Ivo en Rufus winnend koppel!

20180603_175958

Afgelopen zondag vond een gezellig evenement plaats: het NK Doorgeefschaak, bij Schaakvereniging De Raadsheer aan de Kattenburgerstraat.

Bij doorgeefschaak speel je in paren. Ieder stuk van je tegenstander dat je slaat geef je door aan je partner, die het op een moment naar keuze – in plaats van een reguliere zet – op zijn eigen bord kan plaatsen (maar NIET met schaak en mat zoals bij Bughouse, verder pionnen niet op de eerste en de achtste rij).

Voor Rufus was het de derde (of vierde?) keer dat hij meedeed, eerdere partners waren Eline en Maarten. Dit jaar had hij Ivo weten te enthousiasmeren, en met goede gevolgen: het paar raakte na wat opstartproblemen (niet alleen stonden ze met een rating van 1682 / 1374 als twee na laagste op de deelnemerslijst, ook waren hun concurrenten bijna zonder uitzondering door de wol geverfde doorgeefschakers die tot in perfectie op elkaar ingespeeld waren) steeds beter in vorm.

20180603_163206

De trage start zorgde ervoor dat ze tijdens de finale in de B-categorie terecht kwamen, wat hen geen windeieren legde: na de pauze kwamen ze los en veroverden de eerste plaats!
Na 19(!) rondes keerden zij huiswaarts met het astronomische bedrag van 5 euro ieder (want de inleg, 15 euro, kreeg schrijver dezes terug) en een zeer tevreden gevoel.

Volgend jaar is het NK Doorgeefschaak waarschijnlijk op 24 maart 2019, zet die datum vast in je agenda! Het zou leuk zijn als er veel meer VAS-ers meedoen. Bijzonder is ook dat de combinatie kind-volwassene regelmatig voorkomt: Kasper speelde een aantal keer met Robert Ris als partner, en Rafael met zijn vader Jaap.

tekst: Zwaan

foto’s: Vincent Visser