17:30             borrelen
19:00             sluiting

De wedstrijd begon niet precies om 12.30 omdat Niels, wegens een aantal last-minute afzeggingen aan onze kant, grote moeite moest doen om een (hopelijk) winnende opstelling in elkaar te flansen. Omdat Amsterdam West, mede door onze afzeggingen, met meer man kwam opdagen dan VAS, werd besloten om op de laatste 4 borden een 4-kamp te spelen (1x vas, 3x SVAW).

Nadat er een opstelling was gemaakt en een kort praatje van de voorzitter was geweest, kon de strijd beginnen. De sfeer zat er gelijk goed in.

Om 14u was het tijd voor de lunch. Deze overheerlijke lunch was klaargemaakt door Grieks Restaurant Athene, weesperzijde 42. Vlakbij dus! Het waren allemaal overheerlijke Griekse hapjes.

grieks

Nadat alle partijen waren afgelopen, bleek het onvoorstelbare!
De wedstrijd was geëindigd in een gelijkspel! Zoals altijd in bekerwedstrijden, wordt er dan gekeken naar de onderste borden. En omdat die in het voordeel waren van Amsterdam West, ging die felbegeerde Coupe D’Amsterdam naar West. Met pijn in het hart overhandigde de voorzitter de prijs. Dit vraagt om een re-match!

prijsuitreiking

Na afloop van de match bleef het, mede dankzij de open bar, nog lang onrustig in het Cygnus Gymnasium!

Tekst: Remy Hakvoort
Foto’s: Iwan (SVAW)