Uitstekende toernooiresultaten voor piepjonge VAS'ers

Kasper Bleeker vestigde zijn naam bij Eijgenbrood
In de Herfstvakantie hebben veel jeugdspelers van VAS meegedaan aan schaaktoernooien: Haarlemse Meesters en het Eijgenbroodtoernooi. En allemaal hebben ze bijzonder goed gepresteerd.
 
Talentvolle jeugdspelers moeten zoveel mogelijk spelen tegen sterke tegenstanders. Alleen dan kun je sterker worden. En veel jeugdspelers van het VAS hebben dat in de Herfstvakantie gedaan! Aadi Patwardhan ging naar Haarlem (negen rondes). En Maarten Hoeneveld, Khoi Pham, Leon Reina, Job Emans, Kasper Bleeker, Eline Roebers en Branco Titus speelden mee in het Amsterdamse Eijgenbroodtoernooi.
Maar eerst naar Haarlem. In Haarlem speelde de 10-jarige Aadi Patwardhan (ELO 656) negen dagen lang mee in de B-groep (rating t/m ELO 1850) van het toernooi van de Haarlemse Meesters. Nooit eerder had hij tegen tegenstanders gespeeld van het kaliber dat hij hier voor z’n kiezen kreeg. Al zijn tegenstanders hadden 800 tot 1000 ELO-punten meer. Toch stond hij op fraaie wijze zijn mannetje. En na een onwennig begin, kwamen opeens de punten binnenrollen. Hij scoorde uiteindelijk 4 uit 9, tegen een gemiddelde tegenstand van ELO 1543. Dat is dus een toernooiprestatierating van circa ELO 1500. Met vier punten behaalde hij een overscore van +3.28. Aadi speelde heel goed. En nu had hij nog veel ontzag voor zijn tegenstanders, waardoor hij soms in veelbelovende stellingen snel remise gaf. Zodra zijn ontzag voor spelers met ratings van ELO 1500-ELO 1600 verdwenen is, zal hij nóg meer punten scoren.
Aadi Patwardhan
In Amsterdam speelde een hele schare jeugdspelers van het VAS mee in het jaarlijkse Eijgenbroodtoernooi. En alle jeugdspelers deden het verschrikkelijk goed.
Maar laten we maar beginnen met dé verrassing van het toernooi. Want dat was onze eigen Kasper Bleeker! Doorgaans staat hij wat in de schaduw van al die andere 2005-jeugd. Zelfs jeugdscout Dirk Goes (ELO 1877) kende hem niet, maar moest enkele weken geleden alle zeilen bijzetten om een snelschaakmatch tegen Kasper (ELO 877) tot een goed einde te brengen. Dat was een voorbode! In het Eijgenbroodtoernooi speelde Kasper de sterren van de hemel. In de B-groep scoorde hij maar liefst 4 punten tegen spelers met honderden ratingpunten meer. Wat heet, in de laatste ronde won hij van ELO 1603! Kasper behaalde een toernooiprestatierating van ELO 1703! Een formidabele prestatie.
Hij was net niet de beste jeugdspeler van VAS. Want dat werd de 12-jarige Maarten Hoeneveld (ELO 1671). Hij scoorde 5 punten met een TPR van ELO 1813! Geweldig goed gedaan dus. Hij verloor een keer, meteen in de eerste ronde. En dan nog wel van de 13-jarige Job Emans (ELO 1359). Die kwam uiteindelijk op 2½ punt uit met een TPR van ELO 1576. Dus dat is ook goed van Job. Het is wel eens eerder voorgekomen dat Job van Maarten won (meerdere keren zelfs). De allereerste keer was enkele jaren geleden bij het Clubteams E-kampioenschap. Daar is een foto van. Dus uit de oude doos: een 10-jarige Job en een 9-jarige Maarten!
Een foto uit de oude doos
Nog was de koek niet op. Want de 10-jarige Leon Reina (ELO 1092) scoorde 3½ punt met een TPR van ELO 1663. Even verderop in de ranglijst komen we de 15-jarige Branco Titus (ELO 1406) tegen. Branco scoorde 50% met een TPR van ELO 1572. Ook Khoi Pham (ELO 1512) eindigde op 50% met een TPR van ELO 1541. Hij versloeg in de eerste ronde zomaar de bekende schaker/tennisser Frans Roes (ELO 1774). De 9-jarige Eline Roebers tenslotte speelde voor het eerst mee in een volwassenentoernooi. En zij scoorde nu al 2 punten. Haar overscore bedroeg +1.48 en haar TPR was ELO 1130. Er zijn weinig 9-jarige Nederlandse meisjes die dat ook kunnen presteren.
Kortom, veel jeugdspelers van VAS hebben meegedaan aan allerlei schaaktoernooien. En dat is verschrikkelijk leerzaam. Een broodnodig onderdeel van voortgang boeken in je eigen schaakontwikkeling.
tekst: Enrico Vroombout