VAS-jeugd in Oranje scoort!

In het weekend van 17 en 18 oktober speelde het Nederlandse jeugdschaakteam een interlandwedstrijd tegen België. Drie jeugdspelers van het VAS waren geselecteerd om mee te mogen doen in jong-Oranje: Khoi Pham, Leon Reina en Eline Roebers.
 
Khoi, Leon en Eline waren drie van de vijf spelers in de jongste van de vier leeftijdscategorieën. De andere twee jeugdspelers zijn ook bekenden in onze regio: Daniël Kutchoukov (uit Almere) en Luuk van Steenoven (uit Alkmaar). Zij waren bij het NK-E nét buiten de EK- en WK-prijzen gevallen (in tegenstelling tot de ons welbekende Matteo van Cleef!), maar mochten als goedmakertje meedoen aan deze goed georganiseerde interland. Ook in de oudere leeftijdscategorieën was de selectie op soortgelijke wijze tot stand gekomen, maar daar speelden geen jeugdspelers van VAS in mee.
In de interland speelde elke jeugdspeler uit Nederland tegen elke Belgische tegenstander uit zijn eigen leeftijdscategorie. De interland bestond dus uit vijf wedstrijden, verdeeld over twee dagen. En, we verklappen het alvast, het Nederlandse jeugdteam heeft alle vijf de wedstrijden gewonnen. In alle leeftijdscategorieën wonnen de Nederlanders elke ronde. Maar vooral in de allerjongste leeftijdscategorie was de overmacht ongekend: 19-6. Khoi en Leon scoorden allebei 4 punten tegen de sterkste Belgische leeftijdsgenootjes. En Eline, die een jaartje jonger is, scoorde nu al 3 punten tegen dezelfde tegenstanders. Luuk van Steenoven was helemaal lekker bezig met 4½ uit 5. En Daniël Kutchoukov pakte ook gewoon zijn puntjes (3½). Kortom, de Nederlandse schaakjeugd, inclusief alle VAS’ers in jong-Oranje, kwam bijzonder goed voor de dag in deze interland.
Het toernooi was tot in de puntjes verzorgd. Het werd mogelijk gemaakt door de Belgische stichting Go for Grandmaster. Het toernooi werd in Antwerpen gehouden. Alle informatie hierover is te vinden op www.schaakbond.nl.
tekst: Enrico Vroombout