Matteo van Cleef levert prima EK-prestatie

Matteo in de EK speelzaal
Matteo van Cleef heeft een prima prestatie geleverd bij het EK Jeugd in Kroatië. In het loodzware veld scoorde hij 4 punten. Daarmee eindigde hij keurig in de middenmoot. Kortom, temidden van de sterkste 10-jarigen van Europa heeft hij zich uitstekend staande gehouden.
 
Op donderdag 1 oktober kwam de Nederlandse delegatie aan het eind van de middag weer aan op Schiphol. In hun midden was één Europese kampioene: de 15-jarige Anna Maja Kazarian, die het EK <16 bij de meisjes wist te winnen. Matteo en al zijn familieleden gingen vanuit Schiphol linea recta door naar de clubavond van het VAS, alwaar Matteo (en zijn broertje Daniel) meteen mee konden doen aan het Doorgeefschaaktoernooitje. En uiteraard kon Matteo meteen vertellen over alle avonturen die hij in Kroatië heeft beleefd.
Het Jeugd-EK is te volgen op de website http://www.porec2015.org/. Ook op www.schaaksite.nl wordt uiteraard verslag gedaan van dit prachtige evenement.
Het EK Jeugd heeft er inmiddels 7 rondes opzitten. Matteo speelt voor het eerst mee in een toernooi dat zo sterk is bezet. Hij heeft momenteel al 3 punten. Dus dat is hartstikke goed. In het toernooi waar hij aan meedoet (<10 jaar) spelen ook heel veel jeugdspelers met ratings van ELO 2000, of zelfs ELO 2100. Voor een 10-jarige is dat ongelooflijk. Matteo heeft een rating van bijna ELO 1200. En om dan toch al 3 punten te scoren is hartstikke knap.
Meedoen aan het EK is uiteraard ook een geweldige belevenis. Uit de verhalen die zijn moeder Betty regelmatig schrijft, blijkt dat Matteo en de andere 14 spelers van de NK-selectie het uitstekend naar hun zin hebben. Op twee dagen is de ijsjesscore gehaald (minstens 10 punten op een dag). Dat betekent dat delegatieleider Dolf Meijer op ijsjes trakteert. Op dagen dat de ijssjesscore niet wordt gehaald, is er ook geen man overboord. Het buffet is rijkelijk gevuld met allerlei lekkernijen. En daar zit ook ijs tussen.
Het schema van Matteo is op zo’n dag heel zwaar: ’s ochtends vroeg opstaan in een hotelkamer, zwemmen met moeder Betty, ontbijten met de de hele Oranje-selectie, voorbereiden met Dolf Meijer, doorgeefschaken met Janne Allaart, ruim drie uur schaken tegen één of ander Europees leeftijdsgenootje, daarna de partij bespreken met GM Dimitri Reinderman, ’s avonds eten met de hele familie en dan weer vroeg naar bed. Matteo vindt het heerlijk! We zijn benieuwd naar alle verhalen bij thuiskomst.
tekst: Enrico Vroombout